İran bizi dinliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler Zirvesi için gittiği ABD'de Washington Post gazetesinden ...


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler Zirvesi için gittiği ABD'de Washington Post gazetesinden Lally Weymouth'un sorularını yanıtladı. Türkiye'nin İran, İsrail ve Amerika ile ilişkilerini ve bundan sonra izleyeceği yolu anlatan Gül, Türkiye'nin İran ile olan ilişkilerinin aslında takdir edilmesi gerektiğini ve bir arabulucu olunabileceğini söyledi. Gül'ün röporatjından çarpıcı bölümler şöyle:
-   İsral'in bir ambargo uyguladığını bilmenize rağmen filonun Gazze'ye gitmesine neden arka çıktınız?
İnsan haklarına aykırı bir ambargo.
-  Niçin insan haklarına aykırı?
Sadece Türkiye değil, Başkan Obama ve Hillary Clinton da amborgonun kaldırılması gerektiğini söylüyor.

Sorun şeffaflık
-  İran'ın nükleer silahlar ürettiğini düşünmüyor musunuz?
İran, Uluslararsı Aton Enerjisi Kurumu'nun bir üyesi... Sorun şeffaflık, nükleer silah üretilip üretilmediğinin diplomatik yollarla anlaşılması.
-  İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile buluşacak mısınız?
İran Cumhurbaşkanı ile bir görüşmem olacak. Başka hiçbir ülke onlarla, Türkiye'nin konuştuğu gibi konuşmuyor. Bunun çok da takdir edildiğini düşünmüyorum. 
-  Ona ne söyleyeceksiniz?
Daha barışçıl davranmalarını söyleyeceğiz. İnsanların kafalarındaki İran'la ilgili soru işaretlerinin üstesinden gelmenin onlara bağlı olduğunu, açık ve şeffaf davranırlarsa bu endişelerin dağılacağını söyleyeceğiz.
-  İranlı liderler sizi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı dinliyorlar mı?
Buna evet demek isterim, bizi dinledikleri zamanlar oluyor.
-  İran'daki güç yapısını nasıl görüyorsunuz?
İran'da farklı güç merkezleri var. Örneğin, ben İran'ın cumhurbaşkanı ve en üst dini lideri ile [Ayetullah Hamaney] bu konular hakkında açık bir şekilde dürüstlükle konuşabiliyorum ve beni dinliyorlar. 
-  Yani en üst lideri ile görüştünüz mü? Nasıl geçti?
Evet, oldukça kapsamlı bir şekilde. İnandığım, doğru bulduğum her şey hakkında kendileriyle konuştum ve ne dersem ilgilendiler, beni dikkatle dinlediler.

 

'Türkiye en sıhhatli adam dediler'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Şu artık Türkiye'de de görülmeli, Türkiye gerçekten çok önemli bir ülke, Türkiye çok başarılı bir ülke ve giderek Türkiye'nin önemini bütün dünya, bölge, herkes görüyor" dedi. New York'ta temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül, TRT Haber'de canlı yayında soruları yanıtladı. "Türkiye burada büyük bir ilgiyle karşılandı, medyanın size büyük bir ilgisi var. Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?" sorusuna Gül, "Türkiye'nin ilgiyle takip edildiyor. Türkiye'de biz bazen bunun farkında değiliz. Kiminle görüşürseniz 'siz  bu kadar nasıl büyüyorsunuz' diyorlar. Hatta koridorda yürürken karşılaştığımız insanlar, 'eskiden Avrupa'nın hasta adamı diye bilinirdi Türkiye, şimdi Avrupa'nın en sıhhatli adamı' diyorlar. Bunu yüzümüze söylediler" dedi. n ANKARA AA

 

'Hayır diyenler de değişimden memnun'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin önemli televizyon programlarından "Charlie Rose Show"a katılarak, gazeteci Rose'un sorularını yanıtladı. Gül'ün sözlerinden bazı bölümler şöyle:

Yaptırımlar bizi de bağlıyor
"BM'nin İran'a yaptırımları bizi de bağlıyor, bu yaptırımları uyguluyoruz ve BM Güvenlik Konseyi yaptırımlar komitesine raporlarımızı sunuyoruz. Sadece İran'a özel değil genel olarak görüşüm, yaptırımların işe yaramadığı yönünde. Biz bunu Irak'ta da gördük, yararlı bir yol değil." 

Yönelimimiz çok açık
Gül, Türkiye'nin AB standartlarını benimseyen, yönelimi çok açık bir ülke olduğunun da altını çizdi.  Türkiye'nin değerlerinin, ortak modern değerler olduğunu ifade eden Gül, İngiltere'nin Commonwealth ülkeleriyle, İspanya'nın Latin Amerika ile ilişkileri gibi Türkiye'nin de bu tür jeopolitik avantajlarının ve tüm taraflarla ticari ve ekonomik ilişkilerinin bulunduğunu, bunun Türkiye'nin hakkı olduğunu ve normal görülmesi gerektiğini belirtti.

Laiklik konusunda soru işareti yok
Gül, "Türkiye laik olmalı mı, olmamalı mı" konusunda bir soru işaretinin olmadığını, tam bir uzlaşının bulunduğunu söyleyerek "Laiklik, Anayasa'nın temel bir parçası ve hiç kimse bunu değiştirmeyi istemiyor" dedi. 

Terör çabaları engelliyor
Cumhurbaşkanı Gül, Kürt meselesi ile ilgili soru üzerine Türkiye'nin demokratik standartları geliştikçe insanların mutlu olduğuna, şikayetlerinin ortadan kalktığına işaret etti, ancak terörün, daha fazlasını yapmalarını engellediğini söyledi. 

Müslüman bir demokrasiyiz
"Müslüman bir ülke demokrasi kriterlerini yerine getiriyor, bu da Türkiye'yi son derece güçlü hale getiriyor. Bizim bölgedeki tüm ülkelerle tarihi bağımız var, bu da hepsiyle konuşma kapasitemizin olduğu anlamına gelir."

AB devlet politikamız
"Müzakereler için uğraşıyoruz, ancak maalesef bazı ülkelerin iç politikaları yüzünden, yaklaşımları değişiyor. Ama müzakereler sürüyor. Bu bizim devlet politikamız." 

Değişim AB ile uyumlu
12 Eylül'de yapılan referandumun nasıl bir etkisi olduğunun sorulması üzerine Gül, anayasa değişiklik paketinin içindeki maddelerin hepsinin AB çerçevesi kapsamına girdiğini 'hayır' oyu kullananların bile paketin getirdiği değişikliklerden memnun olduklarına inandığını ifade etti.

Askeri harekattan endişeliyiz
"İran'a karşı askeri harekat düzenleneceğine dair endişe duyuyor musunuz" sorusuna "evet" yanıtını veren Gül, "İran'la savaş çıkacak demiyorum. Hepimiz diplomatik yola konsantre olmuş durumdayız ve sürmekte olan bazı iyi adımlar var. Umarım ki bu sorun, diplomasi yoluyla çözülecek" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile