Gerçekleştirilen eğitime çok sayıda internet kafe işletmecisi katılırken, alanlarında uzman Bilişim Suçları ile Mücadele Şubesi ekipleri internet kafe işletmecilerine Son zamanlardan artan sanal ortamdaki dolandırıcılık olaylarının hepsinin internet kafeler aracılığıyla yapıldığını ve bu kapsamda alınması gereken önlemleri anlattı. Gelişen teknoloji ile birlikte gerçek suç ortamının sanal ortama kaydığını ifade eden İl Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ile Mücadele Şube Müdürü Kadir Sayar, buna karşın bir önlem almak amacıyla internet kafe işletmecilerine yönelik eğitim semineri düzenlediklerini ifade etti.
Sayar, “Teknolojik gelişmeler ile birlikte internet kullanımı üst seviyelere çıkmış, bununla beraberde suç ortamı gerçek ortamdan sanal ortama doğru kaymaya başlamıştır. Suç ortamının sanal ortama kayması ile birlikte kişiler kendi bilgisayarlarından ziyade toplu internet sağlayıcıların bulunduğu, halk arasında da internet kafe olarak adlandırılan yerlerde daha çok interneti kullanmaya başlamışlardır. Bu internet ortamında işlenen suçları daha iyi takip edilmesi, işlenen bu suçlara engel olabilmek için il emniyet müdürlüğümüz, bilişim suçlarıyla mücadele şube müdürlüğü olarak internet kafe sahiplerine eğitim verilerek bu suçların en az asgari seviyeye indirgenmeye çalışılmaktadır” diye konuştu.
"SUÇA YATAKLIK YAPMAMAK İÇİN BURADAYIZ" Eğitim seminerine katılan internet kafe işletmecisi Bilal Öztürk, insanların artık ayakkabı almak için bile kunduracılara gitmediğine dikkat çekerek, “İnternet kafe sahibi olarak dolandırıcılara yönelik ne gibi önlemler almamız gerektiğini öğrendik. Yani suça yataklık yapmamak için buradayız. Günümüzde artık her türlü sahtekarlık ve dolandırıcılık hep internet üzerinden yapılıyor. Teknoloji geliştikçe insanlar buna yöneliyor. İnsanlar artık ayakkabı almaya bile kunduracıya gitmiyor. İnternet üzerinden ayakkabısını alıyor getirttiriyor. Dolandırıcılar ise bunu kötüye kullanıyor. İnsanların kredi kartlarını, banka kartlarını bloke ederek paraları kendi hesabına aktarıyor” dedi.
Eğitimin iyi geçtiğini belirten Şaduman Singil isimli internet kafe işletmecisi ise, “Eğitimimiz iyi geçti. Bilişim suçları hakkında bilgi sahibi olduk. Bunların nasıl yapıldığını öğrendik ve bir iş yeri sahibi olarak bunları engellemeyi öğrendik. Virüsler hakkında bilgiler aldık. İnternet kafelere hangi tür insan geldiğini bilemiyoruz ve her türlü suçta işlenebilir. Çünkü artık teknoloji çağındayız, her türlü işlem yapılabiliyor internetten” dedi.
İnternet Kafe Sahiplerine Eğitim
Gelişen teknoloji ile birlikte son yıllarda artan internet dolandırıcılığına yönelik eğitim semineri düzenleyen Aksaray Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü, kentte bulunan internet toplu kullanım sağlayıcıları olan internet kafe sahiplerine eğitim verdi.