Ülkenin Dışişleri Bakanlığı basın odasından yapılan açıklamada, şöyle denildi:
"Bu teklif, Birleşik Krallığın Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varılmasına verdiği önemini göstermektedir ve Birleşik Krallığın bir anlaşmaya varılması için iki lidere de verdiği destek konusundaki istekliliği ortaya koymaktadır."
Birleşik Krallığın adada bir anlaşmanın yine ada halkı tarafından sağlanabileceği, uluslararası toplumun etkisiyle sağlanamayacağı görüşünü her zaman net ve açık bir şekilde ortaya koyduğu kaydedilerek, askeri üs topraklarıyla ilgili teklifin Kıbrıs sorunun çözümüne bağlı olduğu belirtildi.
Başbakan Gordon Brown'un konuya ilişkin sözlerine de yer verilen açıklamada, Brown'un şunları söylediği kaydedildi:
"(Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris) Hristofyas'ı bugün Londra'da kabul etmekten ve Kıbrıs sorununu konuşma fırsatı bulmaktan büyük memnuniyet duydum. Çözüm müzakereleri için kritik bir zamandır.
Her iki Kıbrıslı lider de görüşmelerde gelinen nokta konusunda büyük bir kararlılık ve yüreklilik göstermiştir ve ben bugün Hristofyas'ı bu önemli fırsattan yararlanmaya ve konuyu tüm Kıbrıslılar yararına çözmeye çağırdım."
Açıklamada ayrıca, Brown'un şu sözlerine yer verildi:
"Müzakerelere destek için işaret olarak, Kıbrıs'ta bir çözüm durumunda, Birleşik Krallığın BM'ye, adadaki askeri üs alanlarından yaklaşık yüzde 50'sini Birleşik Kıbrıs'a sunmayı teklif ettiğini teyit edebilirim. Bu toprakla ilgili ne yapılması gerektiği iki liderin müzakerelerine bağlıdır."
Brown'un ayrıca, bu toprakların devrinin, üslerin işleyişine aykırı bir etkisinin olmayacağını söylediği bildirildi. Başbakan Brown'un bugün Kıbrıslı liderlere mesajının "Tarih yazabilirsiniz. Cesur olun. Birleşik Krallık sizi destekliyor" olduğu da kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, söz konusu teklifin BM'ye dün yapıldığı ve 45 milkarelik (116,5 kilometrekarelik) bir alanı kapsadığı belirtildi.
Brown'un bugün Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüştüğü, Birleşik Krallığın Avrupa Bakanı Chris Bryant'ın da bu ay içinde Kıbrıs'a gideceği duyuruldu.
Kıbrıs'ta Birleşik Krallık egemenliğindeki yaklaşık 255 kilometrekarelik Dikelya ve Akrotiri bölgeleri, bu ülkenin askeri üsleri olarak kullanılıyor.
İngiltere toprak devredebiliriz dedi
Birleşik Krallık'ın Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varılması ve sorunun çözülmesi halinde, adadaki üs topraklarının yarısını 'Birleşik Kıbrıs'a' devretmeye hazır olduğu belirtti.