İnşaat Sezonu Açıldı, Demir Fiyatları Yükseldi

İnşaat sektöründe yaşanan canlanmanın ardından demir fiyatları artmaya başladı. Mart ayına kadar tonu bin ile bin 100 liradan işlem gören demir fiyatı, mayıs ile birlikte yükselmeye başladı. 1 mayısta tonu bin 265 ile bin 285 liradan satılan inşaat demirinin 1 tonu, bin 400 liraya kadar yükseldi.

İnşaat sektöründe yaşanan canlanmanın ardından demir fiyatları artmaya başladı. Mart ayına kadar tonu bin ile bin 100 liradan işlem gören demir fiyatı, mayıs ile birlikte yükselmeye başladı. 1 mayısta tonu bin 265 ile bin 285 liradan satılan inşaat demirinin 1 tonu, bin 400 liraya kadar yükseldi.

Demir Çelik Ürecileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, demir fiyatlarının bin 400 lira civarında olmasının birkaç sebebi olduğunu belirterek, "Bunda, başta hurda fiyatlarının 470 doları bulması en büyük etken. Ayrıca, döviz kurları arttı. İhracat artışı bunun en büyük nedenleri. Yaz ayları ile birlikte inşaat sektöründeki canlanma da etkili oluyor.” dedi.

Fiyat artışının, daha çok girdi maliyetlerinden kaynaklandığının altını çizen Yayan, şunları söyledi: "Türkiye‘de, ihracattan çok fazla üretim kapasitesi var. Şu anki fiyatlar dünyadaki ile aynı. Fiyatlar spekülatif olarak artmıyor. İhracatta geçen aya göre yüzde 17 civarında düşüş oldu. Geçen yıl Türkiye‘de 29.1 milyon ton demir çelik üretimi yapılırken, bunun 23 buçuk milyon tonu iç piyasada tüketildi. 14.4 milyon ton demir çelik ise ihraç edildi. Bu zaman diliminde 10.4 milyon ton ise ithal edildi. İçeride fiyatlarda sıkıntı olunca ithalat yapılıyor.”

"İNŞAAT ARTIŞI FİYATLARI ETKİLİYOR"

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Necati Şahin ise Türkiye‘de üretilen demirin büyük çoğunluğunun ihraç edildiğini belirterek, "Demir fiyatları biraz da dünya piyasaları ile ilgili. Yaz mevsiminde de inşaat artışından dolayı fiyatlar artıyor. Ayrıca, yaz mevsiminde inşaat artışı ile birlikte özellikle seçimler öncesi artan kaçak yapılaşma da bunda etkili." şeklinde konuştu.

"BURSA‘DA 30 BİN KAÇAK YAPI VAR"

Kaçak yapılaşmanın, Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa‘nın da en büyük sorunlarından bir olduğunun altını çizen Necati Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradaki en önemli olay, maalesef 2004 yerel seçimlerinden sonra şimdiye kadar Bursa‘da 30 bin kaçak yapı yapıldı. Bu da Türkiye‘de rekor. Kaçak yapılaşma ile Bursa Ovası tahrip ediliyor. Bizler sürekli bu ikazları yapıyoruz, deprem riski ve yapı stoku açısından en riskli bölge Bursa. Kentteki yapıların yaklaşık yüzde 40‘ında büyük risk var. 7 ve üzeri depremde büyük sıkıntılar yaşayabiliriz."

Toptan demir satıcılarından Abaklı Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Timur Abaklı da talebin canlanması sonucu, ihracat nedeniyle fiyatların sürekli artma eğiliminde olduğunu söyledi. Abaklı, talep artışının yanı sıra ihracat artışının da bunda etkili olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Demir fiyatları, inşaat sezonunun açılmasıyla birlikte artmaya başladı. Dolardaki artış da demir fiyatlarını etkiledi. Bu yükselişler geçici, demirin kilosu bin 350‘ler ile bin 400‘ler arasında oynuyor. Kalın demirler ise 20 lira aşağı oluyor. Demir fiyatları günden güne değişiyor. Ancak demir fiyatlarında aşırı yükselme beklentisi yok, aniden de düşebilir." Abaklı, seçime yönelik inşaatların artmasının da bunda etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile