İngiltere, Seçim Sistemi Değişikliğine Yüksek Sesle “Hayır” Dedi

İngiltere’de yapılan referandumda halk seçim sisteminin değişmesine ‘hayır’ dedi. Oylama yönteminin değişmesini öneren Liberal Demokrat Partisi, bu sonuçlar neticesinde büyük bir darbe aldı.

İngiltere’de yapılan referandumda halk seçim sisteminin değişmesine ‘hayır’ dedi. Oylama yönteminin değişmesini öneren Liberal Demokrat Partisi, bu sonuçlar neticesinde büyük bir darbe aldı.

Ülke genelinde geçtiğimiz perşembe günü yapılan ve sayımı dün gece itibariyle sona eren referandumda İngiliz halkı mevcut seçim sisteminin kalması yönünde oy kullanarak, “Alternatif Oylama (AV)” yöntemine geçişe vize vermedi. Yaklaşık 19 milyon seçmenin sandık başına gittiği ülkede halkın yüzde 69’u “Hayır, mevcut seçim sistemi kalsın” şeklinde oy kullanırken, “Evet, seçim sistemi ‘Alternatif Oylama’ olarak değişsin” diyenlerin sayısı ise yüzde 31’de kaldı. Seçmenlerin yüzde 42‘si referandumda oy kullanma hakkından yararlanırken, katılımın en az olduğu yer yüzde 35,5 ile başkent Londra oldu.

Bu sonuçla birlikte, referandum için ‘evet’ kampanyasının öncülüğünü yapan Liberal Demokrat Partisi ağır bir darbe aldı. Koalisyonun küçük ortağı olan parti başkanı ve aynı zamanda başbakan Yardımcısı Nick Clegg, “Seçmenimiz bizi Muhafazakarların sert politikalarına müsaade ettiğimiz için cezalandırdı” şeklinde açıklamada bulundu.

“Hayır” kampanyası yürüten Başbakan David Cameron’un liderliğini yaptığı Muhafazakar Partisi yüzde 69’luk oy oranı ile büyük bir zafer kazanmış oldu. Anamuhalefetteki İşçi Partisi ise referandum konusunda ikiye bölünmüştü. Parti Başkanı Ed Miliband ‘evet’ kampanyasına destek verirken, partinin duayen isimlerinden John Reid’in başını çektiği bir grup ise Muhafazakarlara destek vermişti.

Referandum öncesi yapılan anketler de referandum sonucunu doğru olarak tahmin ettikleri gözlendi. En yakın anket sonucunu “yüzde 32 evet, yüzde 68 hayır” ile , Guardian gazetesinin ICM araştırma şirketi ile ortaklaşa yaptığı araştırma yansıttı.

Ülkede son referandum bundan tam 36 yıl önce 1975 tarihinde yapılmış ve halka Avrupa Ekonomik Topluluğuna katılıp katılmama yönünde fikri sorulmuştu. Alternatif Oylama sistemine geçilmiş olması halinde, seçmenlerin adayları birden üçe kadar sıralamaları istenecek ve adayın seçilmesi için yüzde 50’den fazla oy alması gerekecekti. Mevcut sistemde ise her bölgeden en çok oy alan aday doğrudan meclise gidebiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile