Irak’taki Türk Okulları, Umut ve Barış Tohumları Ekiyor

Irak’taki Türk Okulları, Umut ve Barış Tohumları Ekiyor

ABD’de çok sayıda bilim adamının katıldığı “sosyal adalete çok taraflı bakış” konulu konferansta konuşan akademisyenler, Gülen Hareketi’nin, ulaştığı her yere barış ve sevgiyi götürdüğünü dile getirdi.

Konferansta, kaliteli eğitimin sosyal adalet ve barışa büyük katkı yaptığı da vurgulandı. Barış Adaları Enstitüsü, Philadelphia Diyalog Forumu, Holy Family Üniversitesi ve Philadelphia Lutheran İlahiyat Fakültesi tarafından Philadelphia’da düzenlenen konferansta konuşan Prof. Martha Ann Kirk, Kuzey Irak’ta yaşadığı “Gülen okulları” tecrübesinden de bahsetti. Teksas Incarnate Üniversitesi profesörlerinden Martha Ann Kirk, Irak’ta yaptığı akademik çalışmalarda Türk okullarına geniş yer ayırdığını ve orada gördüğü manzara karşısında büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

140 ÖĞRENCİ İLE GÖRÜŞTÜM; HEPSİ SEVGİ DİLİYLE KONUŞUYOR

Kaliteli eğitimin adalet ve barışın gelişmesinde çok önemli rol oynadığını belirten Prof. Kirk, Kuzey Irak’ta Gülen Hareketi’ne bağlı okullarda eğitim gören 140 öğrenci ile görüştüğünü ve hepsinden barış ve sevgi adına çok güzel mesajlar aldığını söyledi.

Irak’ın Son yıllarda çok büyük sıkıntılar yaşamasına rağmen, burada kurulan Türk okullarının kısa sürede insanların gönlünde taht kurduğunu söyleyen Prof. Martha Ann Kirk, “Okullarda Müslüman ve Hıristiyan öğrencilerin birlikte eğitim görmesi çok güzel. Öğrenciler Türkçe, Arapça , Süryanice ve Kürtçe konuşuyor; ama hepsinin tek ortak noktası sevgi ve hoşgörü. Okullarda gördükleri eğitim ve öğretimi gerçek hayatlarına da yansıtmaları, verilen eğitimin ne kadar faydalı olduğunu gösteriyor. Farklı etnik orijinli bütün bu öğrenciler birbirilerine nasıl saygılı davranacaklarını ve birlikte nasıl yaşayacaklarını öğreniyorlar. Bütün bunlar toplumu ve sosyal barışı her zaman olumlu etkiler.” diye konuştu.

Kuzey Irak’taki ilginç bir anısından da bahseden Prof. Kirk, şöyle konuştu: “Bir gün Irak’ta bomba patladı. Muhammed isimli bir Iraklı öğrenci de bu duruma sevindi. Bunu gören Türk öğretmen, hemen o öğrenciye güzelce nasihat ederek, yaptığının doğru olmadığını anlattı. Muhammed, de daha Sonra yanlış yaptığını kabul etti. Bu, eğitim ve öğretimin nasıl bir etken olduğuna güzel bir örnek.”Konferansın açılış konuşmasını yapan Holy Family Üniversitesi Başkanı Francesca Onley, dini hayatın sosyal adelet ve toplum üzerinde çok önemli olduğunu, böylesine kapsamlı ve faydalı bir konferansa ev sahipliğini yapmanın da mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Daha Sonra söz alan Holy Family Üniversitesi profesörlerinden Joseph Stoutzenberger, sosyal adeletin toplumda çok önemli bir yere sahip olduğunu, bunun için de insanların birbirleriyle diyalog halinde olması gerektiğini vurguladı. Fethullah Gülen’in diyalog alanında önemli bir figür olduğunu belirten Prof. Stoutzenberger “Gülen önemli bir düşünür. Özellikle eğitim, bilim, dinler arası diyalog ve daha temiz bir toplum için güzel fikirleri var. Dünyanın neresinde olursa olsun açık görüşlü birçok insanla görüşüyor. Bunlar sosyal toplumda olması gerekenler. Bu konuda benim için kritik nokta ise Gülen’in Kur’an-ı Kerim’den ‘Allah yeryüzündeki insanlara birbirlerini koruma sorumluluğu vermiştir’ mesajı vermesidir. ” diye konuştu.

İNSANLARI EĞİTMEK, ADALET İÇİN ÖNEMLİ

Kansas ve Rockhurst Üniversitelerinde ders veren Prof. Magaret Rausch ise eğitimin ve kullanılan dilin sosyal adalet konusunda önemli bir yeri olduğunu anlattı. Toplumların gelişmesinde eğitimin nasıl olumlu bir etki yaptığının, Fethullah Gülen’in söylemine bakılarak çok daha net anlaşılacağını vurgulayan Prof.Dr Rausch, “İnsanları eğitmek her şeyin başında gelir.Bugün Türk okullarını ve başarılarını gördüğümüzde bunu çok iyi anlayabiliriz. Çünkü eğitilen insan topluma katkıda bulunur. Bu durum da toplumun gelişmesine katkı sağlar.”dedi.

Holy Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Regina M. Hobaugh ise ABD’de Son zamanlarda ortaya çıkan Wall Street eylemlerinin Amerika’da yaşayan birçok insanı ilgilendiren sosyal adalet konusu olduğuna dikkat çekti. Global ekonomide genellikle spekülasyonların yapıldığını, bunun da çok doğru olmadığını vurgulayan Temple Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. John Raines ise “ekonomi nasıl olursa olsun insanların dinî inanışlarını ve geleneklerini göz önünde bulundurarak iş yapmaları gerektiği” üzerinde durdu.
Diğer konuşmalarla gün boyunca devam eden konferansta katılımcılara Türk yemekleri ikram edildi. Konferans Sonrası verilen resepsiyonla program Sona erdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile