Iran'daki Kamuoyu Yoklamasinda Cumhurbaskanligi Seçimlerine Katilim Orani Yüzde 38 Olarak Belirlendi

Ülke genelinde Eylül 2020 ile Haziran 2021 arasinda yapilan ankette, cumhurbaskanligi seçimlerinde 'kesinlikle' oy kullanmayacaklarini söyleyen katilimcilarin orani yüzde 33'te kaldi Sandiga gidecegini belirtenleri ifade eden yüzde 38'lik oran ise 1979'dan bu yana kaydedilen en düsük katilim orani oldu.

Iran'da ülke genelinde yapilan kamuoyu yoklamasi cumhurbaskanligi seçimlerinde oy kullanacaklarini belirten katilimcilarin orani 1979'dan beri en düsük seviye olarak yüzde 38'de kaldi.

Iranli Ögrenciler Kamuoyu Yoklama Merkezi Anket Ajansi (ISPA), ülke genelinde cumhurbaskanligi seçimlerine halkin katilimina iliskin yaptigi son anket çalismasinin sonuçlarini açikladi.

Ülke genelinde Eylül 2020 - Haziran 2021 arasinda yapilan anketin katilimcilarinin yüzde 50,3'ü erkek, yüzde 49,7'sinin kadinlardan olustugu ve katilimcilarin yüzde 38'inin kent merkezlerinde, yüzde 36'sinin ilçelerde ve yüzde 26'sinin da köylerde yasadigi belirtildi.

Ankette cumhurbaskanligi seçimlerinde "kesinlikle" oy kullanmayacaklarini belirten katilimcilarin orani yüzde 33 olurken sandiga gidecegini belirten seçmenlerin orani yüzde 38'de kaldi. Bu rakam, 1979'dan bu yana halkin seçimlere en düsük katilim orani oldu. Ülkede halkin seçimlere en az katilim gösterdigi 1993'te eski Cumhurbaskani Ali Ekber Hasimi Rafsancani'nin kazandigi seçimlerde kayitli seçmenlerden yüzde 50,6'si sandiga gitmisti.

Cumhurbaskani Hasan Ruhani'nin ikinci kez seçildigi 2017'deki cumhurbaskanligi seçimlerinde ise katilim orani yüzde 73,3 olmustu.

- Ülke siyasetinin önemli isimlerine adaylik izni verilmemesi halkin seçimlere katilimini düsürecek endisesi

Iran'da 18 Haziran'da yapilacak cumhurbaskanligi seçimi için 40'i kadin olmak üzere 592 kisinin Anayasayi Koruyucular Konseyine adaylik basvurusunda bulundugu bildirilmisti. Anayasayi Koruyucular Konseyi Sözcüsü Abbas Ali Kedhodayi, 17 Mayis'ta yaptigi açiklamada, adaylik için basvuran 592 kisiden yalnizca 40'inin gerekli sartlari tasidigini duyurmustu.

Seçimlerde aday olmak isteyenlerin rejime bagliligi ile siyasi, ahlaki ve dini sabikalarini inceleyen Konsey tarafindan 25 Mayis'ta yapilan açiklamada, gerekli sartlari tasidigi açiklanan 40 kisiden yalnizca 7 isme adaylik izni çiktigi bildirilmisti.

Konseyin kararina göre, mevcut Cumhurbaskani Birinci Yardimcisi Ishak Cihangiri, eski Cumhurbaskani Mahmud Ahmedinejad ve Meclis Baskani Ali Laricani gibi reformist ve ilimli muhafazakar çizgideki ülke siyasetinin bazi önemli isimlerine seçimlerde yarisma izni verilmemisti.

Reformist gruplar, daha önce yaptiklari açiklamada adaylarinin veto edilmesi halinde seçimlere katilmayacaklarini duyurmustu. Birçok reformiste ve ülke siyasetinin önemli isimlerine adaylik izni verilmemesi nedeniyle özellikle reformist ve ilimli muhafazakar seçmenin önemli bir kisminin sandiga gitmeyecegi öngörülüyor.

Halkin seçimlere yüksek katilimini demokratik bir destek kabul eden Iran'da ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney, 27 Mayis'ta yaptigi bir konusmasinda, Anayasayi Koruyucular Konseyinin vetolari nedeniyle seçimlerin boykot edilmesine yönelik çagrilara tepki göstererek, "Seçimlerin faydasiz oldugunu söyleyenleri dinlemeyin. Bunlar halkla birlikte degildir. Halkla birlikte olan kimse insanlarin sandik basina gitmesine mani olmaz." demisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile