Iran, Düsürülen Ukrayna Uçagiyla Ilgili Kendi Belirledigi Tazminati Ödeyecek

Iran Yargi Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin Ismaili: 'Konuyla ilgili yetkili merci Iran Silahli Kuvvetler Mahkemesidir ve diger ülkelerin bu konudaki açiklamalari dogru degildir'.

Iran, 8 Ocak 2020'de Tahran üzerinde hava savunma füzeleriyle yanlislikla düsürülen Ukrayna'ya ait yolcu uçaginda hayatini kaybedenlerin ailelerine kendi belirledigi tazminati ödeyecegini bildirdi.

Iran devlet televizyonuna göre, Yargi Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin Ismaili, baskent Tahran'da düzenledigi basin toplantisinda, düsürülen Ukrayna uçagiyla ilgili devam eden yargi süreci hakkinda bilgi verdi.

Kazada vatandaslarini kaybeden Ukrayna, Kanada, Ingiltere ve Isveç gibi ülkelerin olayin tam olarak aydinlatilmasi ve Iran tarafindan ödenecek tazminatin kendileri tarafindan kararlastirilmasi gerektigine dair yaptiklari ortak açiklamanin sorulmasi üzerine Ismaili, "Konuyla ilgili yetkili merci Iran Silahli Kuvvetler Mahkemesidir ve diger ülkelerin bu konudaki açiklamalari dogru degildir." dedi.

Ismaili, mahkeme sürecinin yakin zamanda baslayacagini belirterek, "Sorusturmalar titizlikle ve tüm boyutlariyla sürdürülmüs ve yargi sürecinin baslatilmasi için iddianame mahkemeye gönderilmistir." ifadelerini kullandi.

Olayda hayatini kaybeden her bir kurbanin ailesine 150 bin dolar ödenmesi seklinde Iran tarfindan belirlenen tazminatin mahkeme tamamlanmadan önce ödenecegini aktaran Ismaili, "Bu durum yargi sistemimizin iyiligini gösteriyor. Mahkeme karari çikmadan tazminatlarin yüzde yüzünü ödemeye çalisiyoruz." diye konustu.

- Ukrayna yolcu uçaginin düsürülmesi

Ukrayna Hava Yollarina ait "Boeing 737" tipi yolcu uçagi, 8 Ocak 2020 sabahi Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararasi Imam Humeyni Havalimanindan havalandiktan kisa süre sonra düsmüs, uçaktaki 176 kisiden kurtulan olmamisti.

Iranli yetkililer önce uçagin vuruldugu iddialarini kabul etmemis daha sonra Genelkurmay Baskanligi, uçagin "hassas askeri bir noktanin" üzerinden geçerken "insani hata" sonucu hava savunma sistemince firlatilan iki füzeyle yanlislikla düsürüldügünü açiklamisti.

Iran Devrim Muhafizlari Ordusu, uçagin düsürülmesinden birkaç saat önce Iranli General Kasim Süleymani'nin öldürülmesine misilleme olarak ABD'nin Irak'taki üslerine füze saldirisi düzenlemisti.

Iran, olaydan yaklasik bir yil sonra 30 Aralik 2020'de hayatini kaybedenlerin her birinin ailesine 150 bin dolar tazminat ödeyecegini duyurmustu.

Olayda vatandaslarini kaybeden Ukrayna, Kanada, Ingiltere ve Isveç tarafindan 3 Haziran'da yapilan ortak açiklamada, kazaya neden olan kosullarin tam olarak açikliga kavusturulmasi ve tazminatin Iran degil kendileri tarafindan kararlastirilmasi gerektigi ifade edilmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile