Iran'dan Ayrilikçi 'Nidal Hareketi' Lideri Cab'a Idam Cezasi

Iran’da faaliyet gösteren ayrilikçi "Nidal Hareketi" (Ahvaz’in Kurtulusu için Arap Mücadelesi Hareketi) lideri Habib Ferecullah Cab’a, 2018’de Ahvaz sehrinde askeri geçis töreni sirasinda gerçeklesen terör saldirisini tasarlamak suçundan idam cezasi verildi.

Isveç-Iran vatandasi olan ve Iran’da faaliyet gösteren ayrilikçi "Nidal Hareketi" (Ahvaz’in Kurtulusu için Arap Mücadelesi Hareketi) lideri Habib Ferecullah Cab’a idam cezasi verildi.

Nidal Hareketi’nin kurucularindan olan Cab’a, 2018’de ülkenin güneybatisinda bulunan Huzistan eyaletine bagli Ahvaz sehrinde askeri geçis töreni sirasinda gerçeklesen terör eylemini tasarlamak suçundan idam cezasi verilirken, kararin Iran Yüksek Mahkemesi tarafindan onaylandigi belirtildi. Iran Yüksek Mahkemesi Halkla Iliskiler Müdürü Emri Hasimi, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, "Habib Ferecullah Cab’in idam cezasi, basinda oldugu Nidal Hareketi’nin Huzistan eyaletinde 274 kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olan eylemler düzenleyerek yeryüzünde bozgunculuk çikartmasi nedeniyle Yüksek Mahkeme tarafindan onaylandi" ifadelerini kullandi.

Nidal Hareketi

Iran’da El Ahvaziye adiyla bilinen örgüt 1999’da Iran disinda yasayan bir grup Arap tarafindan Iran’daki "Arap halkini özgürlestirme" hedefiyle kuruldu. Araplarin çogunlukta bulundugu Huzistan eyaletinin özerkligini isteyen hareket, adini ilk olarak 2005’te gerçeklestirdigi saldirilar ile duyurdu. Örgüt, Huzistan eyaletinde kamu kurumlari, petrol tesisleri ve askeri karargahlar da dahil 13 noktaya bombali saldirilar düzenledi.

Örgüt ayrica 2017’da Iran’in Huzistan Eyaleti Istihbarat Sefi Hüseyin Serefi’yi öldürmekten de sorumlu tutuldu.

Ahvaz’da askeri geçis törenine terör saldirisi

Nidal Hareketi’nin ismini duyurdugu son eylem 2018’de Ahvaz’da askeri geçis töreni sirasinda gerçeklestirdigi terör saldirisi oldu. Huzistan eyaletine bagli Ahvaz sehrinde 2018’de Iran-Irak savasinin yil dönümü için düzenlenen askeri geçis töreni sirasinda silahli terör saldirisi meydana gelmis, saldirida 25 Iran vatandasi hayatini kaybetmis, 60 kisi ise yaralanmisti. Saldirinin ardindan Nidal Hareketi "Ahvazuna" isimli Arapça yayin organi ile terör saldirisini üstlendigini duyurmustu.

Iran Istihbarat Bakanligi, 12 Kasim 2020’de yayinladigi bildiride, Nidal Hareketi lideri ve Ahvaz’da gerçeklesen terör saldirisinin planlayicisi Habib Ferecullah Cab’in Iran Emniyet Güçleri tarafindan yakalandigini duyurmustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile