Türkiye’den Irak’a giden şoförlerin ciddi denetimden geçirildiğini, tonaj sınırlamasına tabi tutulduğunu belirten nakliyeciler, ancak Iraklı şoförlerin hiçbir denetime tabi tutulmadan Türkiye’ye yük taşıdığını ve Türkiye’den yük aldığını söyledi.
Türkiye’de kamyonların 15 ton yük ile sınırlandırıldığını ifade eden nakliyeciler, Irak’tan gelen kamyonların 30 tona kadar yük aldığını ve bunun denetlenmediğini savundu. Yine Irak’tan gelen kamyonların bin 500 ile 2 bin litre yakıtla geldiğini iddia eden nakliyeciler, Türk şoförlerin ise 400 litre ile sınırlandırıldığını kaydetti.
Türkiye Şoförler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, federasyon yönetim kurulu ve 43 oda başkanı şoförlerin ve nakliyecilerin sorunlarını Mardin’de tartıştı. Yönetim kurulu toplantısını Mardin’de yapan federasyon Kızıltepe Şoförler Odası Başkanı Bedran Şahin’in davetlisi olarak akşam yemeğini Kızıltepe Yoncalı köyünde yedi. Şoför ve nakliyecilerin sorunlarının tartışıldığı yemekte Irak’a nakliyat yapan şoförlerin sorunları üzerinde duruldu.Türkiye’den Irak’a giden şoförlerin ciddi denetimden geçirildiğini, tonaj sınırlamasına tabi tutulduğunu belirten Mardin Şoförler ve Otomobilciler Başkanı Ali Baraj, ancak Iraklı şoförlerin hiçbir denetime tabi tutulmadan Türkiye’ye yük taşıdığını ve Türkiye’den yük aldığını söyledi.
Türkiye’de kamyonların 15 ton yük ile sınırlandırıldığını ifade eden Baraj, Irak’tan gelen kamyonların 30 tona kadar yük aldığını ve bunun denetlenmediğini savundu. Yine Irak’tan gelen kamyonların bin 500 ile 2 bin litre yakıtla geldiğini iddia eden Baraj, Türk şoförlerin ise 400 litre ile sınırlandırıldığını kaydetti.
Türk şoförlerin bir hafta, bazen daha uzun süre kuyrukta beklediğini aktaran başkanlar, Iraklı şoförlerin ise sıraya girmeden geçiş yaptığını belirtti.
Durumun adaletsiz olduğunu kaydeden Baraj, şunları dile getirdi: "Bizim şoförlerimiz bir sefer yaparken Iraklı şoförler 3 sefer yapıyor. Sesimizi duyuramıyoruz. Burada Iraklı şoför 30 ton, bazen dorse takarak 60 tona kadar yük alıyor. Kimse bir şey demiyor. Bizim şoförümüz 15 ton alıyor. Fazlasında ceza yiyor. Şoförümüz sefer için bir hafta beklerken, Iraklı şoför sıraya girmeden yük alıp gidiyor. Bu durumun düzeltilmesi lazım. Eşit şartlarda çalışmak istiyoruz.”Irak pazarının özelikle bölge için göz ardı edilemeyeceğini anlatan Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin de istibdat haddi uygulaması konusunda sıkıntı yaşandığını söyledi.
Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan sıkıntıların şoförleri olumsuz etkilediğini kaydeden Şahin, zor bir işte çalışan şoförlerin giriş çıkış şartlarının iyileştirilmesi ve Iraklı şoförlerle eşit şartlar çalışılması gerektiğini kaydetti.
Nusaybin Şoförler ve Otomobilciler Odası Genel Sekreteri Hüseyin Gündoğdu, Son yıllarda şoförlerin sorunlarının katlanarak arttığını bildirdi. Şoförlerin bazen bir ay aileleri ile görüşemediğini hatırlatan Gündoğdu, sınır kapılarında işleyişin hızlandırılması gerektiğini kaydetti.
Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın ise özelikle sınır bölgelerinde çalışan kamyoncuların büyük sıkıntılarla karşılaştığını dile getirdi. Apaydın, gerekli düzenlemelerin yapılması için çalışmalarının bulunduğunu ve durumdan siyasilerinde haberdar olduğunu vurguladı .
'ırak Kamyonları Denetlenmiyor, Türk Şoförler İse Cezaya Maruz Kalıyor'
Türkiye ile Irak arasında taşımacılık yapan nakliyecilik sektörü temsilcileri, Türk şoförler ile Iraklı nakliyeciler arasındaki adaletsiz uygulamalara dikkat çekti.