iPad ve diğer tablet PC'ler yazılı basını bitirmeyecek

iPad ve diğer tablet PC'ler yazılı basını bitirmeyecek

Mario Garcia, IPAD devriminin ve yazılı basının geleceğini konuştu. "Ben görsel bir gazeteciyim. Asla tasarımcı ya da gazeteci kelimelerini kullanmıyorum." diyen Mario Garcia, bir gazeteci gibi düşündüğü için, kendini görsel gazeteci olarak nitelendirdiğini söyledi.

Türkiye’nin dört bir tarafından ve yurt dışından gelen öğrencilerin katılımıyla düzenlenen artı 1T Tasarım Günleri’nin dördüncü gününde, 100 ülkede 550 gazeteye danışmanlık yapan tasarım ustası Mario Garcia, iPad devriminin ve yazılı basının geleceğini konuştu.

“Ben bir görsel gazeteciyim. Asla tasarımcı ya da gazeteci kelimelerini kullanmıyorum” diyen Mario Garcia, bir gazeteci gibi düşündüğü için, kendini görsel gazeteci olarak nitelendirdiğini söyledi. Gazetelerin gelecekte yok olacağını söylentilerine inanmadığını söyleyen Amerikalı görsel tasarımcı, geçmişten bugüne hiçbir mecranın, bir diğerini öldürmediğini şöyle belirtti: “Radyo ve televizyon çıktığında gazeteyi nasıl öldürmediyse, IPAD ve tablet devrimi de yazılı medyayı bitirmeyecek. Tabii ki yazılı medya kalıcı olmaya ve anne sütü gibi temel görevini sürdürmeye devam edecek. IPAD ve ötesindeki zamanlarda ayakta kalmak, uyum sağlayarak olacak.” Hiçbir zaman tasarım okumadığını ama hayatında tasarımın hep yer aldığını belirten 64 yaşındaki usta tasarımcı, yazılı medyanın yerini internet medyasına bırakacağı tezine inanmadığını vurguladı.

Gazetelerin birinci sayfaları yerini insan hikâyelerine bırakacak

Gelecekte yazılı basının daha güzel olacağını savunan Garcia, artık gazetelerin birinci sayfalarında cinayet, kaçakçılık, ticaret ve siyaset gibi konuların anlatılma devrinin bittiğini, ileride daha çok insanların en çok bilmek istediği sağlık, aile ilişkiler, yemek, teknoloji ve aygıtlar ile ilgili daha sosyal haberler olacağını ileri sürdü. Çağdaş düzlemde haberin yeni tanımı olan insana dair hikâyeleri yazarken, duygunun çok önemli olduğuna dikkat çeken Garcia, şöyle devam etti: “Geleceğin gazeteleri çok daha güzel olacak. Hikâyenin duygusal olması, bamteline dokunması gerekiyor. Siz gazetecilik değil hikâyecilik peşinde olmalısınız ve hikâyeyi nasıl anlattığınız önemli. Şimdilerde gazeteler duygusal hikâyeleri önemsemediği için, imdada sosyal medya yetişiyor. Bu yüzden bu sosyal paylaşım siteleri ilgi görüyor.”

“En iyi tasarım, en basit tasarımdır”

‘Vatandaş gazeteciliği’ kavramının son yıllarda arttığını söyleyen Mario Garcia, Amerika’da dünyayı sarsan Michael Jackson’ın, Usame Bin Ladin’in ölümü gibi birçok olayı,vatandaşın Reuters’dan bile daha önce duyurduğunu anlattı. “Elinde telefon olan herkes bir gazeteci oldu” diyen Garcia, haberlerin artık insanlar arasında medyadan önce duyulduğunu ve daha hızlı ulaştığını belirtti. Meslek hayatında 40.yılını deviren ünlü görsel gazeteci, ”Haberlerin daha hızlı yayılmaya başladığı için, basılı medyadaki haberler, daha ayrıntılı ve arka planıyla beraber bir de hikâyesi olmalı. Gazetede ‘özel haber’lere daha çok yer verilmeli. Önemli haberin öne çıkarılma hiyerarşisiyle hareket edilmeli ve “En iyi tasarımın, en basit tasarım olduğu unutulmamalı” diye konuştu. “Büyük sayfalar artık yok olacak. Gazeteler, cihazlar, her şey küçülüyor artık. Tek büyüyen şey jumbo jetler” diyen usta tasarımcı, değişmeyen tek şeyin insanların hala 24 saati olduğunu gazetecilerin de bu zamanı iyi değerlendirmesi için okuyucuyu harekete geçirmesi gerektiğini hatırlattı.

Okuyucunun bir stratejiyle şaşırtılmayı beklediğini ifade eden Mario Garcia, yazılı medyaya ve içinde bulunanlara öneriler de bulundu: “Bir gazete bilinmesi okunması ve yapılması gerekenler konusunda bilgi vermeli. Gazeteler kendi kimliklerini kaybetmeden değişiklik yapmalı. Türk gazeteleri de kendi kimliğini kaybetmeden dünyaya bakmalı. Modern bir yayın kuruluşu, her gruptan insana hitap etmek için okuyucunun beklentilerini göz önünde bulundurmalı. Kullanıcının hayat tarzına göre gün içerisinde bile makul değişiklikler yapmalı. Yapılan bir araştırmaya göre, gazete ve dergi okuyucuları makaleleri daha hızlı okuyup daha çok hatırlıyor. iPad ya da tabletten okuyanlar da daha çok dijital metinleri okumayı tercih ediyor. Dijital okuyucu, uzun hikâyeleri mobil telefonda okumak istemiyor ama son dakikalar telefonuna gelsin istiyor olabilir.”

Dünyanın birçok ülkesindeki gazetelerde görsel gazetecilik yaptığını söyleyen Garcia, İspanya, Rusya, Amerika ve Lübnan gibi ülkelerdeki çalışmalarını ve oradaki gazeteleri nasıl değiştirdiğini anlattı. Garcia, sunumunun ardından öğleden sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile