İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Stephen Green'den Açıklama

İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Stephen Green, kapitalizmin Avrupa'da ve dünyada sosyal gelişmelere karşılık veremediğini söyledi.

Stephen Green, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''İstanbul Küresel Forumu''ndaki ''Adalet ve Ekonomi'' başlıklı oturumda, küresel ekonomik krizden özellikle finans sektörünün nasıl düzenlenmesi gerektiğine ilişkin çok fazla ders aldıklarını ifade etti.

Krizden 4 yıl sonra bile dünya bu sorunlardan bazılarıyla hala mücadele etmek durumunda bulunduğuna dikkati çeken Green, sistemi istikrara kavuşturmak, daha geliştirmek ve ekonomiye fayda sağlamak için uluslararası anlaşmalara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Kapitalizmin ekonomik kalkınmayı farklı ülkelerdeki insanlara ulaştırma noktasında iyi şeyler yapmış olsa da sürekli yükselen genç nüfusa istihdam sağlayamadığını belirten Green, ''Kapitalizm, Avrupa'da olsun dünyada olsun, günümüzün sosyal gelişmelerine karşılık veremedi'' dedi.

İlerleme noktasında büyük kamu şirketlerinin sosyal sorumluluklarına değinen Green, şunları kaydetti:

''Uzun vadede, 4 nokta üzerinde durmak gerekiyor. Birincisi, sürdürülebilir karlılığı olan bir iş modeli kurulmalı. İkincisi, şirketler müşteri ilişkilerine önem vermeli. Üçüncüsü, şirketler çalışanlarına yatırım yapmalı. Dördüncüsü de şirketler toplum ve çevre için bir şeyler yapmalı. Şirketler, paydaşlarına karşı sorumluluk hissettikleri gibi topluma ve çevreye de aynı sorumluluğu hissetmeleri gerekiyor. Uzun vadede karlı bir model oluşturmalarının yanında müşterilerini ve çalışanlarına da sorumluluk açısından hesap vermeleri gerekiyor.''

-''Esas büyüme motoru bankacılık sistemidir''-

Eski Pakistan Başbakanlarında Shaukat Aziz de sunumunda küresel ekonominin çok zor bir dönemden geçtiğine işaret ederek standartların yaklaşımların çözümde işe yaramayacağını söyledi.

Bugün büyük ve birbirine entegre bir pazardan ve çok daha bir arada hareket eden bir dünya ekonomisinden bahsedildiğine değinen Aziz, ''Mali sektörü aktif hale getirmek lazım. Esas büyüme motoru bankacılık sistemidir. Özel sektörün kredi iştahını kabartması, bankanın da bunu karşılaması lazım. Ama belirsizlikler ve düzenleyici uygulamalardan dolayı bu tam olarak yapılamıyor.'' diye konuştu.

Tüm ülkelerin ekonomi felsefelerini açık bir şekilde ortaya koymaları gerektiğini ifade eden Aziz, şunları kaydetti:

''Tüm ülkelere şöyle bir tavsiyede bulunmak isterim. Ekonominizi liberalleştirmelisiniz. Bugün hiçbir ülke tam olarak liberalleştiğini söyleyemez. İkincisi özelleştirme. Hükümetler işlerin içinde olmamalı. Başarılı olmak isteyen hükümetler özel sektörün büyümesine elverişli bir ortam yaratmak durumundadır.''

Aziz, bugün dünyada liderlik açığı bulunduğunu belirterek ''Siyasetçiler bir sonraki seçimi düşünürler. Liderler ise bir sonraki kuşağı düşünürler'' dedi.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Ali Bayaslan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile