IP numaranızı paylaşır mıydınız?

IP numaranızı paylaşır mıydınız?

Masaüstü ve dizüstülerin ardından cep telefonları, tabletler ve hatta buzdolapları derken internet'e bağlantı olanıklarımız her an biraz fazlalaşınca, doğal olarak tahsis edilebilen IP adresleri de aynı hızla tükenmeye yüz tutuyor. Hatta yüz tutuyor tabiri biraz hafif kaldı, çünkü neredeyse tükenmek üzereler…

Şöyle ki; internet kullanıcılarına atanan ve sitelerin, kullanıcılarının, internete bağlı her bir cihazın tanımlanması yolunda kullanılan 4 milyar adet 32 haneye (yani 32-bit'lik adres yapısına) sahip IPv4 adresinden geriye kala kala 232 milyon boş adres kalmış durumda. Yani kullanılabilir haldeki toplam adres miktarının %5'inden azıcık daha fazlası. Üstelik bu %5'lik adres için biçilen ömür de bir yıl bile değil. Gidişattan edinilen tahminlere göre bu kalan IP adresleri de yaklaşık 340 günlük bir ömre sahip imiş.

Olası bir felaketi engellemek yolunda, servis sağlayıcıları ve resmi kuruluşlar çalışmalarını tam gaz sürdürüyorlar. Yakın gelecekte tükenecek bu IPv4 protokolü adreslerine ek olarak 128 haneden oluşacak IPv6 protokolü üzerinde çalışan uzmanlar, yeni projenin kotarılması ertesinde dünya üzerindeki her kişiye birkaç milyar IP adresi temin edilebileceği belirterek asayiş berkemal demeye getiriyorlar.

Bu sürece anca yumurta kapıya dayanınca geçilmesinin sebebi ise tahmin edeceğiniz üzere aşırı yüksek yatırım maliyetleri. Çünkü IPv6'ya geçişle birlikte internete bağlanan her cihaz da bu doğrultu da yeniden düzenlenip, güncellenmek durumunda olacak. Ve dahi bazı kullanıcılar yeni cihazlar almak zorunluluğu ile dahi karşı karşıya kalabilecekler.

IP numaranızı paylaşır mıydınız?

Eğer geçiş sürecinin zamanında yetişmemesi gibi bir durum oluşursa da, adreslerin tükenmesi ve geçiş gerçekleşene kadar geçecek olan süre arasında internet servis sağlayıcıları geçici çare olarak IP paylaşımı uygulamasına yönelmek durumunda kalacaklar. Yani tek bir IP'yi birden fazla kullanıcı arasında bölüştürecekler. Bu durumda da IP'sini paylaşan kullanıcılar, tekil IP sistemine dayalı işleyen uygulamaların (ki bunların arasında Gmail ve iTunes gibi yaygın programlar olduğunun da altını önemle çizelim) kilitlenmesine sebep olabilecek. Yine bir diğer felaket senaryosu ise IPv6'ya geçişin zamanında gerçekleşememesi durumunda mevcut IP adreslerinin kara borsaya düşeceğine dair.

Kısacası şimdi yavaş da olsa, aksasa da ve hatta zırt pırt kesiliyor dahi olsa en azından internete girebiliyoruz! Ama belki bundan sadece bir yıl sonra bunu bile yapamayacağız ya da yapsak dahi IP adresimizi başkalarıyla paylaşmak zorunda kalabileceğiz!

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile