Ipekyolu Kalkinma Ajansindan 3 Kente Yaklasik Yarim Milyar Dolarlik Yatirim

IKA Genel Sekreteri Burhan Akyilmaz: 'Adiyaman, Gaziantep ve Kilis'te stratejik tarimsal ürünlerin degerlenmesi, tarimsal yapilarin kurulmasi, birliklerin kooperatiflerin kurumsal kimliklerinin gelistirilmesi konusunda da faaliyetlerimiz var' (Gaziantep Üniversitesi bünyesinde ilaç üretim ve ArGe merkezi) Bu tesisle beraber Gaziantep'te ilk defa ilaç üretimi yapilacak. Bölgenin cazibe merkezi olma noktasinda pozitif yansimalara vesile olacak. Gaziantep'in, medikal sanayide de Türkiye'nin önemli bir üssü olabilecegini göstermis olacagiz'

FERIDE PELIN INAL - Ipekyolu Kalkinma Ajansi (IKA), Gaziantep, Kilis ve Adiyaman'da nitelikli insan kaynagi, mali enstrümanlar ve yatirim danismanlik hizmetleri kapsaminda 10 bin 75 proje ile bölgede toplam 453 milyon liralik yatirim hacmi olusturdu.

Bölgede 2010'dan bu yana faaliyet gösteren IKA, sanayi, saglik, ticaret, kültür, egitim gibi birçok alanda proje ve yatirimlarla bölgesel kalkinmaya destek oluyor.

IKA Genel Sekreteri Burhan Akyilmaz, AA muhabirine, 2021 yilinda da bölgenin kalkinmasina ivme kazandiracak çalismalara imza attiklarini, Gaziantep'in yüksek katma degerli ürünlerde söz sahibi olmasi için imalat sanayisinde dönüsüm plani baslattiklarini söyledi.

Metal makine sanayisi üzerinden çalismalar yürüttüklerini, 453 ürün üretilebilecegini tespit ettiklerini aktaran Akyilmaz, hem bu ürünlerin üretilmesi hem de pazar arastirmasi için çalistiklarini belirtti.

Savunma Sanayii Baskanligi ve Gaziantep Sanayi Odasi is birliginde bölgede ilk defa savunma sanayisi tedarik zirvesi gerçeklestirdiklerini vurgulayan önemli firmalari Gaziantep'e davet ederek imalat sirketlerinin altyapisini ve yatirim ortamini görmelerini sagladiklarini, 12 firmayla beraber Saha Expo Fuari'na katilarak ASELSAN, HAVELSAN gibi büyük firmalarla irtibat kurduklarini anlatti.

- Gaziantep'te ilaç üretilecek

Akyilmaz, Gaziantep Üniversitesi bünyesinde ilaç üretim ve Ar-Ge merkezini kurduklarini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Insaatimiz bitti. Yaklasik 50 milyon liralik bütçeye sahip olan projede sona dogru yaklastik. Su anda makine tesisatlarinin kurulumu yapiliyor, nükleer ilaç kurumundan onaylari aliniyor. Bu tesisle beraber Gaziantep'te ilk defa ilaç üretimi yapilacak. Bölgenin cazibe merkezi olma noktasinda pozitif yansimalara vesile olacak. Gaziantep'in, medikal sanayide de Türkiye'nin önemli bir üssü olabilecegini göstermis olacagiz. Hem Türkiye'nin farkli noktalarindan hem Orta Dogu'dan farkli branslarda hastalar geliyor. Bu hastalarin tedavilerinin yani sira sehri gezmeleri, gastronomiden faydalanma konusunda firsatlar sunuyor. Bunlarin hepsini bir araya getirdigimizde degerlerden katma deger yaratmis oluyoruz. IKA olarak Gaziantep'in saglik turizmi açisindan payinin artmasi için 2022 yilinda da bu alani destekleyecek faaliyetlere devam edecegiz."

Teknoloji alaninda da Gaziantep Büyüksehir Belediyesi bünyesinde akilli kent veri koordinasyon merkezi ve yazilim okulu kurduklarina deginen Akyilmaz, sehirde 7/24 güvenlik, asayis saglik birçok alanda sorunlarin tespit edilerek, çözümlere kavusturulacagini, yine bu merkez bünyesinde olusturulacak yazilim okulunda bölgenin ihtiyaç duydugu yazilimci ihtiyacinin karsilanacagini, egitimler verilerek bu alanda istihdam planladiklarini aktardi.

- "Bölgemizde tarimsal, yerel kalkinma alaninda dönüsümün de startini veriyoruz"

Tarim alaninda da çalismalari oldugunu ifade eden Akyilmaz, söyle devam etti:

"Adiyaman, Gaziantep ve Kilis'te stratejik tarimsal ürünlerin degerlenmesi, tarimsal yapilarin kurulmasi, birliklerin kooperatiflerin kurumsal kimliklerinin gelistirilmesi konusunda da faaliyetlerimiz var. Gaziantep'te Lisansli Antep fistigi Deposu kurarak, elektronik ortamda ürünlerin alinip, satilmasini, devlet garantisi altinda muhafaza ederek çiftçilere büyük katki veriyoruz. Adiyaman'da tarim mükemmeliyet merkezi kurarak kente özel ürünlerin islenmesi ve tarladan sofraya tüketiciye ulasmasi noktasinda bir yatirim hayata geçiriyoruz. Yine Kilis'te Üzüm Üreticileri Birligini kurduk. Üreticiler ilk defa örgütlendi. Ortak hareket ederek ürünlerini, tüketiciye komisyoncular olmadan ulastirma firsatina eristiler. Uygulamalarimiz sonuç vermeye basladiginda bölgemizde tarimsal, yerel kalkinma alaninda dönüsümün de startini vermis oluyoruz. Bölgemizdeki tarimsal ürünler katma degerli bir sekilde üretilip, tüketiciye ulastirilacak. Bu da üreticinin kazanmasi gelirlerinin artmasi anlamina geliyor. Bölgemizin de kalkinmasina önemli katki saglayacak projelerden biri."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile