Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Bölümü'ne kayıt yaptıran gençler, buradan alacakları diplomalarla ülkelerinde daha iyi bir yaşam sürmeyi amaçlıyor.
Iraklı Ömer Hüseyin Ali, AA muhabirine, Türkiye'de Kürtçe eğitimi aldığı için mutlu olduğunu söyledi.
Van'da kendisini, "Irak'ın Kerkük ve Akre kentlerinde yaşıyor gibi" hissettiğini kaydeden Ali, "Kürt dili konusunda çok şey öğrendik. Bu çalışmalarla standart bir dil oluşabilir. Bölümün çok faydasını gördük. Bu bölüm için lisans programlarının açılmasını istiyoruz" dedi.
Dil eğitimi konusunda kendilerine yardımcı olunduğunu anlatan Barzi Abdulhaleq Salahaddin de "Aldığım eğitimle ülkede çocuklara Kürtçe öğreteceğim" diye konuştu.
- Yabancı öğrencilerden yoğun ilgi
YYÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nesim Sönmez, ülke dışından özellikle Irak'ın kuzeyinden ciddi manada rağbet gördüklerini dile getirdi.
Irak'tan gelen 55 öğrencinin enstitülerine kayıt yaptırdığını ifade eden Sönmez, şöyle dedi:
"Yabancı uyruklu öğrenciler bölümümüzden diplomalarını alıp gittikten sonra hem iş yükleri azalmakta hem de maaşları kayda değer artış göstermektedir. Bunun için öğrenciler ciddi manada rağbet gösterip, enstitümüzün bünyesinde eğitim görmekte. Zaman zaman bizi telefonla arayarak, daha fazla öğrenci alınmasının mümkün olup olmadığını sormaktadırlar. Her yıl 20 civarında öğrenci almak gibi bir planımız var."
Bazı yabancı öğrencilerin aileleriyle Türkiye'ye gelmeyi arzuladıklarını belirten Nesim Sönmez, kendileri Kürtçe öğrenirken, çocuklarının da Türkçe öğrenmesini istediklerini dile getirdi.
"Yabancı uyruklu öğrenciler, bir bakıma fahri elçilerimizdir" diyen Sönmez, "Gerek ülke ve gerekse bölümümüzün tanıtımında en iyi şekilde rol oynayacaklarından şüphemiz yoktur. Onlara gerekli imkanların sağlanmasının elzem olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
- "300'e yakın öğrenci başvurdu"
Yrd. Doç. Dr. Sönmez, enstitüde lisansüstü öğretim verdiklerini, tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarının bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Tezsiz yüksek lisans programını bitiren öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı ve özel okullar bünyesinde Kürtçe dersi verebildiğini anlatan Nesim Sönmez, bugüne kadar bölümü bitirenlerden 25'inin kadrolu Kürtçe öğretmeni olarak görev yaptığını ifade etti.
Sönmez, "Enstitümüze ciddi rağbet var. Bu yıl tezsiz yüksek lisans programına 70 öğrenci almak istedik. Halkın teveccühü beklediğimizin çok üzerinde oldu. 300'e yakın aday sınava girmek için müracaatta bulundu. Bunlardan 65'ini tezsiz yüksek lisans programına aldık. Yine tezli 10 öğrenci için ilan yaptık. Buna da 250'nin üzerinde müracaat oldu" şeklinde konuştu.
Iraklı Gençler Van'da Kürtçe Öğreniyor
Irak'ta öğretmen olmayı ve çalıştıkları kurumlarda yükselmeyi amaçlayan 55 genç, Van'da Kürtçe eğitim alıyor.