Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu üyesi ve Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu, Facebook, Twitter ve My Space gibi sosyal ağ sitelerine dünyadaki milyonlarca kullanıcının üye olunduğunu ve aktif olarak kullanıldığını, ayrıca söz konusu sitelerde ünlü kişiler ve şirketlerin de yer aldığını belirtti.
Ancak, bu sitelerin popüler olmasıyla birlikte, kötü niyetli kişilerin de ilgi alanı haline geldiğini ifade eden Topaloğlu, ''Sosyal ağlar, bazı yönlerden büyük bir sıkıntı haline gelmeye başladı. Adeta sanal alemde bir yer kapma mücadelesi yaşanıyor. Özellikle ünlü kişiler ve tanınmış firmalar bu sitelere girdiklerinde, kendileri adına bir sayfa açılıp, birilerinin kendileri adına insanlarla iletişim kurduğunu görüyorlar. Bu ortamda, kişilerin isimlerini ve firmaların da markalarının haklarını korumaları büyük önem taşımaya başladı'' dedi.
Yaşanan durumun, 1990'ların başında yaşanan internet alan adları mücadelesine benzediğini kaydeden Topaloğlu, ''Ünlü kişilerin isimleri ve şirketlerin adları, başkaları tarafından internet adresi olarak satın alınıyordu. Sonra gerçek sahipleri bu isimleri almak için hukuk mücadeleleri başlatılıyordu. Şimdi bu durum sosyal ağ sitelerinde ortaya çıkmaya başladı. Özellikle firmalar büyük bir telaş ve endişeye kapıldılar. Çünkü bir firma ya da kişi adına çok kolay şekilde sayfa açmak mümkün'' diye konuştu.
ALINACAK ÖNLEMLER
Söz konusu durumu engellemek için, sosyal ağ sitelerinin birer şikayet mekanizması geliştirdiğini ifade eden Topaloğlu, şöyle devam etti:
''Özellikle Facebook, şikayet halinde söz konusu sayfaları iptal ediyor. Ancak, aynı isme sahip iki firma varsa, 'first come first served' yani 'ilk gelen alır' kuralı işliyor. Yani o isme sahip sayfa, ilk alan firmanın oluyor. Bu da bir sıkıntı yaratıyor. Bu nedenle kişiler ve firmalar bir an önce hareket geçmeli ve sürprizle karşılaşmamak için, ' ilk gelen alır' kuralından faydalanarak kendi isimlerine ait sayfaları açmalı.
Twitter sitesinde de bunun önüne geçmek için ünlü kişi ve firmaların adları, herhangi bir kullanıcının alımına kapatıldı ve onlara bir ayrıcalık tanındı. Bu isimler, teyit edilerek ilgili kişilere veriliyor. Ancak, bu teyit sistemin de çok sağlıklı çalışmadığı söyleniyor.''
Sahtekarlıklarla ilgili çeşitli örneklerin de yaşandığına değinen Topaloğlu, ''Geçtiğimiz günlerde, ABD'de finans uzmanı yazar Larry Winget adına My Space sitesinde bir sayfa açılmış. Sayfada, Winget'ın akşam yemeğine okurlarıyla buluşacağı belirtilmiş, ancak, lokantaya giden okurlar yazarın orada olmadığını görünce Winget'ı eleştiri bombardımanına tutmuşlar. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg bile kendi adına sayfa açılmasını önleyecek bir sistem bulamadığını açıkladı'' dedi.
Söz konusu sosyal ağ sitelerinin merkezlerinin ABD'de bulunması nedeniyle Türkiye'de hukuki yaptırımın da söz konusu olmadığını vurgulayan Topaloğlu, ''Bir hukuki boşluk yaşanıyor. Bu nedenle kişiler ve firmalar sık sık isimlerini söz konusu sitelerde kontrol etmeli ve mümkünse kendi adlarına bir sayfa açmalılar. Sahte bir sayfayla da karşılaşılması durumunda, ilgili siteye şikayette bulunmak gerekli'' diye konuştu.
İnternette yerinizi kaptırmayın
Son yıllarda dünyada yaygınlaşan sosyal ağ sitelerinde özellikle tanınmış kişiler ve firmaların isimleriyle açılan sahte sayfaların, kişileri ve şirketleri mağdur ettiği, alınacak tek önlemin ise bir an önce gerçek sahiplerince söz konusu sitelerde birer sayfa oluşturmak olduğu bildirildi.