İpard, Süt Ve Et Besiciliği Yapan Şirketlere Anlatıldı

İpard, Süt Ve Et Besiciliği Yapan Şirketlere Anlatıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü, AB Kırsal Kalkınma Desteklerinin (IPARD) tanıtımına devam ediyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu uzmanları, Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) toplantı salonunda, kentteki süt ve et besicileri ile süt ve et ürünleri işleyen şirketlerin temsilcilerine IPARD programını tanıttı. ATB toplantı salonunda gerçekleşen tanıtım ve bilgilendirme toplantısında, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan uzmanları Hakan Kırmızı, Mustafa Tatar ve Boran Hancı, katılımcılara Kırsal Kalkınma Destekleri hakkında bilgiler verdi.
Destekleme Kurumu Uzmanı Hakan Kırmızı, IPARD Programı kapsamında belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik Avrupa Birliği hibe fonlarını dağıtacağını söyledi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun, 18 Mayıs 2007 tarih ve 26526 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5648 sayılı kanunla kurulduğunu dile getiren Kırmızı, kurum tarafından, ilk etapta 20 ilde ve 2011-2013 döneminde eklenecek 22 ille beraber, toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımların destekleneceğini ifade etti. Kırmızı, "IPARD Programı çerçevesinde ilimizde desteklenecek yatırım alanına baktığımızda 1'inci dönemde 6 ve 2'inci dönemde 3 olmak üzere toplam 9 yatırım alanı bulunmaktadır. Desteklenecek bu yatırım alanları; 2007-2010 yıllarını kapsayan 1. dönemde; süt üreten tarımsal işletmelerinin desteklenmesi, et üreten tarımsal işletmelerinin desteklenmesi, süt ve süt ürünlerinin işleme ve pazarlanmasının desteklenmesi, et ve et ürünlerinin işleme ve pazarlanmasının desteklenmesi, kültür balıkçılığının gelişimine destek verilmesi, üretici gruplarının kurulmasına destek verilecektir" dedi.
KIRSAL TURİZMİN GELİŞİMİNE DESTEK VERİLECEK
2011-2013 yıllarını kapsayan 2'inci dönemde desteklenecek yatırım alanları hakkında bilgiler veren Hakan Kırmızı, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, geliştirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin ekonomik gelişimi ve kırsal turizmin gelişimine destek verileceğini anlattı. Kırmızı, "Bu kapsamda, et ve süt üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50 ile yüzde 65 arasında, et ve süt ürünlerinin işleme ve pazarlamasına yönelik yatırımlara yüzde 50, kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara yüzde 50, üretici gruplarının kurulmasına yönelik yatırımlara yüzde 100 hibe deste sağlanacak ve kuruluş masrafları karşılanacaktır. Ayrıca, 2'inci dönemde uygulanacak, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine destek tedbiri kapsamında arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin ekonomik gelişimine destek tedbiri kapsamında yerel ürünler, el sanatları ile kırsal turizmin gelişimine destek tedbirlerinde yüzde 50 hibe desteği sağlanacaktır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, yapılan yoğun çalışmalar ile kısa sürede önemli bir yol kat etmiş ve 3 yılda akreditasyon aşamasına getirilmiştir. Kurumumuz tarafından dağıtılacak Avrupa Birliği kırsal kalkınma destekleri iki aşamalı bir akreditasyon sürecinden sonra kullandırılabilecektir. İlk aşamada Ulusal akreditasyon için 5 bin sayfadan fazla olan Akreditasyon paketimiz, 6 Nisanda Ulusal Yetkilendirme Görevlisi olarak belirlenen Hazine Müsteşarlığı'na sunulmuştur. İl koordinatörlüğümüz bünyesinde, bu faaliyetleri yürütmek üzere, 31 uzman ve 6 destek personel olmak üzere toplam 37 kişi hizmet vermektedir" şeklinde konuştu.
TARIM SEKTÖRÜNÜN GÜCÜNÜ ARTIRACAĞIZ
Avrupa Birliği (AB) kırsal kalkınma destekleri ile Afyonkarahisar'da tarım sektörünün verimlilik ve rekabet gücünün artacağını söyleyen Kırmızı, "Kırsal kalkınma destekleri ile yeni iş imkanları gelişecek ve gizli işsizliğin önüne geçilecek. Tarım ve Kırsal nüfusun gelir düzeyi yükselecek ve yaşam koşullarında iyileşme sağlanacak. Tarım sektöründeki yatırımlar artacak, tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlanacak. Bölgesel dengesizlikleri en az indirilmesi ile kırsal nüfusun azalmasına ve göçün önlenmesine katkıda bulunulacaktır. Avrupa Birliği standartlarında üretim yapan işletmelerin sayısı artacak ve tarımsal ürünlerin Avrupa pazarına erişimi kolaylaşacak, çiftçi, üretici örgütleri, STK ve kamu kuruluşlarının proje yapma kapasiteleri gelişecek ve sorun çözmede katılımcılık artacaktır" diye konuştu. Hakan Kırmızı, katılımcılara et ve süt üreten işletmelerin proje seçimi için sıralama kriterleri, desteklemelerden hangi işletmelerin faydalanabileceği hakkında da bilgiler verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile