Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) koordinatörlüğünde yürütülen ve Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen "InnoWomEnt-Innovative Women Entrepreneurs of the Future-Geleceğin Yenilikçi Kadın Girişimcileri" projesinin kapanış töreni, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde yapıldı.
BTÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, BTSO hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, SGK İl Müdürü Mustafa Yılmaz, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, BTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Özdemir, InnoWomEnt Projesi Koordinatörü BTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ece Ünür Yılmaz ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
Programda konuşan InnoWomEnt Projesi Koordinatörü BTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Ece Ünür Yılmaz, genç ve diplomalı işsizliğin hızlı arttığını, bu çerçevede girişimciliğin de oldukça önem kazandığını vurguladı.
Avrupa Birliği'nin de girişimciliği çok önemsediğini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:
"Girişimciliğin nasıl öğretilmesi gerektiği konusunda kafa yormalıyız. Başarmak insanın amacı olmalı ve bu amaca ulaşması için beceriler kazandırılarak teşvik edilmeli. Okuma yazma gibi temel beceriler dışında, risk alma, analitik düşünme, takım çalışması, dijital okuryazarlık gibi çapraz becerilerin de kazanılması gerekiyor. Girişimcilik de uygulama gerektiren bir alan. Gençleri öğrenimleri boyunca iş dünyasıyla iç içe tutarak girişimci olmalarını sağlamanın yanı sıra kalifiye eleman ihtiyacını gidermek de mümkün. Üniversitesi, kuluçka merkezi, teknoparkı ile uyum içinde çalışarak mentörlük ve hibe destekleri veren girişimcilik ekosistemlerinin gelişmesi gerekir. Öncü şehir Bursa, doğal bir girişimcilik ekosistemine sahiptir. Bunu uyum içinde çalıştırmak hepimizin görevidir."
- "Kadınların iş hayatında mutlaka olması gerekiyor"
BTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Özdemir de kendisinin, erkeklerin egemen olduğu sektörde önemli bir girişimcilik hikayesi olan bir iş insanı olduğunu belirterek, "Kadınlar ülke ekonomisinin içinde olmalı. Ülke nüfusunun yarısı kadın. İlk 10 ekonomide olmak istiyorsak kadınların iş hayatında mutlaka olması gerekiyor. Bu anlamda birlik içinde olmak gerekiyor. Kadınlar için yaptığımız hiçbir şey boşa gitmiyor." ifadelerini kullandı.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur ise dünya ekonomisinde değişim ve dönüşüm yaşanırken, bilgiyi üreten ve bunu yeniliğe dönüştüren ülkelerin söz sahibi olduğunu vurguladı. Onur, şunları aktardı:
"Yeni fikirler geliştirmek ekonomi zenginliğin anahtarı durumunda. Ülke olarak bu dönüşüme ayak uydurabilmenin yolu yüksek katma değerli ürünler üreterek girişimcilik, Ar-Ge ve inovasyon kültürünü geliştirmememizden geçiyor. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alma hedefine ulaşma yolunda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak kadınların ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bizleri daha yukarı seviyelere taşıyacak güç, kadınlarımızın iktisadi girişimcilerde bulunmalarıdır ve onların girişimci gücüdür. Bu noktada projenin ülkemizin geleceğine doğru önemli bir adım olduğuna inanıyorum."
Konuşmalar sonrasında InnoWomEnt Projesi Koordinatörü BTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ece Ünür Yılmaz tarafından projede emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi.
Program, Avrupa Mentorluk ve Koçluk Kurulu (EMCC) Türkiye Başkanı Evrim Cabbaroğlu'nun da "Bütünsel ve Dahil Edici Liderlik" konusunda yaptığı sunumla sona erdi.
'Innowoment-Geleceğin Yenilikçi Kadın Girişimcileri' Projesi
Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında öğrenim gören üniversite öğrencilerine eğitim, konferans ve atölye çalışmalarıyla yenilikçi girişimciliği teşvik edecek kritik düşünme, risk alma, dijital okumayazma, yabancı dil ve problem çözme gibi çapraz becerileri kazandırmak amacıyla yürütülen proje sona erdi.