İnterneti Güvenli Kullanmanın Püf Noktaları

Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Sistem Mühendisi ve Bilgi Güvenliği Danışmanı Mehmet Dağdevirentürk, çok fazla zararlı yazılım geliştirildiğini ve bunlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Bilgisayarınız dışındaki bilgisayardan banka hesabınıza girmeyin. Bilgisayarınızın başından kalkarken mutlaka kilitleyin. Sabit disklerinizi mutlaka kriptolayın. Tanımadığınız ve herkese açık kablosuz ağlara bağlanmayın" dedi.

Dağdevirentürk, Erzurum Teknik Üniversitesi salonunda düzenlenen konferansta, eskiden bireysel ve kurumsal bilgisayar ve akıllı telefonlara zarar verildiğini, artık içindeki bilgilere de ulaşıldığını söyledi.

Eskiden masaüstündeki bilgilerin korunmaya çalışıldığını vurgulayan Dağdevirentürk, şunları kaydetti:
"Şimdi korumaya çalıştığımız ülkenin sistemi. Siber ya da kanalizasyon sistemi. Birçok örnek var. Bir ülkede hackerler, belediyenin sistemine girerek su altyapısını devre dışı bırakıp, bütün kasabayı su altında bırakabiliyor. Ataklar daha spesifik olmaya başladı.

Eskiden zararlı programlar bir yere konur, insanlar bir şeyi indirmeye çalıştığı zaman zarar görürdü fakat şu anda ülkeye yapılan spesifik, istihbarat amaçlı ya da direkt bireylerin kredi kartına, bilgilerine yönelik ataklar var. Akşam bilgisayarı kapatıyorsunuz, sabah açınca 'bilgisayarınız polis tarafından kilitlenmiştir. Açılması için bu ödeme noktalarına şu kadar para yatırırsanız yeniden açarız' diyor. Oysa polis hiçbir zaman para talep etmez. Zararlı yazılım olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bunun için bir sürü insan para yatırdı."
Bazen fatura gibi zararlı programlar gönderildiğini ifade eden Dağdevirentürk, "Her ay 30-40 lira fatura ödüyorsanız, size 400-500 liralık fatura geliyor. O an sinirle açınca da zararlı program sizin bilgilerinize ulaşıyor. Bilgisayarınızdan arka kapı açıp, bütün hareketlerinizi dinleyebilecek ve onu dışarıya gönderebilecek zararlı yazılım olabiliyor. Böyle bir faturanın sahte olduğunu algılamanız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kullanıcıların fazla olduğu yerlerin, hackerleri motive ettiğini anlatan Dağdevirentürk, "Bir saat içerisinde bir milyon kişiye ulaşabiliyor. Onun için çok dikkatli olmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Amerika'daki büyük bir haber ajansının "Twitter" hesabının ele geçirildiğini ve asılsız haberlerin yayılmaya çalışıldığına dikkati çeken Dağdevirentürk, "Beyaz Saray'da patlama var, Obama yaralandı' diyorlar. Tam iki saatte Amerikan Borsası karışıyor. Millet parasını çekiyor ve şaka gibi ortam oluyor" diye konuştu.

Tespitlerine göre, geçen yılın son üç ayında Türkiye'de 2 milyon 557 bin 465 zararlı URL barındırıldığını aktaran Dağdevirentürk, "Türk kullanıcıları 13 milyon 208 bin 477 kere bu URL'leri ziyaret etti. Türkiye'de 46 milyon 7 bin 738 spam dosya gönderen sistem vardı. 3 milyon 643 bin 787 adet yeni zararlı yazılım Türkiye'den yayıldı" ifadesini kullandı.
Zararlı yazılımlara karşı basit önlemler alınabileceğini belirten Dağdevirentürk, şu önerilerde bulundu:
"Kişisel bilgisayar ve mobil cihazlarınızda muhakkak güvenilir güvenlik yazılımı kullanın. Bilgisayarınız dışındaki bilgisayardan banka hesabınıza girmeyin. Bilgisayarınızın başından kalkarken mutlaka kilitleyin. Sabit disklerinizi mutlaka kriptolayın. Kredi kartı bilgilerinizi vermeniz gereken alışverişleri yapmayın. Tanımadığınız ve herkese açık kablosuz ağlara bağlanmayın. Alışveriş yaptığınızda sitelere güvenli bağlantı 'https://' ile bağlandığınızı kontrol edin. Tanımadığınız kişilerden gelen maillerdeki linki tıklamayın. Tanımadığınız kişilerle sanal sohbette dikkatli olun. Facebook ve diğer sosyal ağlarda paylaşacağınız bilgilere dikkat edin. Korsan programlar kullanmayın. Güvenli şifre alın. USB cihazınızı dikkatli kullanın. Bizim asıl korumaya çalıştığımız bilgisayarımız, telefonumuz, tabletimiz ya da internetimiz değil, bilgilerimizdir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile