Inme Hastalarina Yeni Çare Açiklamasi 'Sanal Gerçeklik'

Inme Hastalarina Yeni Çare Açiklamasi 'Sanal Gerçeklik'

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Berrin Akpinar, Eskisehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi’nde uyguladiklari inovatif tedavilerle iyilesme sürecindekindeki hizlanma kaydettiklerini ifade etti.

Inme rehabilitasyonunda sanal gerçeklik uygulamasi hakkinda bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. R. Berrin Akpinar, Fizyomer’de uyguladiklari inovatif tedavilerle iyilesme sürecini hizlandirdiklarini söyledi.

Konuyla ilgili konusan Uzmani Dr. Berrin Akpinar, “Hemipleji olarak da adlandirilan inme hastaligi, dünyada çok sayida insani etkileyen en yaygin ve ciddi nörolojik problem olarak tanimlaniyor. Beyin damarlarinin tikanmasi ya da yirtilmasi ve beyinde kanama olmasi sonucu olusan inme kalp hastaligi ve kanserden sonra üçüncü ölüm nedeni olarak gösteriliyor” dedi.

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi Uzmani Dr. Akpinar, inmeden sonra hayatta kalanlarin yüzde 50-70’inin fonksiyonel bagimsizligini yeniden kazandigini ancak yüzde15-30’unda kalici sakatlik görüldügünü aktardi. Inmeden en sik etkilenen beynin yarisinin, karsi tarafindaki kol ve bacakta güç kaybi ile kendini gösterdigini dile getiren Dr. Akpinar, “Felç olan tarafta his bozulabilir, hastada denge kaybi ile görme, konusma ve yutma fonksiyonlari bozulabilir” diye konustu.

Inme sonrasi iyilesme

Inmeli hastalarin rehabilitasyonunda, kontrol ve dengeyi saglamaya yönelik aktiviteler, alt ve üst ekstremiteyi ilgilendiren problemlerin azaltilmasina yönelik uygulamalarin, hastalarin günlük yasam bagimsizligini ve yasam kalitesini arttirmak için oldukça önemli oldugunu vurgulayan Dr. Akpinar söyle konustu;

“Inme sonrasi hastalarda iyilesme derecesi açisindan farkliliklar olmasina ragmen iyilesmenin büyük kismi ilk 1-3 ay içerisinde olmaktadir. Bu iyilesme süreci daha yavas olarak 6 aya kadar devam eder, düsük oranda birkaç yil boyunca da iyilesme gözlenir” dedi.

Fizyomer’de uyguladiklari sanal gerçeklik rehabilitasyonu ile son teknoloji ürünü cihazlarla iyilesme sürecini hizlandirdiklarini ifade eden Dr. Akpinar, uygulama hakkinda su bilgileri verdi: “Sanal gerçeklik, kullanicilara gerçek hayattaki nesne ve olaylara benzer sekilde görülen ve hissedilen bir çevre ile iç içe geçme imkani sunmak için, bilgisayar donanimi ve yazilimi araciligiyla olusturulan karsilikli etkilesim özelligine sahip (interaktif) simülasyonlarin kullanilmasi olarak tanimlanmaktadir.”

Tedavi nasil uygulaniyor

Sanal Gerçeklik rehabilitasyonunda; sanal çevreler ve nesneler kullaniciya, hastanin kafasina yerlestirilen cihazlar, projeksiyon sistemi veya düz ekran araciligi ile görsel geri bildirim saglandigini aktaran Dr. Akpinar, su ifadelere yer verdi;

“Sanal Gerçeklik, nörolojik rehabilitasyonda üst ekstremite ve alt ekstremite fonksiyonlarini, yürümeyi, bilissel fonksiyonlari, algilamayi ve karsidan karsiya geçme, araba kullanma, yemek hazirlama, alisveris yapma gibi fonksiyonel görevleri yapma becerisini gelistirmek için kullanilmaktadir. Yapilan çalismalarda sanal gerçeklik uygulamalarinin inmeli hastalarda kol aktiviteleri, agirlik aktarma, uzanma ve yer degistirme becerisiyle dengeyi daha fazla artirdigi gözlenmistir.”

“Mümkün olan en erken dönemde baslanmali”

Sanal Gerçeklik Tedavisinin avantajlari hakkinda bilgilendiren Uzmani Dr. Akpinar, “Sanal Gerçeklik rehabilitasyonu genelde interaktif ve motive edicidir. Hastanin tedavideki ilerlemeleri objektif olarak ölçülebilir. Hedefe odakli oyunlar sayesinde daha kompleks fonksiyonel davranislar gelistirilir. Bu sayede kisinin performansi daha çok artirilabilir. Hastanin görsel, isitsel ve dokunma duyusunu artirir, normal yasantisina daha kolay adapte olmasini saglar. Inme rehabilitasyonuna mümkün olan en erken dönemde baslanmalidir. Ne kadar erken baslanirsa beyindeki iyilesme o kadar hizli ve dogru yönde olacak ve rehabilitasyon da o kadar basarili olacaktir. Sanal Gerçeklik Tedavisi özellikle kol ve el fonksiyon kaybi ile denge bozuklugu ön planda olan inme hastalarinda israrla tercih edilen tedavi yöntemlerinin basinda gelmelidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile