Irak-Suudi Arabistan Yakınlaşmasının Yankıları

Irak Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Beyati: 'Suudi Arabistan ile güvenlik konusu çetrefilli konudur ve henüz masaya yatırılmadı. Bunun için siyasi ve ekonomik alandaki ilişkilerin sonucunu bekleyeceğiz' 'Türkiye ve İran gibi büyük devletlerin yanı sıra Suudi Arabistan başta olmak üzere tüm bölge ülkeleriyle ilişkilerimizi iyi düzeyde tutmak istiyoruz' Başbakan İbadi'nin Siyasi Danışmanı Şammari: 'Terör sorunu ortak konudur. Suudi Arabistan da Irak'ın başka ülkelerin şemsiyesi altında olmadığını görünce yakınlaşmadan memnuniyet duydu' Sünni milletvekili Dehleki: 'Suudi Arabistan Ortadoğu ve dünyada ağırlığı olan bir ülkedir. Irak'ın bu ülkeyle söz konusu kritik dönemde ilişkilerini geliştirmek istemesi önemli adımdır'

HAYDAR HADİ - Irak ve Suudi Arabistan arasında son günlerde başlayan yakınlaşmanın ekonomik ve siyasi alanda gelişeceği ancak iki ülke arasındaki güvenlik meselesinin çetrefilli olması nedeniyle henüz masaya yatırılmadığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Irak Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Abbas Beyati, Suudi Arabistan ile siyasi ve ekonomik alandaki ilişkilerin gelişeceğini vurguladı.

'İki ülke arasında son yıllarda güven sorunu vardı' diyen Beyati, 'Irak Dışişleri Bakanlığından uzmanlar heyetinin Suudi Arabistan'a gitmesi ilişkilere yön vermek, ekonomik ve siyasi ortak mutabakat konusunda zemin hazırlamak amacı taşıyordu. Ancak Suudi Arabistan ile güvenlik konusu çetrefilli konudur ve henüz masaya yatırılmadı. Bunun için siyasi ve ekonomik alandaki ilişkilerin sonucunu bekleyeceğiz.' ifadelerini kullandı.

Beyati, terör örgütü DEAŞ sonrası süreçte iki ülke yakınlaşmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şunları söyledi:

'İki ülkenin yakınlaşması, DEAŞ sonrası süreç için önem taşıyor. Bu konuda iş birliğine ihtiyaç var. Türkiye ve İran gibi büyük devletlerin yanı sıra Suudi Arabistan başta olmak üzere tüm bölge ülkeleriyle ilişkilerimizi iyi düzeyde tutmak istiyoruz.'

- 'ABD, mesajları taşıdı'

Irak ve Suudi Arabistan yakınlaşmasında ABD'nin rolüne dair ise Beyati, 'ABD, iki ülke arasında mesajları taşıma konusunda rol alarak ilişkilerin yumuşamasına katkı sağladı ve iki başkenti yakınlaştırdı. DEAŞ sonrası sürecin de bu konuda önemli payı var. Örgüte bağlı militanların komşu ülkelere gitmemesi için iş birliğine ihtiyaç var.' değerlendirmesinde bulundu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Siyasi Danışmanı İhsan Şammari de uzun yıllar sonra iki ülke arasında atılan yakınlaşma adımıyla ilişkileri doğru yöne, yeni ve sabit temellere dayandırmanın amaçlandığını belirterek, 'Terör sorunu ortak konudur. Suudi Arabistan da Irak'ın başka ülkelerin şemsiyesi altında olmadığını görünce yakınlaşmadan memnuniyet duydu. Bölgede ayrıca yeni uzlaşma planları söz konusu.' görüşünü dile getirdi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde ikili ilişkilerin geliştirilmesi için Irak'a baskı yapıldığını hatırlatan Şammari, iki ülke yakınlaşmasında 'Başbakan İbadi'nin uzlaşmacı ve mezhepçi söylemden uzak durmasının' da rolü olduğunu savundu.

- Sünniler, iletişimin devamını istiyor

Sünni milletvekili Raad Dehleki de iki ülke arasındaki yakınlaşmadan memnuniyet duyduklarını ve rahatlama hissettiklerini dile getirerek, 'Suudi Arabistan Ortadoğu ve dünyada ağırlığı olan bir ülkedir. Irak'ın bu ülkeyle söz konusu kritik dönemde ilişkilerini geliştirmek istemesi önemli adımdır. Suudi Arabistan ile Arap ülkesi ve komşu olması nedeniyle iletişim kanallarının sürdürülebilir olmasını istiyoruz.' dedi.

Irak'ta birçok alanda kriz yaşandığına dikkati çeken Dehleki, ülkesinin bundan dolayı da Arap dünyasından uzak kalmaması gerektiğini vurguladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, 25 Şubat'ta Bağdat'ı ziyaret ederek, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi başta olmak üzere hükümet yetkilileriyle bir araya gelmişti. Cubeyr'in ziyaretinin ardından geçen hafta pazar günü de Irak Dışişleri Bakanlığından bir heyet Suudi Arabistan'a giderek, temaslarda bulunmuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile