Saruhan, engelli sayısının fazla olmasının, bölge halkının hareketli bir yapıya sahip olmasından kaynaklanabileceğini savundu.
Selman Saruhan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bu günün engelliler için çok önemli bir gün olduğunu belirtti. Saruhan, bir gün de olsa normal insanların engellilerin varlıklarından haberdar olduklarını ve o gün herkesin empati yaptığını kaydetti.
Türkiye’de en yüksek engelli sayısının yüzde 14 oranı ile Karadeniz Bölgesi olduğunu kaydeden Saruhan, “Bu engellilerin geneline baktığımızda doğuştan engelli olanların sayısı az, sonradan engelli olanların ki ise bir hayli fazla. Bizce bunun sebebi, Karadeniz insanının hareketli oluşu. Bu hareketliliğin sonucunda yaşanan kazalar çoğunlukla sakatlanma ile sonuçlanıyor. Yerinde duramayan ve macerayı seven bir toplum olan Karadeniz insanının yaşadığı coğrafya ve fiziki şartlar buna davetiye çıkartıyor. Yakın zamanda da bununla ilgi bilimsel bir çalışmada yapmayı düşünüyoruz .” dedi.
"TÜRKİYE’NİN İLK VERİ TABANI"
Sağlık İl Müdürlüğü’nün son yaptığı proje kapsamında il genelindeki engellilerin bilgisayar ortamında kayıtlarının özelliklerine göre tek tek yapıldığını hatırlatan Saruhan, “Sağlık İl Müdürlüğü yaptığı yeni bir çalışma kapsamında engellilerin veri tabanını Türkiye genelinde ilk kez hazırlıyor. Veri girişlerinde görme, bedensel, zihinsel ve işitme diye bölümlerine tek tek ayrıldı. Bu kişiler arasında çalışabilecek olanlar ile olmayanlar, yardıma muhtaç olanlarla olmayanlar gibi engelliler net bir şekilde bir birinden ayrılacak. Engellilere yönelik Türkiye genelinde en büyük ve kapsamlı veri tabanı sadece Samsun’da hazırlandı. Yetkililer bu kasmamda il genelinde sağlık kuruluşlarına giderek muayene olan veya rapor alan 55 bin engellinin veri girişini yaptı. Burada hedef il genelindeki 140 kişiye ulaşmak ve ardından Karadeniz Bölgesi’nin veri tabanını hazırlamak.” diye konuştu.
"ENGELLİLER, ENGEL ÇIKARANLARI DAVA EDECEK"
Bölge olarak bakıldığında engelli birlerin rahatça sokak ve caddelerde dolaşabileceği en düzgün alanlara sahip yerlerin başında Samsun geldiğini vurgulayan KEF Başkanı Saruhan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Giresun, Ordu, Rize gibi yerlerin fiziki şartları çok daha ağır ama oradaki engelliler daha rahat ulaşım sağladıklarını görüyoruz. Ama Samsun’da bir duyarsızlık var. Yalnız bizim için sevindirici olan mevcut özürlüler yasasının süresini dolduruyor olması."
" 2012 Temmuz ayında yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle ‘Engellilerin Yasal Süreci Başlatma Hakkı’ süreci başlıyor." diyen Saruhan, "Eğer bir engelli kaldırıma çıkamıyorsa, kamu taşıtlarına binemiyorsa, kamu kurumlarına giremiyorsa, yapılan binalar, kaldırımlar ve yollar standartların dışında ise bundan sonra dava açma süreci başlayacak. Federasyon için bizde gelebilecek olan şikâyetleri gerekli mercilere iletmek ve açılan davaları takip etmek için avukat grubumuzu oluşturarak, çalışmalara başladık.” ifadelerini kullandı.
İnsanları Hareketli Olan Karadeniz, Engelli Sayısında İlk Sırada
Karadeniz Engelliler Federasyonu (KEF) Başkanı Selman Saruhan ülke genelinde en çok engellinin Karadeniz Bölgesi’nde bulunduğunu söyledi.