Iran'da Elektrik Santralinde Görevli 3 Kisi 'Elektrik Santraline Sabotaj' Suçlamasiyla Gözaltina Alindi

Iran'da yaz aylarinda elektrik tüketiminin artmasi nedeniyle neredeyse her yil yasanan elektrik kesintilerinin bu yil yaygin kesintilere dönüsmesi bazi kentlerde protestolara yol açti.

Iran'da elektrik tedarikinde yasanan sorunlardan kaynaklanan yaygin elektrik kesintileri ve halkin kesintilere tepkisi devam ederken ülkenin en önemli elektrik santrallerinden birinde görevli 3 kisinin "devrim karsiti gruplarla is birligi ve elektrik santraline sabotaj" suçlamasiyla gözaltina alindigi bildirildi.

Iran'in yari resmi Fars Haber Ajansi'na göre, ülkenin en önemli elektrik santrallerinden birinde büyük sehirlere elektrik tedarik etmekle görevli üç personelin devrim karsiti gruplarla is birligi yaptigi tespit edildi.

Görev yaptiklari elektrik santralindeki elektrik tedarikiyle ilgili bölümde "sabotaj planlamak ve büyük kentlerde yaygin elektrik kesintileri olusturmaya çalismakla" suçlanan 3 personelin gözaltina alindigi belirtildi.

Güvenlik güçleri tarafindan sorgulanan söz konusu personelin ülke disindaki devrim karsiti gruplar tarafindan yönlendirildiklerini itiraf ettikleri öne sürüldü.

- Elektrik kesintileri protestolara yol açti

Iran'da yaz aylarinda elektrik tüketiminin artmasi nedeniyle neredeyse her yil yasanan elektrik kesintileri bu yil yaygin kesintilere dönüstü. Iranli yetkililer, önce ülkedeki kripto para üretim tesislerinin elektrik kesintilerinin kaynagi oldugunu açiklamisti.

Dünyada en çok kripto para üretiminin yapildigi ülkelerden Iran'da kripto para madenciligi faaliyetleri 26 Mayis'ta Cumhurbaskani Hasan Ruhani'nin talimatiyla 22 Eylül'e kadar askiya alinmisti. Ülkedeki kripto para madenciligi çiftlikleri kapatilmis ve yaklasik 200 bin madencilik cihazina el konulmustu.

Buna ragmen yaygin elektrik kesintileri devam edince 5 Temmuz'da bazi kentlerde protesto gösterileri düzenlenmisti. Sosyal medyada yayinlanan görüntülerde bazi protestolar sirasinda rejim karsiti sloganlar atildigi görülmüstü.

Iran Cumhurbaskani Ruhani, 6 Temmuz'da yaptigi konusmada, ülke genelinde meydana gelen kesintiler nedeniyle halktan özür dilemisti.

Ülkede 20 Haziran'da Busehr kentindeki nükleer santralin faaliyetleri geçici olarak durdurulmustu. Santraldeki faaliyetlerin, ülkedeki elektrik sikintisi nedeniyle durdurulmus olabilecegine dair iddialar bazi medya organlarinda yer almisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile