Insanlik Tarihine Isik Tutacak Kazida Önemli Bulgular Elde Edildi

Insanlik Tarihine Isik Tutacak Kazida Önemli Bulgular Elde Edildi

Afyonkarahisar’in Bolvadin ilçesinde kesfedilen Üçhöyükte baslatilan kazi çalismalari arkeoloji dünyasini daha önceden heyecanlandiran ‘Luvi’lerin tarihini daha fazla aydinlatacak. Kazilarda ilk bulgular ise Hititler’den önce yasayan Purushanda beyligine isaret ederken, kazilarda elde edilen Üçhöyük’te tekstil üretimi, madencilik, kerestecilik, hayvancilik, dericilik, çömlekçilik gibi üretimlerin oldukça yogun oldugunun kaniti olarak gösteriliyor.

Afyonkarahisar Valiligi Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan Bolvadin Üçhöyük 2021 yilinda baslatilan kurtarma kazisi devam ediyor. 50 hektari asan boyutuyla bütün Bati Anadolu’nun en büyük Tunç Çagi yerlesim yeri oldugu düsünülen, Üçhöyügün üst kisimlarindaki yüksek tepelik alanlar “Yukari Sehir”, kuzey, dogu ve güneye dogru uzanan alanlar ise “Asagi Sehir” olarak isimlendiriliyor.

Son yillarda yapilan filoloji (dilin yazili belgelerinin dilsel ve tarihsel açidan incelenmesi) çalismalarinda bu yerlesmenin M.Ö. 2350 yili civarinda Akad Kralligiyla ilgili yazili belgelerde ismi geçen Purushanda ile ayni yer olmasi üzerinde duruluyor. Bu belgelerde ismi geçen kent ile Üçhöyügün ayni yerler oldugu kanitlanacak olursa yazili belgelerde geçen en eski kentlerden birinin Bolvadin ilçesi oldugu ortaya çikarilmasi hedefleniyor. Kentin M.Ö. 2000 yili civarinda Anadolu’daki ticari organizasyonu yöneten önemli bir pazar yeri konumunda oldugu ve Purushanda kentinin 500-600 yil kadar Anadolu’nun batisindaki en önemli beyliklerden birisi oldugu düsünülüyor.

Kazi çalismasi Anadolu’nun önemli bir üretim ve ticaret merkezi olduguna isaret ediyor

Kazi çalismalari sirasinda elde edilen tekstil aletleri, maden cüruflari, mimaride kullanilan agaçlar, kaliteli çanak-çömlekler, perdah aletleri gibi buluntular Üçhöyük’te tekstil üretimi, madencilik, kerestecilik, hayvancilik, dericilik, çömlekçilik gibi üretimlerin oldukça yogun oldugunun kaniti. Sözü edilen ürünlerin temini için burada çok sayida atölyenin ve ticari isletmenin oldugu düsünülmektedir. Farkli ürünlerin üretimi ile ilgili bu kadar örnegin bir arada bulunmasi Üçhöyügün özellikle M.Ö. 3000-1500 yillari arasinda Anadolu’nun önemli bir üretim ve ticaret merkezi olduguna isaret ediyor.

“Türkiye turizmi ve kültürü açisindan da çok önemli sonuçlar doguracak”

Kazi alanini ziyaret ederek incelemelerde bulunan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yigitbasi, Kazi Heyeti Baskani ve Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez’den bilgi aldi. Inceleme sonrasi açiklama yapan Vali Yigitbasi, “Bütün bu degerlendirmelerimizin bir sonucu olarak Üçhöyük gibi önemli bir kültürel ve tarihi alanin ortaya çikarilmasinin sadece Afyonkarahisar adina degil Türkiye turizmi ve kültürü açisindan da çok önemli sonuçlar doguracaktir” dedi.

Öte yandan, kazi çalismalari 40 kisilik bir ekiple devam ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile