Projede su anda Faz-II ve ölçek büyütme döneminde bulunulurken bir yandan da Faz-III çalismalarina hazirlaniliyor.
Nobel Ilaç Biyoteknoloji ve Yeni Ürün Degerlendirme Direktörü Dr. Hasan Ersin Zeytin, “Biyoteknolojik prosess gelistirme laboratuvarimiz 2019 Ocak ayinda aktive oldu, 2020 Aralik ayinda ise asi üretebilmek için GMP sertifikamizi aldik. Saglik Bakanligi yönetmeliklerine uygun olarak farkli moleküllerin ve üretim lotlarinin es zamanli analizi için de yüksek teknolojili kalite kontrol laboratuvarlarimiz geçtigimiz Aralik ayindan beri faaliyet göstermekte. Asi projesi kapsaminda TÜBITAK, ODTÜ ve Bilkent Üniversiteleri ile bir araya geldik. 2020’de Türkiye’de bir ilki gerçeklestirip kamu, ilaç sanayi ve akademi arasindaki yillardir süre gelen uçurumu kapattik. Kriz döneminde elde edilen bu büyük basari sayesinde, DSÖ tarafindan belirtilen standartlarda, hem insan hem ekipman altyapimizla çok kisa bir süre içinde Covid -19 asimizi gelistirip, üretmeyi basardik. TÜBITAK Marmara Teknokent’te sürdürmekte oldugumuz asi projesinde ODTÜ’den 10, Bilkent Üniversitesi’nden ise 12 ögrenci ve ögretim üyesi ile birlikte Nobel’den tip, moleküler biyoloji, genetik ve biyomühendislik gibi farkli disiplinlerden ve uluslardan 73 kisi görev aliyor” dedi.
Inovatif VLP asisinin içinde diger asilardan farkli olarak SARS-COV2 virüsünün sentezleyebildigi dört farkli proteinin bulundugunu belirten Zeytin, yerli asinin Faz-I çalismalarina göre etkin bagisiklik yaniti sagladigina dikkat çekerek asi hakkinda su detaylari paylasti:
“Dünya Saglik Örgütü’nün (DSÖ) listesinde de yer alan yenilikçi, güvenilir ve essiz asimiz genetik materyal içermedigi için üreticiyi veya asiyi uygulayanlari partiküllere maruz kalmalari durumunda enfekte edemiyor. Ayni sebepten, enjekte edildikleri bireylerin sisteminde de çogalamiyorlar, bu da onlari bazi açilardan diger asilardan daha güvenli kiliyor diyebiliriz. Su anda Faz-II ve ölçek büyütme döneminde bulundugumuz VLP asimizin bir yandan da Faz-III çalismalarina hazirlaniyoruz. Varyant tehlikesine karsi kolayca yeniden tasarlayabilecegimiz Covibel asimizin en kisa zamanda halkimizin hizmetine sunulmasi tek arzumuz”.
Zeytin, Faz-II çalismasinin kisa sürede tamamlanabilmesi adina gönüllü olmak isteyenler için gerekli kriterleri de söyle açikladi:
“Çalismaya katilabilmek için 18-59 yas araliginda ve genel saglik durumunun iyi olmasi yeterlidir. Daha önce asi olmamis veya Covid geçirmemis hemen herkes bu çalismaya katilabilir. Cinsiyetin hiçbir önemi yok. Gönüllü olacak kisinin bilinen herhangi bir asiya veya bir bilesenine karsi alerjik reaksiyon öyküsü yoksa, hamile degilse, hamile kalmayi planlamiyorsa, emzirmiyorsa, immün yetmezlik teshisi bulunmuyorsa çalismada yer almasi mümkün. Bunlara ek olarak, bagisiklik baskilayici, anti alerjik, sitotoksik, inhaler veya kortikosteroid gibi ilaçlari halihazirda kullanmakta olanlari, güvenlik önlemleri ve DSÖ’nün belirledigi kurallar dogrultusunda bu çalismamiza dahil edemiyoruz. Siddetli kardiyovasküler bozukluklar (aritmi, iletim bozukluklari, miyokard enfarktüsü öyküsü, kontrolsüz hipertansiyon) veya siddetli kronik rahatsizliklari (astim, seker hastaligi, tiroid rahatsizliklarivb), bulunan vatandaslarimiz da maalesef ayni sebeplerden arastirmaci tarafindan eleniyor. Su an için 330 gönüllüye ihtiyacimiz var ve plasebo kullanilmayacak".
Inovatif Yerli Korona Virüs Asisi Coviel Faz-2 Asamasinda
Dünya Saglik Örgütü’nün asi adayi listesinde yer alan virüs benzeri parçacik temelli Covid-19 asisi Covibel, Saglik Bakanligi’ndan Faz-II (klinik) çalismalari için onay aldi.