Türkiye genelinde damızlık ipek böcekçiliği üretimi yapan üç merkezden biri olan İnegöl’e bağlı İhsaniye Köyü’nde hasat başladı.
Toplam 500 kilo rekolte beklenen mahallede, evlerinin bahçesinde ipek kozası ayıklayan mahalle sakinleri, 40 günde 30 bin lira gelir elde edecekler. Hasadı yapılan kozalar, Kozabirlik’ten gelecek yetkililere teslim edilecek.
Köyde oturan 6 hanedeki bayanlar, damızlık ipek böcekçiliği üretimini ve hasadını kendi elleri ile yapıyorlar. 100 yılı aşkındır süren geleneği devam ettiren yaşlı kadınlar, mahalledeki gençlerin bu sektöre ilgi göstermediğini söylediler. Geçtiğimiz gün dut ağacından hasadı yapılan damızlık ipek böceği kozasını evlerinin bahçesine getiren kadınlar, el birliği ile dallardan kozayı ayırıyorlar. Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile plastik dalların koza kalitesini artırdığı bildirildi.
TÜRKİYE’DE 3 KÖYDEN BİRİYİZ
İhsaniye Mahallesi Muhtarı Hayati Çiçek, “İpekböcekçiliğin mahallemizde 100 yılı aşkın bir tarihi var. Bırakamıyoruz. Damızlık üretimi yapıyoruz. Türkiye’de damızlık ipekböceği üreten üç köyden biriyiz. Bu sene sistemde bir değişiklik yapıldı. Daha önce ağaç dallarından yaptığımız askıların değişimi sağlandı. Bu sene plastik askılar uygulandı. Plastik dalların kullanılması ile hem kalite arttı hem de işçilik kolaylaştı. Şu anda kozalar daha parlak ve canlı. İşçilik maliyetleri de düştü. Desteklerin devamını bekliyoruz. Büyükşehir Belediyemize desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu üretimin İnegöl’de tek bizim mahallemizde yapılmasından dolayı da İnegöl Belediyesi’nden de desteklerini esirgememesini istiyoruz. Hem üretici sayısının artırılmasını hem de diğer mahallelere de örnek teşkil edecek şekilde çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz” dedi.
4 RENK KOZA ÜRETİLDİ
Bursa İl Tarım Müdürlüğünün İhsaniye’de gen kaynaklarını koruma ile alakalı çalışma yaptığını bildiren Muhtar Çiçek, “Bir uygulama ile 4 renkten oluşan koza çıktı ortaya. Fıstık yeşili, sarı, beyaz ve pembe olmak üzere 4 renk uygulaması yapıldı. Çeşitli yerlerde bunu uygulamak istemişler ama bu başarıyı elde edememişler. İlk kez Türkiye’de mahallemizde bu uygulama yapıldı. 50 kilogram civarında 4 renkten oluşan koza elde edildi” diye konuştu.
40 GÜNDE 30 BİN LİRA GELİR
İpekböcekçiliği üretimini 6 hanenin yaptığını ifade eden Muhtar Çiçek, “Bu sene rekoltemiz 500 kiloyu geçer. Kalite açısından bu sene daha iyi durumdayız. Bu sene kilosunu 65 liradan satacağız. 500 kilodan hesaplarsak, 30 bin liralık bir kazanç söz konusu. 40 gün içerisinde toplamda 30 bin lira gelir elde edilecek. Mayıs ayında başlayan üretimde Haziran ayı sonlarına doğru hasat yapılıyor. İki gün içerisinde Kozabirlik’e kozaları teslim edeceğiz” dedi.
İPEK HALI DOKUNACAK
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından mahalleye İpek Halı Dokuma Evi kazandırdığını bildiren Çiçek, “Halı dokuma binası tamamlandı. İç donatımları da yapıldı. En kısa süre içerisinde mahallemizde bu işten anlayan 20 kişi de halı dokuma işi yapacaklar. Buda bir gelir kapısı olacak” diye konuştu.
Damızlık ipekböcekçiliği üreticisi 66 yaşındaki Fatma Günay ise, 100 yılı aşkındır süre gelen ipekböcekçiliğine köydeki gençlerin ilgi göstermediğini ifade ederek, “40 gün içerisinde hasat yapıyoruz. Bu işi yapmaktan dolayı mutluyuz. Kazancı da güzel. Bir ayda kişi başı 6 bin lirayı geçen gelir elde ediyoruz” dedi.
Üreticilerden Fatma Doğdu ise, “Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. 32 yıldan bu yana bu işi yapıyorum. Dedemlerden bana kalan bir gelenek. 40 günde üretim yapıyoruz. Güzel bir iş. Bu geleneği sürdürmeyi düşünüyoruz. Gençler artık bu işi yapmak istemiyorlar” diye konuştu.
İpeğin Başkenti Bursa'da İpekböceği Hasadı Renkli Başladı
İpeğin başkenti Bursa’nın köylerinde ipekböceği hasadı başladı. Bursalı üreticiler bu sezon 4 renkli koza ürettiler.