Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, inşaat sektöründeki canlanmanın umut verici olduğunu belirtti. Çakır, yapımı hızla devam eden çok sayıda site ve toplu konut inşaatlarıyla inşaat sektöründe ciddi yükselme gözlendiğini söyledi.
Geçen üç ay içerisinde bütün sektörlerde bir duraklama yaşandığını dile getiren Başkan Çakır, aynı süre zarfında altın, Dolar ve Euro fiyatlarının ne yönde hareketleneceğini kestiremeyen vatandaşların yatırımını nasıl yapacağını bilemediğini anlattı.
Referandumdan sonra vatandaşın aklındaki soru işaretlerinin çözülmeye başladığını bildiren Çakır; referandumun, diğer sektörlerde olduğu gibi emlak sektörüne de olumlu etkiler meydana getirdiğini belirtti. Şu an en iyi yatırımın gayrimenkul olarak görüldüğünü vurgulayan Çakır, "Yatırımcıların çoğu emlak zenginidir. Gayrimenkul hiçbir zaman zarar etmemiştir.'' diye konuştu.
İNŞAAT FİRMALARINDAN YENİ KAMPANYALAR
Büyük inşaat firmalarının, yapıkları daireleri satmak için dev reklamlar vermeye başladıklarını aktaran Çakır, şunları kaydetti: "Birçok inşaat firması kampanyalar başlattı. Reklamlardan sonra insanlar ev almaya başlayacaklardır. Bu hususta arz talebi karşılarsa bir sorun yaşanmayacak. Eğer arz talebi karşılamazsa daire fiyatlarında bir yükselme olacaktır."
Çakır, 2010-2011 yıllarında gayri menkul sektörünün altın çağını yaşayacağını dile getirdi. Türkiye'de son 10 yılda ciddi bir konut artışı olduğunu aktaran Çakır'a göre, gayri menkul almanın tam zamanı.
Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ziya Özboyacı da referandum sonuçlarının Türkiye'deki güven ortamını artırdığını söyledi. Halk oylamasından önce vatandaşların yastık altındaki altınlarını bozdurmaya çekindiklerini belirten Özboyacı, çıkan sonuçtan memnun kalanların kuyumcuların yolunu tuttuğunu söyledi.
Referandum sonucunda oluşan psikolojik havanın, birçok sektörde olumlu etkilerini göstermeye başladığını dile getiren Ziya Özboyacı, "Çıkan sonuçla Türkiye'nin önü açıldı. Ülkemiz prangalarından kurtularak, gerçek demokrasiye adım attı." dedi.
"13 EYLÜL SABAHI İNSANLAR YENİ BİR ÜMİDE UYANDI"
Sermaye sahiplerinin güvenli ortamlarda yatırım yaparak büyüyebileceğini ifade eden Özboyacı, "13 Eylül sabahı insanlar yeni bir ümide, yeni bir geleceğe, demokratik bir Türkiye gerçeğine uyandı. Halkın üstündeki ümitsizlik baskısı kalktı." şeklinde konuştu.
Referandumda olumlu sonuç çıkmasından sonra halkın psikolojik bir rahatlama yaşadığını ve perakende sektörünün tavan yaptığını dile getiren Özboyacı, iş dünyasının artık geleceğe yönelik yatırımlar için çalıştığını anlattı. Perakende ve kurumsal yatırımcıların altına korkmadan yatırım yapabileceklerini dile getiren Ziya Özboyacı, şunları söyledi: "Altın sektörü de bu güzelliklerden nasibini alıyor. Altın, devamlı güvenli bir liman olarak görülmüştür. Bu güvenden dolayı, vatandaşlar nakit para yerine altına yatırım yapıp, bunu gerektiğinde harcamak için saklıyor."
Sarraf Başak firmasının satış temsilcisi Ahmet Yıldırım ise altının sürekli değer kazanmasından dolayı vatandaşın altına yatırım yaptığını söyledi. Referandum öncesi yatırımcıların kararsız kaldığını anlatan Yıldırım, "Nakit parayı harcarım korkusu, insanları yatırım aracı olarak altına yöneltiyor. Referandumdan önce tereddüt vardı. 'Evet' çıkınca herkes bunun meyvelerini almaya başladı." diye konuştu.
"2011 YILI İNŞAAT SEKTÖRÜ AÇISINDAN ÇOK HAREKETLİ"
Güven ortamından yararlanmak isteyen inşaat firmalarının yeni projelerle atılım yaptığını dile getiren Seyduna İnşaat yöneticisi Cüneyt Şenyüz de insanların, birikimlerini değerlendireceği güvenli alanlar aradığını bildirdi. Şenyüz, 2011 yılının, inşaat sektörü açısından çok hareketli geçmesini beklediklerini vurguladı.
Elmacı İnşaat firması ortaklarından Abdullah Özdemir ise referandumdan sonra inşaat malzemesi satışlarında ciddi bir artış yaşandığını gözlemlediğine dikkat çekti. Özdemir, piyasadaki inşaat arzının fazla olduğunu, firmaların talebi artırmak için büyük reklamlar vermeye başladığını sözlerine ekledi.