İran'daki Uzmanlar Meclisi Seçimleri

İran devrimi lideri İmam Humeyni'nin torunu Ayetullah Hasan Humeyni'nin Uzmanlar Meclisi seçimleri için aday olduğu bildirildi

TAHRAN - İran'ın devrim lideri İmam Humeyni'nin torunu Ayetullah Hasan Humeyni'nin Uzmanlar (Hubregan) Meclisi seçimleri için aday olduğu bildirildi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberinde, Hasan Humeyni'nin kardeşi Ali Humeyni, Hazreti Muhammed'in vefat yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada Hasan Humeyni'nin Uzmanlar Meclisi seçimleri için aday olduğunu resmen açıkladı.

Ali Humeyni, "Hasan Humeyni, halkın, siyasi grupların ve dini çevrelerin daveti üzerine Uzmanlar Meclisi seçimlerine aday olarak katılacaktır. Humeyni, seçimlere hiçbir siyasi grup veya partiden değil bağımsız olarak katılacaktır" ifadelerini kullandı. Ali Humeyni, gelecek seçimlerde kendisinin aday olmayacağını da konuşmasına ekledi.

Ülkede bir süredir tartışma konusu olan Ayetullah Hasan Humeyni'nin adaylığı konusu bu açıklamayla netliğe kavuşmuş oldu.

- Hasan Humeyni Kimdir?

Reformistlere yakınlığıyla bilinen Hasan Humeyni, 1972 yılında İran'ın Kum kentinde dünyaya geldi. Eğitimini dini ilimler medresesinde (Havza) yapan Humeyni, genç yaşta Şii din adamlığı hiyerarşisinde fetva verebilme seviyesini ifade eden "Ayetullah" konumuna yükseldi. 1979'daki devrim sürecine babasıyla beraber katıldı.

AA muhabirine konuşan Azad Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehdi Mutahharniya şunları söyledi:

"Uzmanlar (Hubregan) Meclisi seçimleri Humeyni ailesinin dönüşü olacaktır. Ayetullah Hasan Humeyni, yıllarca dini medreselerde ders okumuş, aklı başında, dengeli, modern dünyayı tanıyan, modern bilimleri iyi bir şekilde mütalaa etmiş, eleştiriyi kabul eden ve üniversite hocalarından da bu konuda faydalanan, İslam fıkhını iyi anlamış, İran devrimi ve onun değerleriyle yoğrulmuş bir ailenin üyesidir. Hasan Humeyni ismi, başlı başına bir güçtür. Kendisi Kum'da sıradan bir talebe gibi ilmi dersleri ciddi bir şekilde okumuş, Kum kenti ulemasının bu konuda takdirini kazanmış bir şahsiyettir. Bununla birlikte günün sorunlarına çözüm üretebilen bir bakış açısına sahip."

-Uzmanlar Meclisi

Üyeleri doğrudan halk tarafından seçilen Uzmanlar Meclisi, 86 din aliminden oluşuyor. Uzmanlar Meclisi, İran'ın en önemli otoritesi olan "Rehber"in atanması ve denetlenmesi, Rehber'in ölmesi halinde yeni dini lideri belirleme görevlerini yürütüyor.

Bugünkü Rehber Ayetullah Ali Hamaney'in atanması da İmam Humeyni'nin vefatı sebebiyle 1989'da Uzmanlar Meclisi tarafından yapılmıştı. Rafsancani, 2007 ile 2011 yılları arasında Uzmanlar Meclisi Başkanlığını yürütmüştü.

Dört yılda bir düzenlenen Uzmanlar Meclisi seçimleri, 2016 yılının 26 Şubat ve 4 Mart tarihlerinde iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile