Ingiltere Yesil Enerji Stratejisiyle 440 Bin Kisiye Istihdam Olusturmayi Hedefliyor

Hükûmet 'Net Sifir Stratejisi: Yeniden Daha Yesil Sekilde Insa Et' raporunu yayimladi.

Ingiltere’nin Is, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakani Greg Hands, hükûmetin yesil enerji dönüsüm stratejisinin ülkede 2030 yilina kadar 440 bin kisi için istihdam olusturmayi hedefledigini bildirdi.

Hükûmet, "Net Sifir Stratejisi: Yeniden Daha Yesil Sekilde Insa Et" raporunu yayimladi.

Raporun detaylarini Ingiliz parlamentosunda paylasan Bakan Hands, "Bu sadece çevreci bir geçis degil, ayni zamanda önemli bir ekonomik degisimi de temsil ediyor." ifadesini kullandi.

Hands, "Stratejinin 2030 yilina kadar Ingiltere’de tüm sektörlerde toplam 440 bin yeni istihdami destekleyecegini söyleyebilirim." dedi.

- 2050’de sifir sera gazi emisyonu hedefleniyor

Raporda Ingiliz ekonomisinin 1990'dan bu yana yüzde 75’in üzerinde büyüme kaydederken sera gazi emisyonunu yüzde 44 seviyesinde azaltmayi basardigi aktarildi.

Ülkede sera gazi emisyonunun 2050 yilina kadar sifira indirilmesinin hedeflendigi belirtilen raporda raporda, bu geçisin saglanmasinda tüketiciye seçeneklerin sunulacagi bildirildi.

Rapora göre, 2035 yilina kadar Ingiltere’nin tüm elektriginin temiz enerji kaynaklarindan saglanmasi hedefleniyor.

Bu kapsamda, Ingiltere’de küçük modüler nükleer reaktörlerin (SMR) gelistirilmesi için 120 milyon sterlinlik bir nükleer güçlendirme fonunun olusturulmasina karar verildi.

Ülkede 2030 yilina kadar kurulu deniz üstü rüzgar tesislerinden toplamda 40GW enerji elde edilmesinin hedeflendigi dile getirilen raporda, günes ve diger yenilenebilir enerji kaynaklarindan yararlanilmasina giderek daha fazla agirlik verilecegi vurgulandi.

Raporda, 2035'ten itibaren ev ve is yerlerindeki tüm isitma cihazlarinin düsük karbonlu olmasinin hedeflendigi, eski tip ev isitmasinda kullanilan kazanlarin da satisinin ayni yil sonlandirilmasinin planlandigi kaydedildi.

- Hane halkinin düsük karbona geçisi tesvik edilecek

Rapora göre, isinmada kullanilan mevcut gaz kazanlarinin yeni tip elektrikle çalisan kazanlarla degistirilmesi için hane basina 5 bin sterline kadar hibe verilmesi hedefleniyor.

Hükûmet bu hibe programi kapsaminda üç yil boyunca toplam 450 milyon sterlin seviyesinde bir harcama yapmayi planliyor.

Ülkede 2030 yilinda kadar petrol ve gaz emisyonlarini yariya indirilmesi, yine bu yila kadar 5 GW hidrojen üretim kapasitesine ulasilmasi öngörülüyor.

Ayrica birinci el benzinli ve dizel araçlarin satislarinin ise 2030 yilina kadar sonlandirilmasi, sifir emisyonlu araçlarin satislarinin desteklenmesi için ise 620 milyon sterlinlik tesvikin verilmesi planlaniyor.

Sehirlerde yolculuklarin yaklasik yarisinin bisikletle ya da yürüyerek yapilmasini desteklemek amaciyla 2030 yilina kadar toplam 2 milyar sterlin hacminde yatiriminin yapilmasi hedefleniyor.

Agaçlandirma çalismalari için ise 625 milyon sterlinlik yatirim yapilmasi planlaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile