İran Cumhurbaşkanı Ruhani Açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Kimsenin İran'ın nükleer programını barışçıl olmadığını iddia edemeyeceğini" söyledi.

Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Bilim ve Teknoloji Bakanları Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Bilime erişim bireyler ile ülkelerin temel haklarıdır. Hiçbir ülke halkı, asılsız bahanelerle bilime erişimden mahrum bırakılamaz. Bilim ayrımcılığı, gelişmekte olan ülkelerde az gelişmişlik, yoksulluk ve işsizlik döngüsünü dayatmak için bir araç olarak kullanılıyor. Bağımsız ülkelerin birlik halinde bu tutuma karşı durmaları zaruriyet arz etmektedir" dedi.

Ülkelere "bilim ayrımcılığının" dayatılmasının "modern emperyalizm" olduğunu ifade eden Ruhani, "Dünyadaki büyük güçler ve siyasi bloklaşmalardan bağımsız olan Bağlantısızlar Hareketi ülkeleri, bilim ve teknoloji alanında gelişme esasına ise sıkı sıkıya bağlı kalmalıdır. Bu hareketin temel ilkelerinden biri de karşılıklı menfaat ve işbirliklerini ilerletmektir" diye konuştu.

Son yıllardaki köklü değişikliklerin ardından, yeni dünya düzeninin gereksinimlerine cevap verebilmek için Bağlantısızlar Hareketinin ifa ettiği rolü ve geleceğini gözden geçirmesi gerektiğine değinen Ruhani, üye ülkelerin bilim ve teknoloji alanlarındaki tecrübelerini birbirlerine aktarıp, bilimsel kapasitelerini ortak kullanıma açarak, halklarının refah seviyesini yükseltebileceklerini dile getirdi.
- "İran'ın nükleer faaliyetleri"
Konuşmasında ülkesinin nükleer faaliyetlerinden dolayı yaptırımlara tabi tutulmasını eleştiren Ruhani, "Halkımız son 12 yıldır, meşru hakkı yeni teknoloji bilimi olan nükleer enerji elde etme hakkına sahip çıktığı için en zorlu baskılara maruz bırakılmıştır. Yaptırımları uygulayanlar ile İran'ın nükleer konusunu güvenlik sorunu haline getirilmesi planını yönetenler, İran halkının ve yönetiminin hedeflerini çok iyi biliyorlar. Bugün dünyada kimse İran'ın nükleer programının barışçıl içerikli olmadığını iddia edemez. Bu tür saldırgan davranışlar bilim ayrımcılığı dayatmasının en bariz örnekleridir" şeklinde konuştu.

Ruhani, ülkesinin bilim ve teknoloji alanlarında elde ettiği başarıları, kadınların üniversitelerdeki yüksek katılımlarıyla ilişkilendirerek, "Kadınların üniversitelerde çoğunlukta olduğu bir döneme şahidiz. Bu kadınlar teknolojinin her alanında aktif rol üstleniyorlar. Bu başarıdan yola çıkarak Bağlantısızlar Hareketi ülkeleri de bilim ve teknolojide kadınların sağladığı eşsiz potansiyelden yararlanabilir" önerisinde bulundu.
"Sürdürülebilir kalkınma için bilim, teknoloji ve yenilik" temalı konferansta, Bağlantısızlar Hareketi üye ülkelerinde bu konuda genel bir politikanın belirlenmesi ile "bilim ve teknoloji diplomasisinin" geliştirilmesi hedefleniyor. İran devlet televizyonu, 58 ülkeden temsilcinin katıldığı konferansa, 31 üye ülkenin bakan düzeyinde katıldığını duyurdu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile