Irak'ta Sii Fetih Koalisyonu, Seçim Sonuçlarinin Iptali Için Mahkemeye Basvurdu

Irak’ta Sii Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri, seçim sonuçlarini reddettiklerini yineleyerek sonuçlarin iptali için Yüksek Federal Mahkeme’ye basvurduklarini bildirdi.

Amiri, Bagdat’ta basin toplantisi düzenleyerek gazetecilerin sorularini yanitladi.

Elektronik seçim sistemine basindan beri karsi çiktiklarini kaydeden Amiri, seçim sonuçlarina hile karistigini iddia etti.

Amiri, Irak Yüksek Seçim Komiserligi’nin 10 Ekim’de yapilan erken genel seçimlerdeki tutumunun seffaf olmadigini savunarak "Seçim sonuçlarina itirazimiz sürüyor ve bunun iptali için Federal Mahkeme’ye basvurduk. Mahkeme sonucunu bekliyoruz." dedi.

Irak’ta nihai seçim sonuçlarina göre, Mukteda es-Sadr liderligindeki Sadr Grubu 73, Eski Meclis Baskani Muhammed Halbusi'nin Takaddum Partisi 37, eski basbakanlardan Nuri el-Maliki liderligindeki Kanun Devleti Koalisyonu 33, Mesut Barzani liderligindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 31, Iran'a yakin Hasdi Sabi’nin siyasi uzantisi Hadi el-Amiri liderligindeki Fetih Koalisyonu 17, Sünni siyasetçi Hamis Hançer'e bagli Azim Koalisyonu 14, Kürdistan Yurtseverler Birligi (KYB) ve Goran'dan olusan ittifak 17, Yeni Nesil Hareketi 9, Nasiriye merkezli Imtidad Koalisyonu 9 sandalye elde etmisti.

- Nihai sonuçlar Federal Mahkemeye gönderilecek

Komiserlik tarafindan açiklanan nihai sonuçlar onaylanmasi için Federal Mahkemeye (Anayasa Mahkemesi) gönderilecek.

Kesin seçim sonuçlari onaylandiktan sonra yeni Meclisin 10 gün içinde ilk oturumunu düzenleyerek baskan ve iki yardimcisini seçmesi gerekiyor. Meclis daha sonra en geç bir ay içinde cumhurbaskanini seçecek. Yeni cumhurbaskani, Siilerin üzerinde anlastigi basbakan adayina hükümeti kurma görevini verecek. Basbakan adayi da en geç 30 gün içinde kabineyi olusturarak Meclisin onayina sunacak.

- Sadr Hareketi disindaki Sii partiler seçim sonuçlarina itiraz etmisti

Irak'ta 10 Ekim'de yapilan erken genel seçimleri, açiklanan ilk sonuçlara göre Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bagli grup kazanmis, Sadr disindaki Sii partiler sonuçlara itiraz ederek farkli illerde bazi sandiklardaki oylarin yeniden elle sayimini talep etmisti.

Yüksek Seçim Komiserligi de bu itirazlar üzerine bazi illerdeki oylarin yeniden elle sayilmasina karar vermis ve elle sayim islemi tamamlanmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile