Irak Dışişleri Bakanı Caferi Açıklaması

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, terörle mücadelede askeri, güvenlik, ekonomik ve hizmet alanında dış destek fırsatlarını değerlendirebileceklerini ancak bunun egemenliğe saygı ve iç işlerine karışmama esasına göre olması gerektiğini belirtti.

Başkent Bağdat'taki ofisinde, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ve Savunma Bakanı Peter Hultqvist ile bir araya gelen Caferi, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Mevkidaşı Wallström ile iki ilişkiler ve terörle mücadele konusunu masaya yatırdıklarını belirten Caferi ayrıca İsveç'te bulunan Iraklı mültecilerin durumunun da görüşüldüğünü dile getirdi.

Caferi, "Terörle mücadelede askeri, güvenlik, ekonomik ve hizmet alanında dış destek fırsatlarını değerlendirebiliriz. Bunların egemenliğimize saygı ve iç işlerimize karışılmama esasına göre olması lazım" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Wallström da Irak'ın zor günler geçirdiğini dile getirerek, terörle mücadele ve ülkedeki kapsamlı siyasi süreci desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Wallström, İsveç'ten 100'e yakın kişinin Irak'taki DAEŞ saflarında savaştığını aktararak, ülkelerinde terörle mücadele için yeni kanunlar çıkardıklarını ve terör örgütüne katılımı engellemek için bir takım icraatlarda bulunduklarını kaydetti.

- İsveç'e geri dönen DAEŞ üyeleri cezalandırılacak

Öte yandan İsveç Savunma Bakanı Hultqvist, DAEŞ'e karşı ABD öncülüğünde oluşturulan uluslararası koalisyonun bir parçası olduklarını hatırlatarak, bu koalisyona üye olmaktan onur duyduklarını söyledi.

Hultqvist, ülkesinin uluslararası koalisyon güçleri arasında göreve devam etme süresinin İsveç parlamentosu tarafından uzatılacağını aktararak, DAEŞ saflarında savaşanları İsveç'e geri döndüklerinde cezalandıracaklarını da sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile