"Irak‘ta Yerel Yönetim Sorunları Ve Türkiye İle İşbirliği Olanakları" Toplantısı

"Irak‘ta Yerel Yönetim Sorunları ve Türkiye ile İşbirliği Olanakları" Toplantısı, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi‘nin (ORSAM) katkılarıyla Ankara‘da yapıldı.

Rixos Oteli‘ndeki toplantıda Irak Vilayetlerden Sorumlu Devlet Bakanı Turhan Müftü, Bağdat Valisi Salah Abdülrezzak, Musul Valisi Etil el Nuceyfi, Meysan Valisi Ali Davi Lazım, Divaniye Valisi Salim Hüseyin Alvan ve ORSAM yetkilileri katıldı.

Irak Vilayetlerden Sorumlu Devlet Bakanı Turhan Müftü, Irak‘ta bütün illerin merkezi hükümete bağlı olduğunu belirterek, Irak‘ta yeni sistemle yerel yönetimlere kendi kendilerini yönetme hakkı verildiğini fakat bunların bir federasyon şeklinde olmadığını belirtti. Müftü, yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması yönünde görüş bildirerek, yerel yönetimlerde bir idari yönetimin olması gerektiğini belirtti. Irak‘ta 15 vilayet bulunduğunu fakat halen vilayet olma tartışmalarının bitmediğini belirten

Müftü, 2008 yılında yeni bir Vilayetler Kanunu çıkardıklarını anlattı. Türkiye ile Irak illeri arasında kardeş vilayet yakınlaşması bulunduğunu söyleyen Müftü, "İstanbul ile Bağdat şehirleri arasında kardeş şehir olması projesi var. Bir anlaşma imzaladık. Buna göre, iki il birbirlerine yardımcı olacaklar" dedi.

Bağdat Valisi Salah Abdülrezzak, illerin konseyleri olduğunu ifade ederek, bu konseylerin 2005 ve 2009 yıllarında seçildiğini söyledi. Irak Anayasası‘nda valiliğin en yetkili makam olduğunu belirten Abdülrezzak, kanunu uygulamakta zorluklar olduğunu belirtti. Abdülrezzak, valilere Genel Müdürleri‘nin atamasının yaptığını ve bunu konseye sunduğunu söyleyerek, valinin mali bütçeden de sorumlu bir görevli olduğunu ifade etti.

Bağdat Valisi Abdülrezzak, valinin kanunların uygulanmasından sorumlu olduğunu da sözlerine eklerken, "Bütün kanunların uygulanmasından sorumlu olan kişi validir. Aynı zamanda vilayet düzeyindeki konseyin kararlarını yasalarla çelişmediği şekilde uygulayabilir. Yüksek eğitim, mahkemeler ve ordu merkezi hükümete bağlıdır" diye konuştu.

Kanundaki maddelerin uygulanmadığını söyleyen Abdülrezzak, il bazında toplanan vergilerin Valilik hesabına yatırılması gerektiği ve bu kanunun şimdiye kadar uygulanmadığını belirtti. Abdülrezzak, "Böylece vilayetler büyük kaynaklardan yoksun kalmaktadır. Halbuki bunlar valilik bazında harcayıp hizmet sunulabilir. Bu kaynaklar belli bir vilayetten elde edilmiştir o bölgeye verilse daha iyi olur" dedi. İskan projelerinin tamamının engellendiği, merkezi hükümetin onayına ihtiyaçları olduğunu belirten

Abdülrezzak, "İlgili bakanlıktan izin almamız gerekiyor. Bu da valilik düzeyindeki çalışmalarımızı geciktirmektedir" ifadelerini kullandı.

Abdülrezzak, bazı yasaların çıkarılmadığını ifade etti. Alvan ise, valinin bütün bakanlıkların yardımcısı iken, valilerin Başbakana ve il konseyine bağlı olduğunu belirtti. Valilere gerekli ortamı hazırlayamadıklarını ifade eden Alvan, valinin il bazındaki yürütmenin başı olduğunu sözlerine ekledi.

Yabancılara verilen lisansların Bakanlar Kurulu kararı ile bozulup bozulmayacağı ile ilgili konuda Bağdat Valisi Abdülrezzak, arsa temlik sorunlarının olduğunu ifade etti. Yatırımcıya kolaylık sağlayacak her türlü imkanı vereceklerine değinen Abdülrezzak, "Ticari, turizm arazilerinde 30-40 yıl çıkabilir. Biz bu sözleşmeyi iptal hakkına sahip değiliz. Şirketler imzalayacakları anlaşmaları yasalar doğrultusunda sürdürmek zorundayız" dedi.

Yeni illerin kurulması ile ilgili soruya Müftü, 1969 yılında çıkan kanunla 100 bin nüfusu olan ilçenin il olduğunu belirterek cevap verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile