İran'a Ambargonun Kalkması, Beklentileri Yükseltti (1)

İran'a uygulanan uluslararası ambargonun kaldırılması, İran sınırına yakın iller için umut oldu Erzurum, Van ve Ağrı'daki ticaret ve sanayi odaları, ihracatçı birlikleri, vali ve belediye başkanları, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının Türkiye'nin ticaretini canlandıracağını ve bunun fırsata dönüştürülmesi gerektiği görüşünde birleşti Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen: 'İran'a neler ihraç edebiliriz, İran'dan ülkemize ne ithal edebiliriz, bunun çalışmasını yapıp, ambargonun kaldırılmasını bir fırsat bilerek, süratle o pazara girmeliyiz' DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel: 'İran'da altyapı da var, para da var ve her türlü ticarete de açıklar, ambargonun kalkması Türkiye için büyük bir fırsat, bu fırsatı da Avrupalılara kaptırmamız lazım'.

YUNUS OKUR/ ZEHRA MELEK ÇAT / ORHAN GÜNGÖR - Nükleer müzakerelerin anlaşmayla sonuçlanmasının ardından İran'a 35 yıldır uygulanan uluslararası ambargonun kaldırılması, İran sınırına yakın Doğu Anadolu Bölgesi için de umut oldu.

İran'a uygulanan uluslararası ambargonun kaldırılması, başta İran sınırında yer alan Ağrı ve bölgenin en gelişmiş kenti Erzurum için dış ticaret açısından önemli fırsatları beraberinde getirdi. Erzurum ve Ağrı'daki ticaret ve sanayi odaları, ihracatçı birlikleri ve belediye başkanları, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının Türkiye'nin ticaretini canlandıracağını ve bunun fırsata dönüştürülmesi gerektiği görüşünde birleşti.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuya ilişkin AA'ya yaptığı açıklamada, İran'a uygulanan ambargonun kalkmasından mutluluk duyduklarını söyledi.

Ambargonun kalkmasının fırsata dönüştürülmesi gerektiğini ve bunun için çalışmalara başladıklarını ifade eden Sekmen, 'İran'a neler ihraç edebiliriz, İran'dan ülkemize ne ithal edebiliriz, bunun çalışmasını yapıp, ambargonun kaldırılmasını bir fırsat bilerek, süratle o pazara girmeliyiz. Erzurum'a yakın olan Tebriz ve Urumiye'den uçak seferi koyup karşılıklı yolcu taşıyabilir miyiz bunu araştırıyoruz. Ulaşım ne kadar kolay olursa ticaret o kadar artar' diye konuştu.

- 'İran Türkiye için büyük bir pazar'

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel ise İran'nın Türkiye için büyük bir pazar konumunda olduğunu söyledi.

Birlik olarak bunun bilincinde olarak İran üzerindeki yaptırımlar daha kalkmadan çeşitli çalışmalar yapmaya başladıklarını anlatan Şengel, şunları kaydetti:

'Ambargo kalkmadan DAİB olarak bir heyetle Tebriz'e gitmiştik. Bu ilişkileri daha da yoğunlaştıracak çalışmalar yapıyorduk. Şer odaklarının Türkiye üzerinde oynadıkları oyunlardan dolayı gümrüklerimizde bazı sıkıntılar oldu ama devletimizin gücü bunları da çözdü, şu an engelimiz kalmadı. İran'da altyapı da var, para da var ve her türlü ticarete de açıklar. Ambargonun kalkması Türkiye için büyük bir fırsat ama bu fırsatı Avrupalılara kaptırmamız lazım. Ambargo kalkmadan önce Avrupalı iş adamları gelemiyordu. Şimdi bu büyük pazara akın edecekler. Bizim jeopolitik konumdan dolayı avantajlarımızı bir an önce kullanıp orada konumlanmamız lazım. İran pazarında yatırım yapmalıyız. Üretime dönmeliyiz, tedarikçilikten çıkıp söz sahibi olmamız lazım. Aslan payını bizim almamız lazım. Ambargo uygulanırken DAİB olarak İran'a demir, demir ürünleri, mobilya, gıda ihraç ediyor, İran'dan da petrol ürünleri alıyorduk. İran, Türklerle iş yapmak istiyor. İran, Türk teknolojisine, sanayisine ihtiyaç duyuyor ancak yabancı firmalar akın akın İran'a gidiyor.'

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de İran'a uygulanan ambargonun kalkmasının yıllardır baskılanan ticari ilişkileri olumlu etkileyeceğini ifade etti.

Ambargonun kalkmasının İran ekonomisini büyüteceğini dile getiren Yücelik, Rusya ile yaşanan sorunun etkisi gibi dış faktörler devreye girmezse Türkiye'nin İran ile olan dış ticaretinin bundan kesinlikle olumlu etkileneceğini kaydetti.

- Kotaların artırılması talebi

Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan ise ambargonun kalkmasının Ağrı'yı doğrudan doğruya olumlu etkileyeceğini belirtti.

Ağrı'nın İran ile sınır ticaretlerinin ilde üretim olmadığı için daha çok ithalat yaparak Türk pazarına sunulması üzerine kurulu olduğunu ve iki ülke arasındaki anlaşmalarla belirlenen kotalar dahilinde ticaret yapabildiklerini anlatan Alpaslan, ambargonun kalkmasıyla bu kotaların artırılmasını beklediklerini ifade etti.

Alpaslan, İran ile sınır ticareti kapsamında geçen yıl Ağrı'nın 13 milyon dolarlık ithalat kotasının bulunduğunu, ancak bunun 5-6 milyon dolarlık kısmının, Türkiye'de daha ucuz olan tarım ürünlerine ayrıldığı için 4-5 milyon dolarlık kısmını değerlendirebildiklerine dikkati çekerek, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin bu kotalarla ilgili il bazında 13 milyon doları, 25 milyon dolara çıkarması lazım. Önümüz açıldığında bundan en ciddi faydalanacak olan da bizleriz. İş adamlarımızı İran'a taşıyacağız. Oradaki iş adamlarını bizler misafir edeceğiz' dedi.

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile