IPA II Gümrük İşlemleri Tebliği Yayımlandı

Avrupa Bi̇rli̇ği̇ (AB) tarafından Türkiye'ye yapılacak mali yardımın uygulanmasına i̇lişkin Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) Çerçeve Anlaşması gümrük işlemlerinin uygulama usul ve esasları belirlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, "Türki̇ye-Avrupa Bi̇rli̇ği̇ Katılım Öncesi̇ Yardım Aracı Çerçeve Anlaşmasına İli̇şki̇n Gümrük Genel Tebli̇ği̇", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre tebliğ, AB'nin 2014-2020 bütçe döneminde IPA II Çerçeve Anlaşması ve bu anlaşmaya dayanarak, Türkiye ile AB arasında imzalanan sektörel, finansman anlaşmaları ve IPA II kapsamındaki Teknik Destek ve Bilgi Değişim Mekanizması (TAIEX) gibi AB veya Türkiye-AB ortak finansmanıyla karşılanan, AB tarafından bu amaçla yetkilendirilmiş sözleşme makamları, birlik yüklenicileri arasında imzalanan sözleşmeleri kapsıyor.

Tebliğ çerçevesinde, IPA II kapsamında serbest dolaşıma girecek ticari eşya için gümrük veya ithalat vergileri, harçları, KDV, ÖTV veya herhangi benzeri vergi ve harçlardan istisna tutulmak suretiyle AB yüklenicileri tarafından birlik sözleşmesi kapsamında gerçekleştirilecek ithalat işlemlerinin nasıl tamamlanacağı da belirtildi.

Tebliğin uygulanması esnasında olabilecek sorunlar ve tereddütler için bakanlığın AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne başvurulabilecek. Elektronik ortamda başvuru yapılması halinde "abproje@gtb.gov.tr" elektronik posta adresi kullanılabilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile