Internete Nüfuz Eden Dolandiricilarin Yeni Tuzagi Açiklamasi E-Posta Linki

Internete Nüfuz Eden Dolandiricilarin Yeni Tuzagi Açiklamasi E-Posta Linki

Internet kullaniminin yayginlasmasiyla birlikte yeni yöntemler gelistiren dolandiricilar sosyal medya kullanicilari hedef almaya devam ediyor. Internete adeta nüfuz eden dolandiricilara karsi vatandaslari uyaran KOÜ Teknoloji Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Yildirim, "E-posta hesaplarina gelen her linke tiklanmamasi gerekiyor. Eger zararli bir baglantiya tiklanirsa arka planda yazilimlar çalismaya baslar ve bilgisayardaki bilgileri ’hacker’ adini verdigimiz kisilere gönderir" dedi.

Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformlari gün geçtikçe daha çok kullanilirken, sosyal medya dolandiriciligi vakalari da git gide artiyor. E-posta adreslerini veya sosyal medya hesaplarini çaldiran vatandaslar; bazen sadece hesabini, bazen de parasini kaybediyor. Kimi zamanda sosyal medya dolandiricilari hesabini çaldiklari kisilerin yakinlarina mesaj göndererek, onlari da dolandirmaya çalisiyor.

"FOTOGRAF VE GÖRÜNTÜLERI KULLANARAK FARKLI SUÇLARA YÖNELIYORLAR"

Sosyal medya dolandiricilarinin amaçlarindan bahseden Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Yildirim, "Bilindigi üzere son zamanlarda sosyal medyada hesap hirsizligi oldukça artti. Sosyal medya kullanicilari hizmet alirken çok dikkat etmelidir. Bu konuda en çok karsilasilan durumlar e-posta ya da Facebook ve Instagram gibi hesap hirsizliklari oluyor. Bu tür hirsizlik girisiminde bulunan kisiler genellikle kullanicilarin hesap bilgilerini ele geçirip, medyadaki fotograf ve görüntülerini kullanarak daha farkli suçlara yöneliyorlar. Bu hesaplardaki bilgileri kullanarak, banka hesaplarina erismeye çalisiyorlar. Bu tür girisimler bazen kisinin imajini zedelemek için yapilirken, bazen de kisilerin adina olumsuz görüntüler veya mesajlar gönderiliyor. Bu suçlarin Türk Ceza Kanunu’nda bir yaptirimi var. Hesabi ele geçirme veya bunu devam ettirmenin suçu 1 yila kadar hapis veya para cezasi olabiliyor. Eger bu sahislar ele geçirdikleri bilgileri siler, degistirir veya baska birilerine gönderirse 2 yila kadar hapis cezasi alabiliyor. Fakat bunun bir cezasinin olmasi, kisilerin güvenliginin saglandigi anlamina gelmiyor. Insanlar, kendi hesaplarini korumaya özen göstermeliler" dedi.



"GELEN HER LINKE TIKLAMAYIN"

Hesabi çalinan kisilerin aninda yetkili kisilere basvurmasi gerektiginin altini çizen Mehmet Yildirim, su ifadeleri kullandi:

"E-posta hesaplarina gelen her linke tiklanmamasi gerekiyor. Eger zararli bir baglantiya tiklanirsa arka planda yazilimlar çalismaya baslar ve bilgisayardaki bilgileri ’hacker’ adini verdigimiz kisilere gönderir. Böyle bir durumla karsilasildigi zaman yapilmasi gereken ilk sey, eger bir kurtarma hesabi varsa onun üzerinden bütün sifrelerin degistirilmesidir. Eger bu yapilamiyorsa hizmet alinan mecranin teknik destek birimine basvurarak hesabin çalindigi bildirilmelidir. Ayni zamanda kolluk kuvvetlerine basvurularak hesabin çalindigi bildirilerek, gerekli yasal islemler baslatilmalidir. Çevremizde bu konuda olumsuz olaylar yasayan insanlar olabiliyor. Yasal sistemimizin bunu engelleyecek bir tedbiri yok. Sadece olay gerçeklestikten sonra cezalandirmaya yönelik tedbirler var. Dolayisiyla halkimizin bu konuda en üst seviyede tedbir almasi ve bilinçli davranmasi gerekiyor. Çünkü bu tür durumlarin sonucunda olumlu bir geri dönüs olmaz."

(Cüneyt Önelge-IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile