İran'da 'Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü'

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD'nin son yıllarda "kötü imajını değiştirme" çabasında olduğunu belirtti.

Ülkede yarın düzenlenecek "Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü" törenleri münasebetiyle başkent Tahran'da üniversite öğrencilerine konuşan Hamaney, ABD'ye güvenilmemesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasında Hamaney, bu konuyla ilgili ülke tarihinden, "İran Petrolünün Millileştirilmesi" olayından (1951) sonra ABD'nin, dönemin başbakanı Muhammed Musaddık aleyhinde gerçekleştirdiği askeri darbeyi örnek gösterdi.

Hamaney, "Musaddık'ın hatası, ABD'ye dayanması, güvenmesi ve onlardan ümitli olmasıydı. Amerikalılar bu iyimserlik ve saflıktan faydalanıp darbe yaptılar" dedi.

Hamaney şöyle devam etti:

"Musaddık, Ayetullah Kaşani gibi şahsiyetlerin yardımıyla İngilizlerin elinden ülkenin kaynaklarını kurtarmıştı. İngiliz düşmanlığına karşı uluslararası bir desteğin olmasını istedi. Destekçi olarak da ABD'yi seçti. Petrolün Millileştirilmesi'nden sonra Musaddık'ın hatası, ABD'ye dayanması, güvenmesi ve onlardan ümitli olması oldu. Amerikalılar bu iyimserlik ve saflıktan istifade ederek ülkede darbe yaptılar, Musaddık'ı hapse attılar. Böylece petrolün millileştirilmesiyle ilgili tüm çabalar boşa gitti."

Hamaney, "ABD'nin son yıllardaki girişimlerinden biri, toplum içerisine birilerini salıp kötü imajını değiştirmek. Böylece 'Amerika dün düşmanlık yapıyordu ama bugün yapmıyor' gibi bir algı oluşturmaktır. Bundan maksat düşmanın gerçek yüzünün İran halkından gizlenmesi ve hançerin saplanmasıdır. Bazıları bu işi kasıtlı bazıları da saflığından yapıyor" ifadelerini kullandı.

İran'ın, "Kahrolsun Amerika" sloganıyla ABD halkını değil, ABD siyaseti ve emperyalizmi kastettiklerini dile getiren Hamaney, nükleer müzakereler ve ülkedeki tartışmaları hatırlatarak, "İran'da bazıları, ülkenin iç meselelerinden dolayı düşmanı unutuyorlar. Asıl düşman, ikinci derecedeki düşman ve kendileriyle ihtilaflarımız olanları aynı derecede görmeyin. Gerçek düşmanımız, İran milletinin kazanımlarını yok etmek isteyenlerdir" şeklinde konuştu.

İran’da 4 Kasım 1979 tarihinde (Hicri Şemsi 13 Aban 1358), ülkede "casus yuvası" olarak adlandırılan ABD Büyükelçiliği, üniversite öğrencileri tarafından kuşatılmış, bazı elçilik çalışanları rehin alınmıştı. Bu olayın ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kopmuştu. Söz konusu gün "13 Aban Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü" adı altında her yıl kutlanıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile