Intoleransi Olanlar Dikkat

Intoleransi Olanlar Dikkat

Diyetisyen Cemre Kamali, beslenme islevinin baslamasiyla birlikte agiz içerisine alinan besinler bu asamadan sonra düzenli olarak isleme tabi tutulmakta oldugunu söyleyerek, "Ihtiyaç duyulan yerlere tasinmasi ile vücut tepki vermeye basladiginda ortaya çikan sorun yasam kalitesini oldukça düsürecek etkiler gösterebilir" dedi.

Diyetisyen Cemre Kamali, besin intoleransinin vücudun belirli bir yiyecekteki bilesenleri sindirememe veya emememe durumu oldugunu söyledi.

Bu konu hakkinda uyarilarda bulunan Kamali, "Besin intoleransi, kisinin bazi gidalara karsi vücudunun olumsuz tepkiler verdigi bir durumu ifade eder. Beslenme islevinin baslamasiyla birlikte agiz içerisine alinan besinler bu asamadan sonra düzenli olarak isleme tabi tutulmaktadir. Midede gerekli islemlerin yapilmasi ardindan bagirsaklara sevk edilmesi ile süreç devam etmektedir. Bagirsaklarimizda çok daha küçültülüp bünyemize tasinmasi için hazirlanir. Proteinlerin ihtiyaç duyulan yerlere tasinmasi ile vücut tepki vermeye basladiginda ortaya çikan sorun yasam kalitesini oldukça düsürecek etkiler gösterebilir. Istenilen özelligi gelmeden vücut organlarimiza kullanilmak üzere gönderilen maddelere bünyemiz kendini korumak için zararli maddelere gösterdigi etkiyi göstererek savunma sistemini çalistirabilir. Bu asamada alarm veren bünyemiz halsizlik, bünyenin yavaslamasi, sindirim sisteminin düzenli çalismamasi gibi sorunlarla karsi karsiya kalabilir. Düzenli olarak bu tür besin maddelerinin tüketilmesi sonucunda ise etkiler kronik hale dönüsebilir" dedi.



"Inek sütüne intoleransi olan bir hasta için diyet listesine keçi sütü eklenebilmekte ya da her ikisine karsi intoleransi olanlar için badem sütü önerilebilmektedir"

Diyetisyen Cemre Kamali açiklamasinin devaminda, "Besin intoleransi ile besin alerjisi sik sik karistirilabilir, fakat bu iki durum birbirinden farklidir. Besin alerjileri bagisiklik sistemi sonucunda ortaya çikar ve hizla ciddi semptomlara yol açabilir. Bu semptomlar arasinda nefes darligi, dudak ve yüzde sisme, cilt döküntüleri ve hatta anafilaktik sok gibi hayati tehlike tasiyan durumlar yer alabilir. Besin intoleransi ise sindirim sistemi reaksiyonlarina dayanir ve genellikle alerjilere kiyasla daha hafif semptomlara yol açabilir. Gida intoleransi tedavisi, intoleransa neden olan gidalarin beslenmeden çikarilmasi ya da vücudun tolere edebilecegi kadar tüketilmesiyle gerçeklestirilir. Intoleransa neden olan gidalar vücudun almasi gerekenler arasindaysa o besin ya da besinlerin yerine ayni besin degerine sahip baska besinler tüketilmelidir. Gluten intoleransi sebebiyle bugday tüketiminin olmamasi B vitamini yetersizligine sebep olabilir. Bu durumda ise kisiler bugday tüketimi yerine gluten olmayan besinleri tüketebilir. Bunlar; misir unu, esmer pirinç, kinoa, karabugday ve benzeri gibi besin gruplaridir. Ya da süt ve süt ürünlerine karsi görülebilen bir intolerans var ise, bu durumda diyet listesine süt ve süt ürünleri yerine ayni besin degerine sahip farkli besinler ilave edilebilmektedir. Örnegin; inek sütüne intoleransi olan bir hasta için diyet listesine keçi sütü eklenebilmekte ya da her ikisine karsi intoleransi olanlar için badem sütü önerilebilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Besin intolerans testi nasil yapilir?

Kamali; son olarak gida intolerans testinin (BIITest) yaptiklarini ve testin nasil oldugu hakkinda bilgi vererek, "BIITest; vücudumuzun sindiremedigi ve tolere edemedigi besinleri, içecekleri ve besin katki maddelerini dünyanin en gelismis ve en son teknolojilerinden biri olan ‘’Hücre Tarama Teknolojisi’ ile tespit edebilen, ’Besin, Içecek ve Bagirsak Intoleransi’ testidir. Sadece saç numuneniz yeterlidir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile