Insanlar Tarafindan Siddete Ugramislardi, Emeklilige Ayrildilar

Insanlar Tarafindan Siddete Ugramislardi, Emeklilige Ayrildilar

Türkiye’nin yer yerinden insanlara hizmet eden, daha sonrasinda insan unsuru veya afet nedeniyle sakatlanan ve hastalanan hayvanlar, Bursa’daki Emekli Hayvanlar Çiftligi’nde kalan ömürlerini huzur içerisinde geçiriyor. Veteriner hakimler tarafindan düzenli olarak saglik kontrolü yapilan hayvanlar emeklilik hayati sürüyor.

Hayvan Haklari Federasyonu (HAYTAP) ve Her Eve Bir Pati Dernegi (HEPAD) tarafindan Bursa’da kurulan Emekli Hayvanlar Çiftligi’ndeki yardima muhtaç hayvanlar, kalan günlerini huzur içerisinde geçiriyor. Orman yanginlari, deprem bölgeleri gibi birçok afetzede hayvanlarin yani sira insanlar tarafindan siddete ugramis hayvanlar da veteriner hekimler tarafindan tedavi edilmelerinin ardindan, kalan yasamlarinda emeklilige ayriliyor. Tamamen bagislarla yönetilen Emekli Hayvanlar Çiftligi, belirli gün ve saatlerde ziyarete açilarak çesitli etkinlikler gerçeklestiriliyor.

“Tüm canlilarin iyi bir yasam hakki oldugunu savunuyoruz”

Sadece sokak hayvanlarinin degil, tüm hayvanlarin iyi bir yasam hakki olduguna inandiklarini belirten HAYTAP Bursa Temsilcisi Ömer Semih Çelik, “Ev sahipligi yaptigimiz ortalama 100’e yakin hayvan var burada. Bunlarin içinde at, esek, inek ve tavuk gibi akliniza gelebilecek her hayvan bulunuyor. Biz HAYTAP olarak kedi ve köpek degil bütün canlilarin yasama hakki oldugunu savunuyoruz. Burasi bir pilot bölge. Türkiye’de 3’üncüsünü Dalaman’da açtik. Bir de Osmaniye’de Emekli Hayvanlar Çiftligi var. Burada engelli hayvanlarin da yasama hakkinin oldugunu göstermek istiyoruz” seklinde konustu.

Düzenli kontrol ve asilari yapiliyor

Çiftlige gelen hayvanlarin uzman veteriner hekimler tarafindan düzenli saglik kontrolleri yapildigini ifade eden Çelik, “Gelen dostlarimizin çogu Manavgat yanginlarindan ve deprem bölgesinden. Türkiye’nin her yerinden ihbarlar ile koruma altina aliyoruz. Burada emekli hayati sürüyorlar. Zamaninda köyde üzerine yük bindirilmis bir esek burada emeklilik hayati yasiyor. Düzenli olarak veteriner hekim tarafindan kontrolleri ve asilari yapiliyor. Tedavileri ve asilari yapildiktan sonra buraya aliyoruz. Genelde yanginda yanan, deprem enkazindan kurtarilan, insanlar tarafindan hastalanmis, sakatlanmis ve yaslanmis gibi sebeplerden dolayi terk edilen hayvanlar var. Biz onlari yasatmaya çalisiyoruz. Insanlarda oldugu gibi onlarda da çesitli hastaliklar var hepsini biz burada gücümüz yettigince barindirmaya çalisiyoruz. 2018 yilinda ilk burasi kuruldu. Daha sonra Osmaniye ve simdi de Dalaman’da 3’üncüsünü kurduk. Sayilarin daha da artmasini umuyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile