Irak'ta Sadr Disindaki Sii Siyasetçiler Nihai Seçim Sonuçlarini Reddetti

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr disindaki Sii siyasetçilerin bulundugu çati kurulus, Irak Yüksek Seçim Komiserliginin (YSK) 10 Ekim'deki genel seçimlere iliskin açikladigi nihai sonuçlari kesinlikle reddettiklerini duyurdu.

Sii siyasi ve milis liderlerin yer aldigi "Koordinasyon Grubu" isimli çati kurulus, YSK'nin duyurdugu nihai seçim sonuçlarina iliskin yazili bir açiklama yayimladi.

Açiklamada, YSK'nin seçim sonuçlarini önceden hazirladigi iddia edilerek, YSK ve ilgili yargi kurumlarinin sonuçlara yapilan itirazlarla hukuki olarak gereken ciddiyetle ilgilenmedigi savunuldu.

Siyasi güçlerin daha önce de sundugu deliller ve YSK'nin çeliskili ifadelerinin tüm sandiklarda elle sayim yapilmasi için yeterli gerekçeler oldugu ifade edilen açiklamada, YSK'nin itiraz edilen sandiklardaki oylarin tutarliligiyla ilgili ifadelerinde çeliski bulundugu ileri sürüldü.

YSK'nin daha önceki açiklamasinda itiraz üzerine elle sayim yapilan tüm sandiklarda sonucun, elektronik sistemle gerçeklestirilen sayimla yüzde 100 benzerlik gösterdigini bildirdigi, ancak daha sonra sonuçlarda degisiklik oldugunu ilan ettigi kaydedildi.

YSK'nin bu hatalari ve açiklamalarindaki çeliskiler nedeniyle yerel ve uluslararasi gözlemcilerin ifadelerine de dayanilarak geçersiz oy, seçim sandiklarinin kaldirilmasi, birden fazla ayni parmak izi gibi meseleler de göz önüne alindiginda sonuçlardan duyulan süphenin kesinlestigi bildirildi.

Açiklamada, "Delillere dayanarak, seçim sonuçlariyla oynandigini vurguluyor ve sonuçlari reddediyoruz. Federal Mahkemeye seçim sonuçlarini iptal etme çagrisinda bulunuyoruz ve mahkemenin siyasi etkilerden uzak kalmasini, tarafsiz ve objektif olmasini temenni ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

YSK, dün genel seçimlerin nihai sonuçlarini ilan etmisti.

Yapilan tüm itirazlarin yeniden incelenmesinin ardindan, daha önce açiklanan ilk seçim sonuçlarina göre Bagdat, Ninova, Erbil, Kerkük ve Basra'da birer sandalye olmak üzere toplam 5 sandalyede degisiklik oldugu bildirilmisti.

- Sadr Grubu birinci çikti

Irak resmi haber ajansinda yayimlanan nihai seçim sonuçlarina göre, Mukteda es-Sadr liderligindeki Sadr Grubu 73, Eski Meclis Baskani Muhammed Halbusi'nin Takaddum Partisi 37, eski basbakanlardan Nuri el-Maliki liderligindeki Kanun Devleti Koalisyonu 33, Mesut Barzani liderligindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 31, Iran'a yakin Hasdi Sabi’nin siyasi uzantisi Hadi el-Amiri liderligindeki Fetih Koalisyonu 17, Sünni siyasetçi Hamis Hançer'e bagli Azim Koalisyonu 14, Kürdistan Yurtseverler Birligi (KYB) ve Goran'dan olusan ittifak 17, Yeni Nesil Hareketi 9, Nasiriye merkezli Imtidad Koalisyonu 9 sandalye elde etti.

- Nihai sonuçlar Federal Mahkemeye gönderilecek

Komiserlik tarafindan açiklanan nihai sonuçlar onaylanmasi için Federal Mahkemeye (Anayasa Mahkemesi) gönderilecek.

Kesin seçim sonuçlari onaylandiktan sonra yeni Meclisin 10 gün içinde ilk oturumunu düzenleyerek baskan ve iki yardimcisini seçmesi gerekiyor. Meclis daha sonra en geç bir ay içinde cumhurbaskanini seçecek. Yeni cumhurbaskani, Siilerin üzerinde anlastigi basbakan adayina hükümeti kurma görevini verecek. Basbakan adayi da en geç 30 gün içinde kabineyi olusturarak Meclisin onayina sunacak.

- Sadr Hareketi disindaki Sii partiler seçim sonuçlarina itiraz etmisti

Irak'ta 10 Ekim'de yapilan erken genel seçimlerinde açiklanan ilk sonuçlara göre Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bagli grup kazanmis, Sadr disindaki Sii partiler sonuçlara itiraz ederek oylarin yeniden elle sayimini talep etmisti.

Yüksek Seçim Komiserligi de bu itirazlar üzerine bazi illerdeki oylarin yeniden elle sayilmasina karar vermis ve elle sayim islemi tamamlanmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile