Iran'da Bir Araya Gelen Afganistan Hükümeti Ile Taliban 'Savasin Çözüm Olmayacagi' Konusunda Anlasti

Toplanti sonrasi yayimlanan ortak bildiride, 'samimi bir atmosferde' gerçeklesen görüsmelerin yakin zamanda yeniden yapilmasi konusunda görüs birligine varildigi belirtildi.

Iran'in baskenti Tahran'da bir araya gelen Afganistan hükümeti yetkilileri ile Taliban heyeti, ülkedeki sorunun sona erdirilmesinde savasin çözüm olmayacagi ve siyasi bir çözüme ulasmak için her türlü çabanin gösterilmesi gerektigi konusunda anlasmaya vardi.

Iran'in ev sahipliginde gerçeklesen iki günlük toplantinin ardindan yayimlanan ortak bildiride, "Tahran'daki görüsmelerin Afganistan'daki soruna iliskin siyasi çözümün güçlendirilmesi için yeni bir firsat olarak görüldügü" vurgulandi.

Afganistan'da barisin saglanmasi konusunda Iran'in çabalarinin, iyi niyetinin ve misafirperverliginin takdir edildigi kaydedilen bildiride, görüsmelerin samimi bir ortamda gerçeklestigi ve tüm konularin ayrintili, açik bir sekilde tartisildigi belirtildi.

Bildiride, Afganistan'daki sorunun çözümünde savas seçeneginin dislandigi vurgulanarak, su ifadelere yer verildi:

"Savasi sürdürmenin tehlikeleri ve ülke sagligina verecegi zarar konusunda hemfikir olan her iki taraf, savasin Afgan sorununun çözümü olmadigi ve siyasi bir çözüme ve barisa ulasmak için her türlü çabanin gösterilmesi gerektigi konusunda anlasti.

Her iki taraf, savastan kalici barisa geçis için bir mekanizma olusturulmasi, üzerinde anlasmaya varilan Islami sistem ve bunun nasil saglanacagi gibi daha fazla istisare ve netlik gerektiren konulari, bir sonuca ulasabilmek için en kisa sürede yapilacak bir sonraki toplantida tartismaya karar verdi.

Her iki taraf da evleri, okullari, camileri ve hastaneleri hedef alan ve sivil kayiplara neden olan saldirilar ile kamu tesislerinin tahrip edilmesini siddetle kiniyor ve faillerin cezalandirilmasini talep ediyor."

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken güvenlik güçleri ve Taliban arasindaki siddetli çatismalar sürüyor.??????? Afganistan hükümeti yetkilileri ve Taliban temsilcileri dün Iran'in ev sahipliginde görüsmelerde bulunmak üzere Tahran'a gitmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile