'İnsan İçin Orman, Ekonomi İçin Orman' Programı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Fidan üretimini 7 kat arttırdık, şu ana kadar 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturduk, dünyadaki bütün insanlar için fidan dikmeyi hedefledik. 2023 yılına kadar Orman teşkilatı 7 milyar fidanı toprakla buluşturacaktır' 'Devlet ormancılığından, millet ormancılığına geçtik, her şey millet için. Bu çerçevede 34 eylem planı hazırladık, daha önce böyle bir şey yoktu. Artık ormanları orman köylümüzün kalkınması için bir lokomotif olarak kullanıyoruz'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, fidan üretimini yedi kat arttırdıklarını belirterek, hedeflerinin dünyadaki bütün insan sayısı kadar fidan dikmek olduğunu bildirdi. Eroğlu, 2023'e kadar 7 milyar fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bakan Eroğlu, Ankara Arena Spor Salonu'nda düzenlenen 'İnsan İçin Orman, Ekonomi İçin Orman' programında yaptığı konuşmada 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Nevruz Bayramı'nı kutladı.

Orman teşkilatının Türkiye'deki en köklü kurumlardan biri olduğunu belirten Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2007'de büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını anımsattı. Eroğlu, 'Fidan üretimini 7 kat arttırdık, şu ana kadar 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturduk, dünyadaki bütün insanlar için fidan dikmeyi hedefledik. 2023 yılına kadar Orman teşkilatı 7 milyar fidanı toprakla buluşturacaktır.' diye konuştu.

Dünyada orman varlığı azalırken Türkiye'de orman varlığının hem alan hem de odun serveti olarak arttığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, AK Parti döneminde orman alanının 1,5 milyon hektar arttığını, odun servetinin ise 1,2 milyar metreküpten 1,6 milyar metreküpe yükseldiğini bildirdi.

Eroğlu, ilk defa BM Ormancılık Zirvesi'nin New York dışında İstanbul'da yapıldığını, BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12.Taraflar Konferansı'nın da (COP 12) Ankara'da düzenlendiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın COP 12'de yaptığı konuşmasındaki 'Vicdanların kuruduğu bir dünyada çölleşmeden bahsedilemez' sözünün dünya literatürüne girdiğine dikkati çeken Eroğlu, verdiği destekler için Erdoğan'a teşekkür etti.

Orman teşkilatının 2011 yılından itibaren her yerde çalışma yürüttüğünü söyleyen Eroğlu, 'Bütün yol kenarlarını, oto yollarını, köyleri, okul bahçelerini, hastane avlularını ağaçlandırıyoruz, daha önce yapılmıyordu. Her tarafı ağaçlandırıyoruz, ağaçlandırmaya da devam edeceğiz.' dedi.

- 'Ormanlar, orman köylüsünün kalkınması için bir lokomotif'

Orman köylüleri için yapılan çalışmalara ilişkin de bilgi veren Eroğlu, 'Devlet ormancılığından, millet ormancılığına geçtik, her şey millet için. Bu çerçevede 34 eylem planı hazırladık, daha önce böyle bir şey yoktu. Artık ormanları orman köylümüzün kalkınması için bir lokomotif olarak kullanıyoruz.' dedi.

Ormanlara, o bölgede yetişecek gelir getirici fidan türlerin dikildiğini vurgulayan Eroğlu, bu fidanların bakımının üç yıl boyunca orman teşkilatı tarafından yapıldığını, gelirinin ise 49 yıl boyunca orman köylülerine ait olduğunu hatırlattı. Eroğlu, 49 yıllık süreyi az bulanlar için ise çözümü gelecekteki bakana mektup yazmada bulduğunu aktardı.

Tıbbi aromotik bitkiler konusunda büyük çalışmalara imza attıklarını anlatan Bakan Eroğlu, tıbbı aromatik bitkilerin dünyada 115 milyar dolarlık bir pazarı olduğunu, şimdiye kadar 600 milyon dolarlık ihracat yapan Türkiye'nin hedefinin, bunu 5 milyar dolara yükseltmek olduğunu kaydetti.

Bakan Eroğlu, çölleşme ve erozyonla mücadelede çalışmaları kapsamında denizlere ve göllere dökülen 500 milyon metreküp toprağı, kurumlarının yaptıkları çalışamalar sonucunda 186 milyon metreküpe düşürdüklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla bütün baraj ve göllerin etrafını ağaçlandırdıklarını, bu çalışmalarında devam edeceğini belirten Eroğlu, 'Orman ve Su İşleri Bakanlığı zamanla yarışıyor' sloganlarını anımsatarak, Bakanlık çalışanlarına teşekkür etti.

Bakan Eroğlu, bütün ormancıların 16 Nisan'da millet için, büyük, güçlü Türkiye için 'evet' diyeceğini söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile