İnşaat Mühendisleri Odası, Tam Otomatik Katlı Otopark Projesine Destek Verdi

İnşaat Mühendisleri Odası, Tam Otomatik Katlı Otopark Projesine Destek Verdi

İnşaat Mühendisler Odası Trabzon Şubesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tam otomatik katlı otopark projesini değerlendirdi. Yapılan açıklamada projede ticari bölümlerin (dükkân vs.) olmasının hem ekonomik hem de bulvar görsel bütünlüğü açısından son derece faydalı olacağı ifade edildi. Ayrıca otoparka bulvar cephesinden doğrudan giriş yapılmamasının, böyle bir girişin otopark kapasitesini artıracak olmasına rağmen işleyiş açısından önemli ve yerinde bir karar olduğu belirtilerek Büyükşehir Belediyesine bazı önerilerde bulunuldu.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Ortahisar ilçesi Yavuz Selim Bulvarı (Tanjant Yolu) üzerinde şehre kazandıracağı otopark projeleri ve I. etap olan tam otomatik katlı otopark projesine ilişkin değerlendirmelerini kamuoyuna açıkladı.

İnşaat Mühendisleri Odasından yapılan açıklamada ‘ortak akıl bilinci’ ile projenin detaylıca incelendiği belirtilirken, ‘tüm etaplar ve kent içi otopark alanları’ düzenlenmesine yönelik olarak değerlendirmeler madde madde sıralandı.

Buna göre; söz konusu bölgedeki otopark çalışmalarının üç ayrı etapta tamamlanacağı ve bölgede projelendirilen otopark toplam araç kapasitesinin 960 olduğunun (I. etap 310 araç, II. etap 350 araç, III. etap 300 araç) görüldüğü ifade edildi. Değerlendirmede 310 araç kapasiteli Tam Otomatik Katlı Otopark Projesinin I. etap olduğuna dikkat çekildi.

II. Etabın inşasına başlanmadan alternatif yollar oluşturulmalı

Kent içi trafiğin en yoğun olduğu kısımlardan olan Yavuz Selim Bulvarı Hacıkasım Kavşağı-Meydan arasında bu tür çalışmalar yapmanın zorluklarına dikkat çekilirken özellikle II. etap (yol altı otoparkı) olarak öngörülen kısmın yapımına alternatif yollar oluşturularak başlanması istendi.

Projenin I. etabına (Tam Otomatik Katlı Otopark Projesi) ilişkin güncel konularda İMO Trabzon Şubesi tarafından değerlendirmeye tabi tutuldu. İMO Trabzon Şubesi Ulaşım Komisyonu, İmar ve Şehircilik Komisyonu ve üyelerinin değerlendirmeleriyle şunlar kaydedildi: “Projede ana caddeden cephe alan kısımda zemin katın ve üst katların ticari amaçlı kullanılması, hem ekonomik hem de bulvar görsel bütünlüğü açısından önemli ve yerinde bir karardır. Buradaki bağımsız bölümlerin üst katlara erişiminin kendi içinde çözümlenmiş olması kullanım yoğunluğunun etkilerini azaltacak bir uygulama olacağından, bu yöndeki düzenleme de yerinde bir karardır. Projede bulvar cephesinden doğrudan giriş yapılmaması (böyle bir giriş otopark kapasitesini artıracak olsa dahi) önemli ve yerinde bir karardır ”denildi.

Aynı açıklamada önerilerde de bulunularak şu ifadelere yer verildi, “ Projede 3. 4. ve 5. bodrum katlarda ve çatı katında öngörülen bağımsız bölümlerin ileride büyük ölçekli ticari alanlar olarak kullanılabilecek kısmın (otopark ile aynı bağımsız bölüm numarası verilmiş olan kısımlar) alana getireceği trafik yükü doğru şekilde hesaplanarak, uygun şekilde kullanım niteliğinin belirlenmesi gerekir. Örnek olarak; bu alanların market benzeri bir nitelikte kullanım kararı alınması durumunda hesaplananın üzerinde otopark ihtiyacı gerekecektir. Bu tür işlevsel kararlar planlanan 1. etap otoparkın kullanımını önemli ölçüde olumsuz yönde etkileyecektir. Söz konusu etapta 109 araçlık kısım ticari alanların ihtiyacı, kalan kısım ise (201 araç) diğer ihtiyaçlara yönelik olarak hesaplanmıştır. Zemin üstü katlarda projede öngörülen yaklaşık 1300 m teras alanının doğrudan ticari kullanıma esas olacağı göz önünde tutularak tesisin kendi otopark ihtiyacına bu kısmın da eklenmesi gerekir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile