Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Bursa'nın kent kültüründe önemli bir role sahip olan İpekçilik Enstitüsü, Maliye Hazinesi mülkiyetinde olup Milli Eğitime tahsisli idi. 31.07.2008 tarihinde Bursa Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yıldırım Belediyesi tarafından yapılan protokolle binanın restorasyon, bakım ve onarım işleri Yıldırım Belediyesi'ne bırakıldı. İmzalanan protokol sonrası çalışmaya başlayan Yıldırım Belediyesi, kısa zamanda İpekçilik Enstitüsü (Tohum Mektebi)'nin restorasyonunu tamamladı.
Açılış törenine Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel, AK Parti eski milletvekili Zafer Hıdıroğlu ve çok sayıda vatandaş ile öğrenciler katıldı.
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, tarihi İpekçilik Enstitüsü'nü Bursalıların hizmetine sunmaktan onur duyduklarını belirterek, "Yıldrım'da onarılmayan tarihi eser bırakmadık. Bunun en son örneğini de bugün açılışını yaptığımız İpekçilik Enstitüsü ile gösteriyoruz. İpek böcekçiliği mektebi de ilçemizin nadide tarihi eserlerinden biri. Bu güzel tarihi yapı bundan sonra İpekçilik Müzesi olarak kullanılacak. Burada emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de ilçe belediyeleri ile el ele Bursa'nın her köşesini inşaat alanına çevirdiklerinin belirterek, "Bursa bir tarih kenti. Bursamızın her köşesinde mevcut tarihi yapıyı bozmadan gelecek nesillere miras bırakmak, bunları yaşatmak ve korumak bizlerin görevi. Bugün de İpekçilik Tohum Mektebi'nin restorasyonunun açılışını yapıyoruz. Bursa'nın en önemli tarihi değerlerinden olan bu yapı senelerdir harabe haldeydi. Şimdi görüyoruz ki aslını bozmadan muhteşem bir yapı olmuş." şeklinde konuştu.
Vali Şahabettin Harput da İpekçilik Enstitüsü'nün Bursa kent kültürünün bir parçası olduğunu vurgulayarak, "Burada onlarca kişi tohum üretimini, ipek böceği beslenmesini, ipeğin oluşum süreçlerini öğrendi. Bursa'nın en önemli marka değeri olan İpek burada hayat buldu. Türkiye'nin yanı sıra bir çok dünya ülkesine ipeği tanıtan bu okul Yıldırım Belediyesi katkılarıyla bu güzelim tarihini burada yapılan restorasyon çalışması ile yaşatmaya, müze olarak devam edecek" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, İpekçilik Enstitüsü'nü kısa zamanda aslına uygun olarak restore eden müteahhit Şenol Günay'a teşekkür ederek, plaket takdim etti. Mehter marşı eşliğinde açılış kurdelesini kesen protokol, ardından Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin önderliğinde, restorasyonu yapılan İpekçilik Mektebini gezerek, müze yapılacak alanı değerlendirdi. Tören sonunda katılımcılara Yıldırım Belediyesi tarafından aşure ikramında bulunuldu.