IPARD Programindan Aldigi 2 Milyon Lira Hibeyle Yilda 100 Ton Peynir Üretiyor

IPARD Programindan Aldigi 2 Milyon Lira Hibeyle Yilda 100 Ton Peynir Üretiyor

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’ndan (TKKD), IPARD Programi kapsaminda 2 milyon TL hibe alan kadin girisimci Nurgül Yildirim, kurdugu tesiste yilda 100 ton Erzincan tulum peyniri üretiyor.

Erzincan’da yasayan 4 çocuk annesi Nurgül Yildirim, Tarim ve Orman Bakanliginin ilgili kurulusu olan TKDK’dan aldigi IPARD Programi kapsamindaki yüzde 65 hibe destegiyle, geleneksel olarak üretimini yaptiklari tulum peynirini daha profesyonel üretmeye baslayarak üretim kapasitelerini yilda 100 tona kadar artirdi.

Yildirim, Erzincan tulum peynirinin üretiminde Akkaraman koyunu ve Kil keçisi sütlerini, dogal sirdan mayasini ve yine yöreye özgü olan Kemah tuzunu kullanarak yapiyor. Erzincan tulum peyniri 4 aylik olgunlasma sürecinin sonunda satisa çikariliyor. Yildirim, atalarindan ögrendikleri üretim tekniklerini de büyük ölçekte devam ettiriyor.

“Senelik 100 ton tulum peyniri üretiyoruz”

Yildirim, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, bir arkadasinin tavsiyesi üzerine IPARD Programina basvurdugunu ifade etti.

Aldigi hibe destegiyle büyük bir tesis kurduklarini belirten Yildirim, “Tesisimizde Erzincan tulum peynirini üretiyoruz ve ekstradan tereyagimizda var. Senelik 100 ton tulum peyniri üretiyoruz ve farkli illere gönderiyoruz. Imalathanemizde soguk hava depomuzda bekletiyoruz” diye konustu.



“Devlet destegi almak güzel bir sey”

Aldigi hibe desteginin kendisine hem manevi hem de maddi yönden güç kazandirdigini söyleyen Yildirim, “Benim tavsiyem cesur olsunlar ve sonuna kadar mücadele etsinler. Sakin pes etmesinler. O mücadele de bize çok sey kazandirdi. Bir devlet destegi aliyorsun güzel bir sey. Bende herkese tavsiye ediyorum. Cesaret yönünden geri kalmasinlar. Kolay ve iyi oldu bizim için” ifadelerini kullandi.

Peynir üretim kapasite hedefi yilda 500 ton

IPARD Programi kapsaminda 2 milyon TL hibe alan ve bu sayede iline 3 milyon 100 bin Türk Lirasi yatirim yapan Yildirim, yöresel peynir üretim kapasitesini yilda 500 tona çikararak yurtdisi pazarina açilmayi hedefliyor. Öte yandan Yildirim’in kurdugu tesiste 11 kisi istihdam ediliyor.

IPARD Programi nedir?

Türkiye ve Avrupa Birligi (AB) tarafindan ortaklasa finanse edilen IPARD Programi kapsaminda; AB standartlarinda yatirimlarin hayata geçirilmesi, kirsaldaki ekonomik faaliyetlerin çesitlendirilmesi, kirsal nüfusun yasam kalitesinin yükseltilmesi ve kente göçün önlenmesi amaçlaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile