İnternetten beş gün sonra savcıya gitti

'ADAY DEĞİLİM'



Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı'ndan istifasıyla sonuçlanan kaset olayında tartışmalar  sürüyor. Baykal, kendisine ait olduğu iddia edilen görüntülerin 7 Mayıs'ta internete düşmesinden 4 gün sonra istifa etti. 11 Mayıs'ta da avukatlarına görüntülerin incelenmesi için talimat verdi. Dün kameraların karşısına geçen Baykal'ın avukatları Muzaffer Yılmaz ve CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, kriminal bilirkişiyle birlikte açıklama yaptı: 'Kasetteki kişilerin Milletvekili Nesrin Baytok ve Deniz Baykal olmadığı kanaatindeyiz.'



Ulusal Kriminal Büro Direktörü Uğur Kurtulan, Deniz Baykal ile Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'a ait olduğu iddia edilen görüntülerde yaptıkları incelemede görüntünün 'modifikasyonla değiştirildiği'ni söyledi.

Ancak dün Baykal'ın avukatlarının açıkladığı raporun, bundan beş gün önce yani 15 Mayıs tarihinde odatv.com adlı internet sitesindeki okur yorumlarıyla örtüştüğü görüldü. 'Ulusal Kriminoloji Bürosu' imzasıyla yapılan yorumlarda, görüntülerdeki kişilerin kameraya poz verdiğine işaret ediliyor ve Baykal'ın aynı görüntülerde bir kısa bir uzun kollu gömlekle görüldüğüne dikkat çekiliyor. Dün savcılığa da gönderilen raporla örtüşen detaylar, 'Baykal, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı sırasında inceleme sonucunu biliyordu' yorumlarına neden oldu.

'ADAY DEĞİLİM'
Denİz Baykal, avukatı Muzaffer Yılmaz ve Ulusal Kriminal Büro Direktörü Uğur Kurtulan'ın, komplo amaçlı kullanılan kasete ilişkin açıklamalarını eşi Olcay Hanım, kızı Aslı ve torunlarıyla birlikte televizyondan izledi. Açıklama sonrası gündeme gelen 'Baykal yeniden aday olur mu?' sorularına Baykal, yazılı cevap verdi: 'Bu noktada aday olmam söz konusu değildir. Avukatım Sayın Muzaffer Yılmaz ve Ulusal Kriminal Büro Direktörü Sayın Uğur Kurtulan'ın yaptığı değerlendirmeler, karalama kampanyalarıyla siyaseti dizayn etme anlayışına, Türkiye'de estirilen fitne ve fesat rüzgarlarıyla, ahlak dışı komplolara bir yanıttır.'

KAMERAYA ADETA POZ VERİLMİS 20 MAYIS 2010
Ulusal Kriminal Büro Direktörü Uğur Kurtulan, Deniz Baykal ile Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'a ait olduğu iddia edilen görüntülerde yaptıkları kriminal incelemede görüntünün 'modifikasyonla değiştirildiği' kanaatinde olduklarını bildirdi. Raporu adli olarak hazırladıklarını belirten Kurtulan, şu bilgileri verdi:

30 SANİYEDE GÖMLEK KATLANMIŞ
- Baykal'ın sağ gömlek kolunun bileğine kadar uzun ve katlanmış olduğu halde ayağa kalkışta gömleğin uzun olan kol boyunun yarım saniye içerisinde dirseğine kadar katlanmış görüntüsü dikkat çekmektedir. Bu, Baykal'ın görüntüsü üzerinde bilerek oynama yapıldığının göstergesidir. Şüpheli bir modifikasyon olup görüntülere eklenti olduğu görülmektedir.

- Baykal'ın kamera önünde giyinmesi, çantasını yere bırakması, ceketini kameranın yanındaki gardropa asması soru işaretidir, sanki kameraya poz verdiği izlenimi alınmaktadır. Bir görüntüde Baykal olduğu iddia edilen kişi, gardıropa asılı pantolonunu almaktadır.

PANTOLON VE KRAVAT FARKLI
- İlk oda görüntüsünde Baykal olduğu öne sürülen kişinin oturduğu, sol karedeki odanın mütevazı yapısıyla sağ karede yer alan daha donanımlı odadan farklı olduğu düşünülmektedir. İlk odadaki görüntülerden Baykal olduğu varsayılan kişinin kendinden emin tavırlarıyla odaya hakim olduğu izleniyor.

- Baykal'ın mayolu deniz fotoğrafları göz önüne alındığında bacak ve baldır bölgelerinin morfolojik bakımdan kendisine has özellik gösterdiği, ikinci bölümdeki odada Baykal olduğu iddia edilen kişinin ise bacak ve baldırlarındaki kıl bulunma bölgelerinin lokalizasyonu ve sıklığı açısından uyuşmadıkları ve benzeşmedikleri çok barizdir. Buradaki 2 kişi aynı olmayan insanlardır. 

- İlk bölümdeki pantolon kısalığı, paçası, kravatların uzunluğunda da farklılıklar vardır. Kravatlar her iki bölümde aynı renkte değildir.

EKLENTİ VAR
- Çekimler farklı yerlerde ve kişilerle. Kaydedilen görüntülerde müdahale vardır.
- İlk odadaki kadın vücudu orta dolgunlukta bir bayana ait olduğu iddia edilirken, cinsel ilişki iddiası olan ikinci bölümdeki kadının uzun boylu ve 32-25 yaşlarında olduğu değerlendirilmiştir. 50 yaşındaki Baytok ve ilişki olduğu iddia edilen bayanla yaşı, yapısı morfolojisi itibarıyla alakası olmadığı görülecektir.

KADRAJ DISINA HİÇ ÇIKILMAMIŞ
odatv.com'da beş gün önce yayımlanan okuyucu yorumlarında, görüntülerle oynandığı belirtilmiş ve Baykal olduğu belirtilen kişinin adeta kameralar önünde poz verdiğine dikkat çekilmişti. Ulusal Kriminal Büro imzasıyla yapılan değerlendirmelerde, görüntülerin Baykal ve Baytok'a ait olmadığı kesin bir dille ifade edilmişti. İşte onlardan bazıları özetle şöyle:

15 MAYIS 2010 INTERNET
Misafir - Ulusal Kriminal Büro:
İddia edilen olaydaki erkek Sayın Deniz Baykal değildir ve hanım da Sayın Nesrin Baytok değildir. Önemli bilgi; 'Ulusal Kriminal Büro' değerlendirmesine ve çok kuvvetli kanaatine göre profesyonel istihbarat ve devlet örgütleri kendi hizmet alanlarına giren bu gibi konularda çok kaliteli ve hatasız çalışır. En fazla 3-5 dakikada hiç bilinmeyen bir mekana herhangi bir kamerayı veya mekanizmayı yerleştirir ve ortadan kaybolurlar.

KAMERALAR ÖNÜNDE 
Misafir - Ulusal Kriminal Büro
Bu kaydın 5-8 sene önce çekildiği iddialarına karşı, videoda Sayın Başkan'ın görüntüleri bugünkü haline benzetilmekteyken, kadının 30-35 yaş arasında ve daha genç olduğu görülmektedir. Ayrıca; kadının orta yerde çıplak dolaşırken, Sayın Başkan olduğu iddia edilen kişinin ise kameranın olduğu yere adeta poz vererek yaklaştığı daima kadraj içinde giyinmesi dikkat çekicidir.

Misafir - Ulusal Kriminal Büro
Bu kamera kayıtlarının iddia edildiği ve çok konuşulduğu gibi asla profesyonel bir çalışmanın ürünü olmadığı, profesyonel ve usta eller tarafından yapılan bu gibi işlerde 2,5 Gigahertz ile 5 Gigahertz arası frekanslarda bantların kullanıldığı ve yeterli enerji kaynağı kullanılmak suretiyle çok daha kaliteli görüntüler elde edilebileceği Ulusal Kriminal Büro'nun kesin kanaatidir. Amatörce sanki VHF veya en fazla UHF bandında olan bir kayıttır. Bu da bu çekim ve kayıt olayının ve kurgusunun düşük profilli teknik bilgiye sahip birileri tarafından yapıldığını göstermektedir. Veya bu izlenimi vermek için özellikle basitleştirilmiş bir çekim intibaı verilmiştir.

11 MAYIS 2010
Baykal, 11 Mayıs'ta Fikret Bila'ya, komployu şöyle açıklamıştı: Mesken masuniyeti ihlal edilerek görüntüler alınmıştır. Sonra ileri teknolojiyle bu komplo imal edilmiştir. Yeni bir olaydır. 15 günün işidir. Burası çok önemli. Ortada yıllarca bekletilen bir kaset yok.

Başbakan da yardım için bize geldi
Kurtalan bundan 15 sene önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da yardım ettiklerini açıkladı. Kurtalan şöyle konuştu: Sayın Başbakanımız o tarihte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıydı. İdris Naim Şahin Bey bizimle temas kurdu. Teknik yardım istediler. Dilekleri yerine getirdik. Başbakanımızın o günlerde odasının başka yerler tarafından dinlenildiği şeklinde sıkıntısı vardı.

 


Akşam
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile