Insaat Sektöründe Dijitallesmenin Kodlari HKÜ'de Masaya Yatirildi

Insaat Sektöründe Dijitallesmenin Kodlari HKÜ'de Masaya Yatirildi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ile Yapi Bilgi Modellemesi ve Yönetimi Dernegi’ne bagli bir platform olan BIM4TURKEY is birliginde, insaat sektöründe dijitallesmenin önemine dikkat çekmek ve farkindaligini artirmak için düzenlenen Dijital Insaat Zirvesi’nde, sektörde faaliyet gösteren yetkin uluslararasi firmalarin temsilcileri deneyimlerini ögrencilerle paylasti.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen ve yogun ilgi gören Dijital Insaat Zirvesi’ne; BIM4TURKEY Yönetim Kurulu Baskanligi görevini yürütmekte olan HKÜ Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Mehmet Sakin, BSI Is Gelistirme Müdürü Hanifi Baran, Tekfen Mühendislik BIM Müdürü Baris Canpolat, HILTI Mühendislik Müdürü Yalçin Arslan, FND Ülke Müdürü Hamit Ugras, BIM4TURKEY Yönetim Kurulu Üyesi Ertugrul Aksoy, IGA BIM Müdürü Mert Ögüt, Kalyon Holding BIM Yöneticisi Belgin Kafali Çaliskan, Gülermak Nurol Makyol Metro Yapim Ortakligi BIM Yöneticisi Gamze Çiçekoglu, Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Ulastirma Daire Baskanligi BIM Yöneticisi Ahmet Kutalmis Koçoglu ile Solvotek CEO’su Bora Sayin konusmaci ve panelist olarak katildi.

Yeni teknolojilerin entegrasyonu önemli

Ögrencilerin sektördeki uzmanlarla siklikla bir araya gelmesinin etkin tecrübe aktarimi ve kendilerini gelistirebilmeleri için çok önemli oldugunu vurgulayan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli programda yaptigi açilis konusmasinda, “Günümüzde insaat sektörü de dijital dönüsüm kavramindan küresel ortamda payina düseni almaktadir. Yeni teknolojilerin insaat sektörüne entegrasyonunun saglanmasi ihtiyaci her geçen gün artmaktadir. Giderek daha karmasik sistemler ve yönetim sekilleri içeren insaat projelerinin üretkenliginin ve verimliliginin artirilmasi için uygun yaklasimlar kullanilmasi gereklidir. Yapi Bilgi Modellemesi veya Türkiye’de de daha yaygin olarak bilinen Ingilizce adiyla BIM (Building Information Modelling) bunlarin en basinda gelmektedir. Türkiye’nin ilk Yapili Çevre Uygulama ve Arastirma Merkezi’ni kurarak ön almis bir üniversiteyiz ve paydaslarimizla düzenledigimiz bu program ile insaat sektörüne de katkida bulunmayi hedefliyoruz” dedi.

’’Yapi bilgi modellemesi dijital dönüsümün anahtaridir’’

Dijital Insaat Zirvesi’nin açilisinda BIM hakkinda bilgiler BIM4TURKEY Yönetim Kurulu Baskani Dr. Mehmet Sakin, “Gaziantep Dijital Insaat Zirvesi etkinliginde bir aradayiz. Türkçeye Yapi Bilgi Modelleme olarak geçen ‘Building Information Modelling’ (BIM) insaat sektöründe dijital dönüsümün en önemli anahtari olarak biliniyor ve etkin olarak kullaniliyor. BIM; insa edilmis veya edilecek bir varlik için bilginin olusumu, aktarimi, arsivlenmesi, yeniden kullanilmasina ve hatta yikimina kadar devam eden dijital bir yasam döngüsü sürecidir. BIM kavrami bu yasam döngüsü boyunca sektördeki profesyoneller arasinda bilgi aktarimini ve verimli bir çalisma ortami olusturmayi hedeflerken; teknoloji araciligiyla ofiste, santiyede ve tüm isletme süreçlerinde bilgiyi ulasilabilir hale getirir. Ayni zamanda insaat sektörünün dijital dönüsümünde paydaslar için ortak bir dildir ve gelisen dünyada insaat sektörünün lokomotif kavramidir” ifadelerini kullandi.

Dijital Insaat Zirvesinde ‘BIM ile Tasarim Süreçleri’, ‘Dijital Teknolojiler ve Saha Uygulamalari’ ana basliklari ile sektördeki güncel konular ele alindi. Tanitim filmleri ve açilis konusmalari ile baslayan etkinlik, panelistlerin sunumlariyla farkli oturumlar halinde gün boyu devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile