Iran'da Eski Cumhurbaskani Ruhani Hakkinda Meclis'e Sunulan Sikayet Mektubunu '500 Binden Fazla' Kisi Imzaladi

Mektupta, Hasan Ruhani hakkinda 'kritik hükümet kadrolarinda çifte vatandasliga sahip ajanlarin istihdam edilmesi', 'ulusal para biriminin degerinin düsmesine yol açacak politikalar izlenmesi', 'istihdam ve yerli üretime zarar verilmesi' ve 'yaptirimlarin tamamen kaldirilacagi vaadiyle nükleer anlasmanin imzalanarak ülkenin nükleer sanayisine zarar verilmesi' gibi çok sayida suçlama yer aldi.

Iran'da 500 binden fazla kisinin önceki hükümet döneminde ajanlarin istihdam edilmesi, nükleer sanayi ve yerli üretime zarar verilmesi gibi suçlamalarla eski Cumhurbaskani Hasan Ruhani hakkinda Meclis'e sikayette bulundugu bildirildi.

Iran'in yari resmi Fars Haber Ajansi'na göre, eski Cumhurbaskani Ruhani hakkinda Meclis 90. Madde Komisyonu'na sikayet mektubu yazildi.

500 binden fazla kisinin imzaladigi söylenen mektupta, önceki Cumhurbaskani Ruhani hakkinda "kritik hükümet kadrolarinda çifte vatandasliga sahip ajanlarin istihdam edilmesi", "ulusal para biriminin degerinin düsmesine yol açacak politikalar izlenmesi", "istihdam ve yerli üretime zarar verilmesi" ve "yaptirimlarin tamamen kaldirilacagi vaadiyle nükleer anlasmanin imzalanarak ülkenin nükleer sanayisine zarar verilmesi" gibi birçok suçlamaya yer verildi.

Iran Anayasasi'nin 90'inci maddesine göre, yasama, yürütme ve yargi organlarinin çalismalarindan sikayeti olan herkes sikayetini yazili olarak Meclis'e iletebiliyor. Meclis de bu sikayetlere belirlenen süre içerisinde cevap vermekle yükümlü tutuluyor.

Iran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve Ingiltere arasinda 2015'te uluslararasi yaptirimlarin kaldirilmasi karsiliginda Tahran'in nükleer faaliyetlerinin düzenlendigi ve denetim altina alindigi bir anlasma imzalanmisti.

Eski ABD Baskani Donald Trump'in göreve gelmesinin ardindan Washington, 8 Mayis 2018'de nükleer anlasmadan tek tarafli çekilerek, Iran'a yeniden yaptirim uygulamaya baslamisti. "Tarihin en agir yaptirimlari" olarak adlandirilan yaptirimlarin devreye girmesiyle Iran, ekonomik açidan ciddi sorunlarla karsilasmisti.

Meclis Baskani Muhammed Bakir Kalibaf basta olmak üzere muhafazakar siyasetçiler, Ruhani hükümetini ülkeyi kötü yönettigi gerekçesiyle elestiriyordu.

Ruhani ise 23 Eylül 2020'de Bakanlar Kurulu'nda yaptigi konusmada, "ekonomik savas" olarak niteledigi yaptirimlardan kaynakli sorunlarin yükünün sadece hükümetin degil tüm devletin omuzlarinda oldugunu savunmustu.

Iran'a yönelik yaptirimlarin kaldirilmasi karsiliginda Tahran'in nükleer programinin denetim altina alindigi 2015'te imzalanan nükleer anlasmanin ülkenin nükleer kazanimlarini ortadan kaldirdigini savunan bazi muhafazakarlar ise eski Cumhurbaskani Ruhani ile önceki Disisleri Bakani Muhammed Cevad Zarif'in nükleer anlasma nedeniyle yargilanacagini savunuyordu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile