Bayraktutan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin riskli bölgede yer aldığını belirterek, Suriye ilintili sorunlara Irak eksenli risklerin eklendiğini anlattı.
Irak'ın Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğuna dikkati çeken Bayraktutan, "Bağdat'a doğru yönelen bu gelişmeler, Türkiye-Irak ticaretine dileriz etki yapmaz ve bir an önce sorun aşılır. Hem orada yaşayan insanların güvenliği bakımından hem de Türkiye-Irak ticareti bakımından şimdilik yetkili ekonomi yönetimiyle alakalı çevreler, bunun kalıcı etkilerinin oluşmadığı yönünde beyanda bulundular" diye konuştu.
Bayraktutan, Irak'ın önemli bir petrol üreticisi olduğunu, politik riskin dünya petrol fiyatlarında artışa yol açtığına işaret ederek, 1 dolarlık artışın ülke ekonomisine 400 milyon dolarlık ek fatura anlamı taşıdığını kaydetti.
"Irak'taki olumsuz gelişmeler devam eder ve kalıcı petrol fiyatı artışları oluşursa, Türkiye cari açığı bundan olumsuz etkilenir" diyen Bayraktutan, "Cari açığımız zaten yeni yeni toparlıyordu, hem petrol fiyatlarındaki artış hem de Irak'a ihracattaki azalma yoluyla bu toparlanma yavaşlayabilir. IŞİD'ın yol açtığı etki, kalıcı olmazsa petrol fiyatları da yine 100 dolar bandına geriler ve cari açık üzerindeki baskı da hafifler" değerlendirmesinde bulundu.
- "Reel politik zemin böyle duygusallıklara fazla yer vermez"
Söz konusu gelişmelerin ülkedeki yansıma alanının döviz kurları üzerinde olduğunu dile getiren Bayraktutan, kurlarda jeopolitik riskler nedeniyle yukarı yönlü hareketlenme görüldüğünü vurguladı.
Avrupa Merkez Bankasının faiz kararının ardından Türkiye'ye girişi mümkün dövizlerle dolardaki 2,10 lira bandının sağlıklı sürdürülebilir olduğunu düşündüğünü aktaran Bayraktutan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Dünyanın en büyük ekonomik ve askeri gücü görülen ABD'nin Irak'a uzun yıllar yaptığı müdahaleler çok işe yaramadı. Kerkük ve Musul, bizim akraba insanlarımızın olduğu bir alan gibi duruyor ama reel politik zemin böyle duygusallıklara fazla yer vermez. Sağlıklı bakmak lazım. Yani müdahalenin çözüm getirme şansı varsa maliyetleri de üstlenilir. Her şeyden önce güvenlik ve ulusal itibar önemli. Tabii Türk diplomatların alıkonulması çok ciddi diplomatik skandaldır ve Türkiye, buna müdahale edebilecek güç ve kabiliyettedir ancak Irak, hakikatten risklerin yüksek olduğu bir coğrafya. ABD gibi ekonomik ve askeri gücün bile orada on yılları bulan zaman zarfında istediği sonucu elde edemeden çekilmek zorunda kalması, oraya yapılacak müdahalenin çok iyi hesaplanmış koşullarda gerçekleşmesini zorunlu kılıyor."
İrak'taki Çatışmalar
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı ve Uluslararası Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, Irak'taki olumsuz gelişmelerin devamı ve petrol fiyatlarının kalıcı artması halinde Türkiye'deki cari açığın olumsuz etkileneceğini söyledi.