Batı ' nın tam tersine Türkiye ' nin bölgedeki olumlu çabalarını desteklemesi gerektiğine işaret eden Abdullah Gül , Türkiye ' nin bölgesinde barış ve demokrasiyi teşvik ettiğini dile getirdi . Türkiye ' nin büyük bir ekonomik güç haline geldiğine dikkat çeken Gül , ilham kaynağına dönüşen Türkiye ' nin olumlu çabalarının takdir edilmesi gerektiğini söyledi .
Gazze ' ye yardım taşıyan Türk gemisinin saldırıya uğraması olayı ile ilgili konuşan Gül , " Bir terör örgütünün insanları öldürdüğünü , bazı suç örgütlerinin bazı mafya üyelerini öldürdüğünü anlarım . Ama bir devletin ordusu , uluslararası sularda sizin vatandaşlarınızı öldürürse nasıl tepki verirdiniz . " şeklinde tepki gösterdi . Gül , Türkiye ' nin her zaman İsrail ' in dostu olduğunu da vurguladı .
Türkiye ' nin Arap dünyasında takdirle karşılandığına işaret eden Abdullah Gül , Batı ' nın da aynı şekilde Türkiye ' nin Arap ülkeleriyle olan ilişkilerini takdir etmesi gerektiğini belirtti . İran konusuna da değinen Gül , Brezilya ile Türkiye ' nin arabuluculuğu ile gerçekleşen uranyum anlaşmasının olumlu tepkiler alacağını düşündüklerini söyledi . İran ile yapılan anlaşmanın nükleer sorunu tek başına çözmeyeceğini bildiklerini söyleyen Gül ; ancak bu anlaşmanın ABD ' nin talep ettiği şartları karşılayan bir anlaşma olduğunu söyledi .
The Times ' ın " Türkiye ' nin Batı ' ya sırt çevirdiği haberleri sizce ülkenizin AB ' ye girmesini istemeyenler tarafından mı abartılıyor? " sorusuna ise Gül , " Hayır . Bazı önyargılar var , bu önyargıları kaldırmamız gerekiyor . Hiç kimse diğer ülkelerle olan ilişkisinden dolayı Türkiye ' ye önyargı ile bakmamalıdır . Endonezya Cumhurbaşkanı buradaydı ve biz vizeleri kaldırmayı teklif ettik . Bunun dışında biz Körfez ülkeleri ve Asya ülkeleriyle de iyi ilişkilere sahibiz . " yanıtını verdi .